MANS: VDT da preispita rad tužiteljke Jovićević u slučaju Mugoše i Carina

"Svi dokazi koji su i danas na raspolaganju javnosti jasno ukazuju na ozbiljne sumnje da je Mugoša najgrublje prekršio zakon insistirajući na prodaji zemljišta Carinama"

3966 pregleda 5 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tražila je da v.d. Vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović utvrdi da li je specijalna državna tužiteljka Sanja Jovićević napravila propuste u istrazi u predmetu "Carine".

Oni su se oglasili nakon što je podgorički Viši sud, odnosno vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Pean, danas donio odluku da Miomir Mugoša nije zloupotrijebio službeni položaj pri prodaji gradskog građevinskog zemljišta kompaniji "Carine".

"Očekujemo promptnu reakciju Vrhovnog i Specijalnog državnog tužilaštva i insistiramo da Maja Jovanović, bez odlaganja utvrdi da li je bilo propusta u radu i istrazi Sanje Jovićević, a naravno i da Specijalno državno tužilaštvo podnese žalbu na ovakvu presudu", navodi se u saopštenju.

MANS podsjeća da je još 2007. godine prijavio Mugošu zbog "nezakonite prodaje zemljišta 'Carinama', i to nakon što je obustavljena tenderska procedura u okviru koje su 'Carine' nudile preko 13 miliona eura za predmetno zemljište, da bi ga potom ustupili istoj kompaniji za samo 2.5 miliona eura, i to svega par mjeseci nakon prekida tendera zbog odustanka 'Carina'.

"Tu krivičnu prijavu 2008. godine odbacio je Saša Čađenović, tada zamjenik tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a sada specijalni državni tužilac. MANS je potom podnio još dvije krivične prijave zbog ovog slučaja, prvu nakon što je Osnovni sud u Podgorici 2010. godine poništio odluku o ustupanju zemljišta 'Carinama', i to po žalbi drugih učesnika u tenderu, a drugu 2012. godine - nakon što je Mugoša potpisao još jednu odluku o ustupanju zemljišta Carinama, i to za identičan, sporan iznos od 2,5 miliona eura, i uprkos izmjenama planske dokumentacije koje su se u međuvremenu desile, čime je vrijednost zemljišta dodatno porasla. Posljednja prijava teretila je i Čedomira Popovića, vlasnika kompanije 'Carine', za koga nikada nije utvrđeno da li je i na koji način uticao na Mugošu, kao i koliki je iznos koristi koju su Popović i njegova kompanija stekli u ovom postupku", navode iz MANS-a.

Ipak, dodaju, Mugoša je saslušan u SDT-u tek 2017. godine.

"Punih deset godina nakon što se slučaj desio, da bi Viši sud potvrdio optužnicu na proljeće 2018. godine. Docnije, optužnica nije potvrđena za tadašnje najbliže Mugošine saradnike. Poslije četiri godine i više odlaganja, specijalna državna tužiteljka Sanja Jovićević, ipak, nije uspjela da pred sudom dokaže da je Mugoša oštetio budžet Glavnog grada Podgorice u iznosu od 6,7 miliona eura, što je cifra koju su utvrdili vještaci u toku suđenja", kažu iz MANS-a.

Zbog svega navedenog, dodaju iz MANS-a, potrebno je "bez odlaganja izvršiti kontrolu rada specijalne tužiteljke Sanje Jovićević".

"I utvrditi da li na strani tužilaštva postoji odgovornost za ovakav ishod optužnice koja se navodno temeljila na dugogodišnjoj istrazi. Svi dokazi koji su i danas na raspolaganju javnosti jasno ukazuju na ozbiljne sumnje da je Mugoša najgrublje prekršio zakon insistirajući na prodaji zemljišta 'Carinama' po višestruko nižoj cijeni od tržišne, a kasnije i uprkos izmjenama planske dokumentacije koja je izazvala dodatan rast vrijednosti gradskih parcela", piše u saopštenju.

Na kraju dodaju da se radi o predmetu koji je "ekstremno važan za integritet novog sastava tužilaštva, iz razloga što se radi o mogućoj korupciji na najvišem nivou"

"Bilo kakva 'korisna greška' i/ili 'nejasnoća' u vođenju ove istrage morala bi biti ispitana i najstrožije sankcionisana", zaključuje MANS.

Bonus video: