Tužilački savjet: Odluku o izboru rukovodioca ODT Podgorica preispitajte pred Upravnim sudom

"Napominjemo da svaki član Tužilačkog savjeta ima zakonsko pravo i dužnost da kanditate samostalno ocijeni", piše u saopštenju TS-a

8653 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Tužilački savjet saopštio je da se njihova odluka o izboru rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koji je izazvao brojne reakcije u javnosti, može preispitati pred Upravnim sudom.

Oni su naglasili da su, na sjednici 19. maja 2022. godine, u skladu sa Zakonom i Poslovnikom obavili intervju sa dvojicom kandidata nakon čega su ocijenjeni "shodno propisanim kriterijumima".

"Napominjemo da svaki član Tužilačkog savjeta ima zakonsko pravo i dužnost da kanditate samostalno ocijeni", piše u saopštenju TS-a.

Bivši član Tužilačkog savjeta Andrej Milović dostavio je medijima analizu u kojoj je tvrdio da je, nakon objavljivanja načina bodovanja kandidata za rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici: "jasno da je izbor za šefa podgoričkog tužilaštva namješten od strane predsjednice Tužilačkog savjeta Maje Jovanović i dijela članova iz reda tužilaca - Tatjane Begović, Sanje Jovićević i Đurđine Nine Ivanović".

Milović je tvrdio da su tužiteljke tokom ocjenjivanja kandidata Nikole Boričića, navodno, namjerno dale mnogo manji broj bodova tužiocu iz ODT-a Podgorica kako bi u svakoj varijanti spriječile njegov izbor za rukovodioca u podgoričkom tužilaštvu.

U trci za ODT Podgorica Boričić je osvojio manji broj bodova u odnosu na protivkandidata Duška Milanovića, koji je izabran za šefa ODT-a Podgorica.

"U cilju objektivnog informisanja javnosti povodom postupka o izboru rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, ukazujemo na sledeće okolnosti: na javni oglas za izbor rukovodioca Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici TSO 7/21 od 22.juna 2021.godine, u predviđenom roku prijavila su se dva kandidata. Komisija za ocjenu programa rada utvrdila je predlog ocjene na osnovu kojeg je prethodni saziv Tužilačkog savjeta utvrdio ocjenu programa rada - odličan sa maksimalnih 40 bodova, za oba kandidata. Kandidati su uz prijavu na javni oglas dostavili takođe ranije utvrđenu ocjenu rada državnog tužioca, i to odličan za oba kandidata. 19. maja 2022.godine, Tužilački savjet je u skladu sa Zakonom i Poslovnikom obavio intervju sa oba kandidata nakon čega su od strane Tužilačkog savjeta ocjenjeni shodno propisanim kriterijumima, a napominjemo da svaki član Tužilačkog savjeta ima zakonsko pravo i dužnost da kanditate samostalno ocijeni", saopštio je TS.

Tužilački savjet je 19. maja sproveo proceduru izbora šefa podgoričkog tužilaštva, a nakon tajnog glasanja, objelodanjeno je da je Milanović tokom intervjua imao 98,36 dok je drugi kandidat - tužilac iz Podgorice Nikola Boričić imao 92,82 boda. Osim toga saopšteni su i bodovi samo sa intervjua tokom kojeg je Boričić imao 12,82 dok je Milanović dobio 18,36. Za dolazak na bodovnu listu, prema proceduri, kandidatima je potrebno da imaju 15,1 bodova tokom intervjua, tako da sve i da je Milanović odustao od trke, Boričić ne bi mogao biti izabran za prvog čovjeka ODT-a Podgorica.

I poslanica SDP-a i član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Draginja Vuksanović - Stanković tražila je da se tom tijelu dostave ocjene članova TS-a za obojicu kandidata.

Tom tijelu do juče nijesu dostavljene ocjene TS-a tokom izbornog procesa za rukovodioca ODT Podgorica.

Bonus video: