Odgođena sjednica Ustavnog suda

Centar za demokratsku tranziciju (CDT), početkom maja, podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su lokalni izbori u 14 opština odloženi za 23. oktoba

5279 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Sjednica Ustavnog suda, na kojoj je trebalo da se odlučuje o ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su izbori u 14 opština odloženi za 23. oktobar, odložena je.

Iz Ustavnog suda Vijestima su rekli da sjednica nije održana zbog smrtnog slučaja u porodici predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića.

"Kako je neposredno pred sjednicu nastupio smrtni slučaj u užoj porodici predsjednika Šćepanovića, sjednica je odložena. O novom terminu održavanja sjednice javnost će biti blagovremeno informisana", kazali su iz Ustavnog suda.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi podnio je u maju Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz CDT-a su kazali da su izmjene tog Zakona poslužile kao osnov predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da bez navođenja valjanih razloga odloži izborne procese u većem broju crnogorskih opština.

"Predsjednik je, naime, izmijenio sopstvenu odluku o održavanju izbora i izbore zakazao u novom, odloženom terminu za 23. oktobar. Na taj način je postupio suprotno članu 14 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano da od dana raspisivanja izbora do održavanja izbora odbornika, odnosno poslanika ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana", naveli su iz CDT-a.

Bonus video: