Beranac godinama zlostavljao suprugu, Novljanin svojoj prijetio

Beranac suprugu kažnjavao ograničavanjem slobode kretanja, upućivao joj prijetnje da će je ubiti, “otvoriti lobanju, da će joj ubiti porodicu i promijeniti lični opis, da će joj slomiti vilicu, pošišati na ćelavo, da djeca neće vidjeti svoju majku, stavljao joj sjekiricu na vrat... zbog čega živi u stalnom strahu za svoj život i za život svoje maloljetne djece”

7804 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Policijski i sudski bilteni juče su obilovali izvještajima o nasilju u porodici, zbog čega su uhapšeni Beranac T. A., Novljanin J. S. i Podgoričanin M. M.

Zbog fizičkog, psihičkog i seksualnog maltretiranja supruge Beranac je poslat u pritvor do 30 dana, a tu odluku donio je predsjednik tamošnjeg Osnovnog suda Ivan Došljak.

T. A. sumnjiče da je u dužem vremenskom periodu, od 2018. do 2022. godine, u Beranama, “sposoban da shvati značaj svog djela i upravlja svojim postupcima i svjestan zabranjenosti svog djela čije je izvršenje htio”, primjenom grubog nasilja narušio duševni integritet supruge:

”Na način što je istu “fizički, psihički i seksualno maltretirao”.

U saopštenju tog suda piše da je suprugu kažnjavao ograničavanjem slobode kretanja, upućivao joj prijetnje da će je ubiti, “otvoriti lobanju, da će joj ubiti porodicu i promijeniti lični opis, da će joj slomiti vilicu, pošišati na ćelavo, da djeca neće vidjeti svoju majku, stavljao joj sjekiricu na vrat... zbog čega živi u stalnom strahu za svoj život i za život svoje maloljetne djece”.

Pojašnjeno je i da je ucjenjivao i seksualno maltretirao.

”Određen je pritvor u trajanju do 30 dana prema osumnjičenom T. A., iz Berana zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici iz čl. 220 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i okolnosti koje ukazuju na opasnost od ponavljanja krivičnog djela ili izvršavanja krivičnog djela kojim prijeti, shodno čl. 448 st. 1 tač. 2 Zakonika o krivičnom postupku”, saopšteno je iz beranskog Osnovnog suda.

NOVLJANINU ZATVOR

Sud za prekršaje u Budvi, tačnije njihovo odjeljenje u Herceg Novom, osudio je Novljanina J. S. (54) na 15 dana zatvora zbog nasilja u porodici, saopštio je predsjednik Suda za prekršaje u Budvi Marko Đukanović.

Tog pedesetčetvorogodišnjaka sumnjiče da je supruzi prijetio napadom i psovao je.

On je 23. avgusta priveden u hercegnovsko Odjeljenje Suda za prekšraje, gdje je saslušan pred dežurnim sudijom Andrijom Vojvodićem.

”Njemu je suđeno u hitnom postupku zbog počinjenog prekršaja propisanog Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici.”

Sudija Đukanović objašnjava da mu je kazna izrečena jer je supruzi, u porodičnoj kući, prijetio napadom i psovao je.

”Zbog bojazni da okrivljeni ponovi nasilje, pored zatvorske kazne, izrečena mu je i zaštitna mjera udaljenja iz stana u trajanju od 3 mjeseca i mjera zabrana uznemiravanja oštećene u trajanju od 6 mjeseci, koje su stupile na snagu odmah po donošenju odluke”, objasnio je Đukanović.

PODGORIČANINA I RAZORUŽALI

Uprava policije saopštila je da su u Glavnom gradu uhapsili šezdesetosmogodišnjeg M. M. kojem se na teret stavlja krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

”Nakon prijave za porodično nasilje koja je podnijeta protiv M. M. i u odnosu na koju je podgorička policija postupala, izvršen je i pretres porodične kuće koju koristi ovo lice, po naredbi Osnovnog suda u Podgorici”, kazali su iz UP.

U saopštenju ističu da su pretresom pronašli i oduzeli oružje u ilegalnom posjedu.

”Improvizovani revolver, 16 komada municije različitog kalibra, okvir i cijev pištolja, kao i pištolj CZ kalibra 9 mm, 19 komada municije, revolver Nagant, lovačku pušku i 12 komada municije, za koje je ovo lice posjedovalo oružne listove čija je važnost istekla”, zaključuje se u saopštenju.

Krajem jula vršiteljka dužnosti Vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović svim osnovnim tužilaštvima proslijedila je obavezujuće uputstvo - da tužioci ne mogu primjenjivati institut odloženog krivičnog gonjenja prema onima koji počine krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, ali i da će morati i da pribave procjenu rizika po žrtvu.

U skladu s Uputstvom državni tužioci osnovnih državnih tužilaštava zahtijevaće pretres stana i drugih prostorija, uvijek kada postoji sumnja da izvršilac posjeduje vatreno oružje (legalno ili ilegalno) i privremeno oduzimati oružje (kod legalnog oružja policijskim službenicima biće dat nalog za pokretanje upravnog postupka za oduzimanje oružja izvršiocu krivičnog djela nasilja u porodici).

Obavezala ih je i da prije donošenja odluke pribave podatke o krivičnoj i prekršajnoj evidenciji za osumnjičenog, hitno saslušaju žrtve i da predlažu sudu određivanje pritvora uvijek kada postoji zakonski osnov.

Bonus video: