Osumnjičeni za saučesništvo u pokušaju ubistva Krstovića ostaju iza rešetaka

Stanišiću i Bulatoviću sudi se zbog optužbi da su u drugoj polovini 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, pored drugih za sada neidentifikovanih osoba, postali članovi kriminalne organizacije čiji organizator je i dalje neidentifikovan

19648 pregleda 0 komentar(a)
Tragovi Bulatovića i Stanišića na mjestu gdje je zapaljen automobil, Foto: SAVO PRELEVIC
Tragovi Bulatovića i Stanišića na mjestu gdje je zapaljen automobil, Foto: SAVO PRELEVIC

Identifikovani napadači nijesu imali motiv da ubiju Podgoričanina Igora Krstovića, što je specijalne tužioce navelo na zaključak da se našao na spisku za likvidaciju kriminalne organizacije osnovane radi vršenja ubistava, a čiji je organizator za sada nepoznat.

To piše u rješenju kojim je Apelacioni sud kao neosnovanu odbio žalbu odbrane i produžio pritvor Vidoju Stanišiću i Dragiši Bulatoviću, osumnjičenim za pokušaj ubistva Krstovića.

”Osnovana sumnja da su u izvršenju krivičnog djela ubistvo u pokušaju učestvovala bar četiri lica, te okolnosti koje su pratile izvršenje predmetnog krivičnog djela, kao i nepostojanja indicija koje bi ukazivale na lični motiv okrivljenih B. D. i S. V. da izvrše krivično djelo na štetu K. I., upućuju na zaključak da je izvršenje tog krivičnog djela rezultat djelovanja kriminalne organiuzacije, a tim i osnovana sumnja da su okrivljeni B. D. i S. V. pripadnici takve organizacije, koja je očigledno osnovana radi vršenja ovako teških krivičnih djela, a čiji je organizator za sada nepoznat”, piše u rješenju kojim je precizirano da pritvor može trajati do dalje odluke suda.

”Pritvor se okrivljenima B. D. i S. V. produžava po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st.1 tač.3 i 4 Zakonika o krivičnom postupku”, piše u rješenju.

Sudije Apelacionog suda napisale su da je prvostepeni (Viši) sud, kod ocjene iteracijske opasnosti (ponavljanja istog ili istovrsnog krivičnog djela), kao legitiman razlog za pritvor, uzeo u obzir sve okolnosti konkretnog slučaja:

”I to činjenicu da je okrivljeni povratnik u vršenju krivičnih djela, koje činjenice je cijenio kako zasebno tako i u svojoj ukupnosti i izveo pravilan zaključak da postoji opasnost da će okrivljeni S. V. u slučaju da se nađe na slobodi ponoviti krivično djelo”.

Stanišiću i Bulatoviću sudi se zbog optužbi da su u drugoj polovini 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, pored drugih za sada neidentifikovanih osoba, postali članovi kriminalne organizacije čiji organizator je i dalje neidentifikovan.

”Koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije su primjenjivali nasilje i zastrašivanje”.

Pojašnjeno je i da je, za sada neidentifikovani organizator te krimi-grupe, planirao ubistva, kao i da je članovima orgaizacije davao upustva i naredbe.

Istragom je utvrđeno da su dvije osobe, čiji identitet takođe nije otkriven, ukradenim golfom, na kojem su bile ukradene registarske oznake, 28. januara 2020. godine pratili Krstovića i iz vozila u pokretu ispalili najmanje 15 metaka u njegovom pravcu, nakon čega su pobjegli.

Napadače optužuju da su se dovezli do Kakaricke gore, gdje su ih po prethodnom dogovoru sačekali okrivljeni Bulatović i Stanišić, koji su zapalili automatsku pušku i automobil korišćen u napadu.

Žalba neosnovana

Sudije Apelacionog suda ocijenile su da je neosnovana žalba Staniđićevog branioca, advokata Nikole Ivanovića, koji je od njih tražio da ispitaju i ukinu rješenje Višeg suda kojim je 20. jula produžen pritvor.

”Ispitujući prvostepeno rješenje u granicama propisanim odredbom čl.417 st.4 Zkp-a, ovaj sud je utvrdio da je isto donijeto bez učinjenih povreda odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 Zkp-a, na koje povrede ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, i bez povreda postupka na koje se ukazuje izjavljenom žalbom”, konstatovali su.

Sudije tog suda dodaju i da je prvostepeni sud o svim odlučnim činjenicama, u vezi s odlukom sadržanom u dispozitivu pobijanog rješenja, dao dovoljno jasne i razumljive razloge koji su međusobno saglasni i saglasni činjenicama utvrđenim u postupku, kao i da je prvostepeni sud na osnovu svih činjenica utvrđenih u postupku koje je cijenio pojedinačno i u međusobnoj povezanosti izveo pravilan zaključak da je u odnosu na okrivljenog Stanišića opravdano produženje pritvora.

”I po ocjeni ovog suda, okrivljeni S. V. je osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela stavljena mu na teret optužnicom... odnosno u konkretnom, postoji osnovana sumnja da su okrivljeni S.V. i saokrivljeni u predmetnoj pravnoj stvari B. D., u drugoj polovini 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, pored drugih za sada neidentifikovanih lica, postali članovi kriminalne organizacije koju je formiralo nepoznato lice”, piše u rješenju.

Dodaje se da je ta kriminalna organizacija za cilj imala vršenje krivičnih djela, da je njeno djelovanje planirano na duže vrijeme, uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline, te da je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu:

”A u djelovanju kriminalne organizacije su primjenjivali nasilje i zastrašivanje, pa je za sada neidentifikovano lice kao organizator kriminalne organizacije, a radi realizacije kriminalnog plana u pravcu neodređenog broja krivičnih djela ubistvo iz čl.143 Krivičnog zakonika Crne Gore, za sebe odredilo da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog djela, pa su pored za sada neidentifikovanih lica, kako se to osnovano sumnja članovi kriminalne organizacije postali i okrivljeni”, piše u rješenju.

Ističe se da su njih dvojica prihvatili kriminalni plan - da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora, da pronalaze mjesta gdje će se uništiti predmeti i sredstva izvršenja krivičnih djela, da uništavaju sredstva i predmete izvršenja krivičnih djela i obavljaju druge radnje koje im budu naređene:

”Dok su za sada NN pripadnici kriminalne organizacije prihvatili da u okviru kriminalne organizacije neposredno izvršavaju krivična djela protiv života i tijela, da upotrebom automatskog oružja koje je prethodno pribavljeno na javnim putevima u trenutku dok se lica nalaze u vozilima pucaju u njih i lišavaju ih života, te da postupaju po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije”.

Rafalna paljba na javnom mjestu

Napadač koji je pucao u Krstovića krajem januara 2020. godine sjedio je na zadnjem sjedištu golfa, iza vozača, odakle je u Podgoričanina, tokom mimoilaženja, rafalno ispalio projektile iz automatske puške.

Tužioci su to zaključili i iz iskaza oštećenog, koji je tog dana teško ranjen u Zeti.

Po ocijeni vijeća, to krivičnom djelu daje karakter posebno teškog:

”...Postoji osnovana sumnja da je predmetno krivično djelo izvršeno od strane više lica na javnom mjestu, pri čemu je izvršilac rafalnom paljbom pucao iz vozila u pokretu na javnom mjestu, gdje je postojala opasnost da povrijedi i druge osobe koje su tuda prolazile, što po načinu izvršenja govori da je krivično djelo koje se okrivljenom između ostalog stavlja na teret posebno teško”.

Bonus video: