Lješković: Dokazi od Vučinića pribavljeni na nezakonit način, mučenjem i uskraćivanjem sna i vode

"NVO Mans je objavio: “Milović godinama nezakonito u Upravi policije”. U tekstu se navodi da su mučili Vučinića govoreći da “ovo nikome ne smiješ reći i obje noge ćemo ti prebit”. I to policajci M.P i Milović u aprilu 2018. godine, upozorili K.D., nakon što su silom pokušali da iznude priznanje”, kazao je advokat

10763 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Suđenje koje je danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici okrivljenom Radovanu Mujoviću iz Nikšića i još 22 okrivljena, optuženi za više krivičnih djela, odloženo je za osmi novembar. Predsjednik specijalnog vijeća sudija Goran Šćepanović je kazao da nijesu ispunjeni procesni uslovi za održavanje ročišta zbog nedolaska dva branioca okrivljenih.

Advokat Srđan Lješković, branilac okrivljenog Uroša V. Vučinića, obratio se sudu riječima da se u samici nalazi već dvije godine.

Dodao je da su nedavno uhapšeni neki pripadnici specijalnog policijskog tima koji su mučili Vučinića.

“Nove su okolnosti i hoću da se obratim vijeću. Odbrana traži odgovor na pitanja. Pripadnici specijalnog policijskog odjeljenja koji su sprovodili istragu, protiv Filipa Kneževića i Uroša Vučinića, vršili su torturu da Vučinić prizna nešto što nije učinio i da su svi članovi kriminalne organizacije. Dokazi su pribavljeni na nezakonit način I to mučenjem i prebijanjem i uskraćivanjem sna i vode. Već treću godinu nije pokrenut postupak. Odbrana ne radi ovo radi odugovlačenja postupka, već insistira samo na istini. NVO Mans je u članku od 29. juna u naslovu objavio: “Milović godinama nezakonito u Upravi policije”. U tekstu se navodi da su mučili Vučinića govoreći da “ovo nikome ne smiješ reći i obje noge ćemo ti prebit”. I to policajci M.P i Milović u aprilu 2018. godine, upozorili K.D., nakon što su silom pokušali da iznude priznanje”, kazao je advokat Lješković.

Dodao je da će tražiti izuzeće snimaka na kojima je Vučinić priznao krivično djelo.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radovana L. Mujovića i Vasilija B. Rafailovića, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, te Petra V. Lipovine, Mitra D. Markovića, Filipa M. Kneževića, Žarka Ž. Pejakovića, Lazara M. Nedovića, Aleksandra B. Ćetkovića, Boška Ž. Pavlovića, državljana Srbije Jovana Mirkovića i Aleksandra Stevanovića, Marka A. Zorića, Nikole Z. Marića, Đurđevac V. Uroša, Filipa M. Bešovića, Gorana V. Rakočevića, Ivana R. Brnovića, Nikole P. Drecuna, Đurđevac Z. Aleksandra, Moša I. Paovića, Uroša V. Vučinića, Davora H. Avdića i Nemanje M. Zurovca, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije.

Okrivljeni Mujović i Rafailović su početkom 2017. godine stvorili kriminalnu organizaciju radi vršenja krivičnih djela, čiji su članovi postali optuženi, kao i Bajram Pista i Marinko Rajković, koji su rješenjem Višeg suda određeni za svjedoke saradnike.

Mujović je optužen za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, teška tjelesna povreda podstrekavanjem, a Marić i Uroš Đurđevac izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, Ćetković - teška tjelesna povreda podstrekavanjem, Drecun za krivično djelo kao saizvršilac teška tjelesna povreda, dok su Rakočević, Bešović, Knežević, Lipovina i Marković optuženi za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, a Nedović i Pejaković kao saizvršioci za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Okrivljeni Mirković i Lipovina su optuženi da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Za isto krivično djelo optužen je i Radovan Mujović, koji je, kako se navodi u optužnici, tražio od Pista Bajrama da “prekolje” M. B., suprugu svjedoka saradnika M. M. Za krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem” optužen je Lipovina, dok je Drecun optužen za “teško ubistvo u pokušaju”, dok je Knežević je optužen za dva krivična djela ubistvo podstrekavanjem”, navodi se u optužnici.

Bonus video: