Kako su listinzi iz SPO dospjeli u medije?

Prve sumnje SDT-a su da su listinzi telefonskih razgovora vlasnika kladionica “Lob” Miška Lilića izašli iz UP - 18. decembra 2021.

48797 pregleda 81 komentar(a)
Tražio procjenu: Miljanić, Foto: Luka Zekovic
Tražio procjenu: Miljanić, Foto: Luka Zekovic

Prve sumnje Specijalnog državnog tužilaštva su da su listinzi telefonskih razgovora vlasnika kladionica “Lob” Miška Lilića, koji je bio pod mjerama tajnog nadzora odobrenim od strane suda, izašli iz Specijalnog policijskog odjeljenja Uprave policije i to 18. decembra 2021. godine.

SDT prikuplja dokaze kako bi utvrdili ko je i po čijem nalogu iz SPO iznio listinge, koji su prikupljeni MTN, nakon čega će donijeti ocjenu ima li elemenata za otvaranje krivične istrage. U to vrijeme rukovodilac SPO bio je Dragan Radonjić.

Mportal objavio je snimak prisluškivanih razgovora, tvrdeći da su ministar bez portfelja Zoran Miljanić i poslanik CIVIS-a Srđa Pavićević, navodno, umiješani u koruptivne radnje kojima je spriječena ili usporena istraga Sektora za finansijsko-obavještajne poslove protiv sportskih kladionica “Lob”.

Povezani članci

29. Jul 2022.

Miljanić: Snimci montirani, iza svega kriminalci

Miljanić je juče tražio da službe urade njegovu bezbjednosnu procjenu jer smatra da iza snimaka objavljenih na Mportalu, a za koje tvrdi da su montirani - “stoje veoma opasne kriminalne strukture”.

Portal nije naveo izvor snimaka koje je objavio, a sve razgovore vodi Lilić. Nije poznat datum niti vrijeme niti jednog od snimaka, pa se ne može sa sigurnošću utvrditi hronologija. U prvom razgovoru se Miljanić i Lilić dogovaraju da popiju kafu, a u drugom Lilić razgovara s izvjesnim Makijem koji kaže da su dobili dopis FOP-a, kojim je traženo da dostave datume i iznose isplata dobitnih tiketa, brojeve dokumenata dobitnika i kopije dobitnih tiketa, te da je to potpisao v.d. pomoćnika direktora Saša Mašković.

Mašković je juče poslao ministru Filipu Adžiću i direktoru UP Zoranu Brđaninu detaljnu informaciju oko postupanja službenika Sektora za finansijsko-obavještajne poslove u predmetu - izviđaja, a u kojem je po nalogu SDT-a provjerana dokumentacija kladionica “Lob”. On je, kako saznaju “Vijesti”, naglasio da nije bilo nikakvog zataškavanja ili nepostupanja te da su službenici FOP-a dostavljali SDT-u podatke od 2021. do maja 2022. godine.

Na snimku, slijedi razgovor u kojem Lilić govori da sjedi s Miljanićem i Pavićevićem, dok u narednom - “kumu Rajku” kaže da treba da kupe dva televizora od 55 inča i da ih instaliraju kod Miljanića i Pavićevića. Traži i 4 kožna rokovnika.

Potom u razgovoru s drugim kumom, Lilić kaže da je bio “s ovim drugom” da je on zvao “ovoga isti sekund” i da će biti sve kako treba jer će se njih dvoje vidjeti prije posla. Lilić zatim opet priča s “kumom Rajkom” da provjeri jesu li televizori montirani i kaže da će ih platiti njegova firma. Posljednji razgovor je između Maškovića i Lilića koji kaže da se čuo s Miljanićem i predlaže sastanak.

”Samo da vam mi nešto pojasnimo neke stvari i da vam pomognem bilo što što treba i da vam ukažem na probleme koje imamo mi povodom onog pitanja tamo što je”, objašnjava Lilić, na šta Mašković odgovara da će sve razjasniti.

Bonus video: