Policija tražila, ali nije našla svjedoke za pretres stana Stevovića

Stevović je uhapšen u novembru prošle godine, kada ga je zbog nasilja u porodici prijavila supruga Angela, koja je nakon tog incidenta sa sinom otišla u Njemačku. Prilikom pretresa stana u Žabljaku, policijski službenici su pronašli drogu i oružje

10206 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Mlađi policijski inspektor Odjeljenja bezbjednosti Žabljak Miodrag Božović, kazao je da je stan Leonida Stevovića 1. oktobra pretresan bez svjedoka, zbog hitnosti postupka, što je bilo u skladu sa zakonom.

To je rekao juče u Višem sudu u Bijelom Polju, pred kojim Stevović odgovara zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Božović je ispričao da se u vrijeme pretresa Stevović nalazio u policijskoj stanici, a da je prije toga neko iz Sigurne ženske kuće, prijavio da je u tom stanu u toku nasilje u porodici, kao i da je bilo i prijetnji oružjem.

”Pokušali smo da nađemo svjedoke, ali niko nije htio, tako da nismo mogli naći nijednog, a ne dvojicu svjedoka”, kazao je Božović, dodajući da je naredba o pretresu predata njegovoj supruzi, koja je dobrovoljno donijela i predala sve osim jednog zamotuljka sa drogom, sakrivenog u kupatilu, za koji nije znala”, kazao je Božović.

Objasnio je da su naredbu dobili od sudije za istragu Osnovnog suda u Pljevljima i da je pretres obavljen jer je postojala opasnost da se Stevović, koji se nalazio u prostorijama policije, svakog časa pojavi.

Njegov pravni zastupnik, advokat Vidomir Bošković ranije je tražio da se iz spisa predmeta izuzme potvrda o pretresu stana okrivljenog, potvrde o oduzetim predmetima, izvještaj Forenzičkog centra u Danilovgradu o izvršenom hemijskom vještačenju, te uvid u fotodokumentaciju, jer nisu urađeni na pravno valjan način.

Sudija Ivan Adamović, nakon saslušanja svjedoka, konstatovao je da je pretres stana urađen u skladu sa zakonskim ovlašćenjima policijskih službenika, koji “imaju mogućnost da kada zaključe da je takvu radnju potrebno izvršiti, mogu to da učine i bez prisustva svjedoka”.

Advokat Bošković je ponovio da se radi o pravno nevaljanom dokazu: “Na ovaj način samo će se učiniti policiji da u svakoj prilici može da izvrši nezakonit pretres, uz izjašnjenje da nisu mogli da nađu potrebne svjedoke, bez obzira koje su to okolnosti predstavljale opasnost od odlaganja”.

Vještakinja, psihijatrica dr Gordana Konatar kazala je da je Stevović korisnik kokaina ali da nije zavisnik...

Stevović je ranije tvrdio da pronađena droga nije za prodaju, već za ličnu upotrebu - jer je zavisnik, kao i da je, zbog zdravstvenih tegoba, koristio “lorazepam”.

Vještakinja je kazala da bi, u slučaju da je Stevović uzimao “lorazepam”,kako je naveo u odbrani, imao jaku apstinencijalnu krizu na benzodijazepine, koja nije zabilježena u izvještajima u ZIKS-u, kako na prijemu niti kasnije.

Stevović je uhapšen u novembru prošle godine, kada ga je zbog nasilja u porodici prijavila supruga Angela, koja je nakon tog incidenta sa sinom otišla u Njemačku.

Prilikom pretresa stana u Žabljaku, policijski službenici su pronašli drogu i oružje.

Prema optužnici, Stevović je 31. oktobra prošle godine u Žabljaku, radi prodaje držao 5,424 grama kokaina, upakovanog u dva zamotuljka od pvc folije i papira, a oduzeto je 1.100 tableta “lorazepam HF” upakovanih u farmaceutska pakovanja, od 2,5 miligrama, ukupne neto mase 245,20 grama, koje se mogu koristiti u proizvodnji droga.

Suđenje se nastavlja 8. juna.

Bonus video: