Radonjić saslušan u istrazi povodom afere "Lob": Na poligraf ide kad ga rasporede

Kazao je da nema nikakvih dodirnih tačaka sa činjenicom da su prisluškivani razgovori vlasnika kladionice Miška Lilića neovlašćeno izašli iz tog sektora. Prema istim informacijama, on je odbio poligraf, izjavivši kolegama da je prethodno, već dva puta dobrovoljno bio na tom testiranju

47954 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Bivši rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić kazao je da nema nikakvih dodirnih tačaka niti zna kako su snimci prisluškivanih razgovora, na kojima se čuju razgovori vlasnika kladionice “Lob” Miška Lilića, koji je bio pod mjerama tajnog nadzora (MTN), izašli iz tog odjeljenja Uprave policije.

Radonjić je to kazao nakon što je prošlog petka pozvan da u svojstvu građanina da izjavu, a u okviru predmeta SDT-a čije su prve sumnje da su listinzi razgovora sa MTN izašli iz Specijalnog policijskog odjeljenja i to 18. decembra 2021. godine.

Nekadašnji šef SPO odbio je tim povodom poligrafsko ispitivanje, a kako saznaju “Vijesti”, on je kazao da će to učiniti nakon što po novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji dobije adekvatno rasporedno rješenje unutar službe jer se mjesecima vodi kao neraspoređen.

Prema istim informacijama, odbijajući poligraf, izjavio je kolegama da je prethodno, već dva puta dobrovoljno bio na tom testiranju.

Radonjić je u izjavi pojasnio procedure koje su, po nalogu SDT-a, primjenjivane tokom izviđaja protiv kladionica “Lob” u vrijeme dok je predmet dužen u SPO.

U sklopu izviđaja, izjave je dalo još nekoliko sužbenika SPO, a vjeruje se da će tužilaštvo ubrzo nakon analize dokaza donijeti odluku da li ima li elemenata za otvaranje krivične istrage zbog toga što je neko manipulisao listinzima u predmetu pod oznakom tajno.

Mportal objavio je prošle sedmice snimak prisluškivanih razgovora, tvrdeći da su ministar bez portfelja Zoran Miljanić i poslanik CIVIS-a Srđa Pavićević, navodno, umiješani u koruptivne radnje kojima je spriječena ili usporena istraga Sektora za finansijsko-obavještajne poslove protiv sportskih kladionica “Lob”.

Miljanić tvrdi da su snimci montirani, te da iza svega stoje - “veoma opasne kriminalne strukture”, a potom tražio od službi bezbjednosti da urade procjenu njegove bezbjednosti.

Portal nije naveo izvor, ali prema snimcima jasno je da je sve razgovore vodio Lilić. Nije poznat datum, niti vrijeme razgovora, ali u prvom Miljanić i Lilić se dogovaraju da popiju kafu. U drugom Lilić razgovara s izvjesnim Makijem koji kaže da su dobili dopis FOP-a, kojim je traženo da dostave datume i iznose isplata dobitnih tiketa, brojeve dokumenata dobitnika i kopije dobitnih tiketa, te da je to potpisao v.d. pomoćnika direktora Saša Mašković.

Na snimku, slijedi razgovor u kojem Lilić govori da sjedi s Miljanićem i Pavićevićem, dok u narednom - “kumu Rajku” kaže da treba da kupe dva televizora od 55 inča i da ih instaliraju kod Miljanića i Pavićevića. Traži i četiri kožna rokovnika.

UP: Mašković postupao zakonito

Uprava policije u odgovoru “Vijestima” navodi da je vršilac dužnosti pomoćnika direktora: rukovodilac Sektora za finansijsko - obavještajne poslove Saša Mašković, “postupao u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i profesionalnim standardima”.

Oni su naglasili da je predmet označen stepenom tajnosti, te zbog “tajnosti podataka i postupka ne mogu dati više detalja u vezi predmeta”.

Policija pojašnjava da povodom objavljenog materijala na pojedinim portalima, SDT obavlja “neophodne provjere za utvrđivanje odlučnih činjenica o postojanju osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz stvarne nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, i to u okviru već formiranog krivičnog predmeta, u kome je između ostalog postupao i Sektor za finansijsko - obavještajne poslove i koji nije završen”.

”U okviru predmeta koji je i dalje u fazi izviđaja, Sektor za finansijsko - obavještajne poslove u okviru svojih nadležnosti prethodno otvorio predmet, odnosno, postupao po nalogu tužilaštva, kojom prilikom su i vršene odgovarajuće provjere. Po okončanju ovih aktivnosti na odgovarajući način je upoznato tužilaštvo i dostavljena prateća dokumentacija, a i nakon ovog izvještavanja Sektor za finansijsko – obavještajne poslove je nastavio i sa drugim aktivnostima iz svoje nadležnosti uz obavještavanje tužioca, shodno zakonskim rokovima, što će činiti i ubuduće shodno odgovarajućem nalogu, odnosno po službenoj dužnosti”, piše u odgovoru UP.

Na snimcima koji je objavio Mportal, čuje se razgovor Lilića s drugim kumom, gdje kaže da je bio “s ovim drugom”, da je on zvao “ovoga isti sekund” i da će biti sve kako treba jer će se njih dvoje vidjeti prije posla. Lilić zatim opet priča s “kumom Rajkom” da provjeri jesu li televizori montirani i kaže da će ih platiti njegova firma. Posljednji razgovor je između Maškovića i Lilića koji kaže da se čuo s Miljanićem i predlaže sastanak.

”Samo da vam mi nešto pojasnimo neke stvari i da vam pomognem bilo što što treba i da vam ukažem na probleme koje imamo mi povodom onog pitanja tamo što je”, objašnjava Lilić, na šta Mašković odgovara da će sve razjasniti.

Čuveni gradski kockar bio sumnjiv zbog dobitaka

Izviđajni predmet protiv kladionice “Lob” otvoren je nakon što je jedna banka prijavila Sektoru za finansijsko - obavještajne poslove sumnjive transakcije čuvenog podgoričkog kockara.

Oni su u prijavi FOP-u naveli da klijent često uplaćuje velike iznose na svoj tekući račun, te da kao porijeklo novca navodi da mu se “posrećilo na kladionici”...

On je kao dokaz banci dostavljao kopije dobitnih tiketa ali kopije notarskih ugovora, ali su veliki iznosi upalili alarm da se iza svega ne krije kladioničarska sreća već moguća šema pranja novca.

Zbog sumnji da postoje elementi bića krivičnog djela, SDT je dalo nalog za MTN ali i zahtjev da se provjere svi dobitni tiketi ali i evidencija koju o uplatama/isplatama vodi “Lob”.

Nalog FOP-u izdat je tokom 2021. godine, a provjere o sumnjivim transakcijama su dostavljane do maja 2022. godine

Odbijanje poligrafa - povreda službene dužnosti

Policijski službenik angažovan na poslovima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije dužan je da se, na okolnosti rada i obavljanja konkretnog policijskog posla, podvrgne poligrafskom testiranju.

To piše u aktuelnom Zakonu o unutrašnjim poslovima.

Poligrafsko testiranje takvog policijskog službenika, navodi se, odobrava ministar ili lice koje on ovlasti.

”Poligrafsko testiranje policijskog službenika... na okolnosti rada i obavljanja konkretnog policijskog posla, sprovešće se i na zahtjev rukovodioca organizacione jedinice Ministarstva koja vrši poslove unutrašnje kontrole rada Policije. Odbijanje poligrafskog testiranja i davanja odgovora na pitanja u vezi sa policijskim poslovima... predstavlja povredu službene dužnosti”, piše u Zakonu.

Bonus video: