osumnjičeni u Crnu Goru stigli 25. maja, četiri dana kasnije u Budvi iznajmili stan...

Šakovića pratili 24 dana, pa zapucali

Istražitelji su do sada utvrdili da Pilčevića i Tanaskovića ne mogu dovesti u direktnu vezu sa sada pokojnim Šakovićem, što, kako su rekli, ukazuje da su ih angažovali pripadnici kriminalne organizacije suprotstavljene škaljarskom klan

57089 pregleda 13 komentar(a)
Osumnjičeni Pilčević, Foto: Facebook
Osumnjičeni Pilčević, Foto: Facebook

Ubica Milića Minje Šakovića i njegov pomagač u Crnu Goru došli su dvadesetak dana prije nego su ga 17. juna likvidirali na terasi budvanskog kafića Korkovado.

Istražitelji su do sada utvrdili da se osumnjičeni za tu likvidaciju ne mogu dovesti u direktnu vezu sa sada pokojnim Šakovićem, što, kako su rekli, ukazuje da su ih angažovali pripadnici kriminalne organizacije suprotstavljene škaljarskom klanu.

Kragujevčanin Duško Tanasković 25. maja prešao je granicu Crne Gore, a četiri dana kasnije u Budvi iznajmio stan iz kog je visokopozicioniranog člana škaljarskog klana nadzirao skupa sa Lukom Pilčevićem (22).

Istražitelji nijesu utvrdili kada je i kuda tačno osumnjičeni za ubistvo - Pilčević, prešao granicu.

Tog dvadesetdvogodišnjeg Beograđanina sumnjiče da je ispalio hice u Podgoričanina, a Tanaskovića da mu je u tome pomogao - stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog djela.

”Tanasković je 29. maja, koristeću falsifikovana dokumenta, u Budvi iznajmio stan i platio ga do 15. jula. Takođe, on je kupio hranu za sebe i Pilčevića, kao i električni trotinet koji su koristili dok su pripremali likvidaciju. Prema dokazima prikupljenim u ovoj fazi istrage, nadzorne kamere s više objekata snimile su ga 10. i 11. juna u Budvi”, rekao je “Vijestima” sagovornik uključen u istragu.

Pilčević prešao mimo granice?

Rukovodilac Stanice kriminalističke policije CB Budva Vesko Nedović objasnio je da to što nije evidentirano kako je Pilčević ušao u Crnu Goru može da znači da je ušao ilegalno ili da je koristio falsifikovana dokumenta.

Predstavnici Uprave policije i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici juče su, na konferenciji za medije, saopštili da je protiv Pilčevića i Tanaskovića krivična prijava podnijeta 20. jula i da je istog dana za njima raspisana međunarodna potjernica.

Kalinić, Nedović i Radović na konferenciji za medije
Kalinić, Nedović i Radović na konferenciji za medijefoto: Jelena Jovanović

Viša tužiteljka Ana Radović objasnila je da Pilčeviću na teret stavljaju krivično djelo teško ubistvo u sticaju s krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a Tanaskoviću teško ubistvo putem pomaganja.

Tanasković je uhapšen nedavno u Hrvatskoj, zbog sumnje da je ubio škaljarca Gorana Vlaovića, a navodni egzekutor Šakovića je u bjekstvu.

Tužiteljka Radović saopštila je da Pilčevića sumnjiče da je s umišljajem i na podmukao način ubio Šakovića:

”I pri tom doveo u opasnost živote više lica, dok mu je u stvaranju uslova za izvršenje krivičnog djela, tokom maja i juna, umišljajno pomogao okrivljeni D. T. Odmah nakon obavljenog uviđaja i preduzimanja radnji na uviđaju, naložena su brojna vještačenja, saslušano je više svjedoka, ostvarena međunarodno-pravna saradnja s dvije države... Sve te radnje rezultirale su rasvjetljavanjem događaja i podnošenjem krivične prijave”, rekla je Radović.

Govoreći o rasvjetljavanju ubistva Šakovića, Nedović je kazao da je taj Podgoričanin bio označen kao visokopozicionirani član jedne organizovane kriminalne grupe.

On je istakao i da su budvanski policajci, u saradnji s kolegama iz Sektora za borbu protiv kriminala i Višim državnim tužilaštvom, u veoma kratkom roku rasvijetlili ubistvo Šakovića i procesuirali osumnjičene.

Uviđaj na mjestu ubistva Šakovića
Uviđaj na mjestu ubistva Šakovićafoto: Vuk Lajović

Objasnio je i da su u toj istrazi prikupljena brojna obavještenja od građana koji su inspektorima rekli korisne informacije, kao i da su pregledali više video zapisa, analizirali telekomunikacioni saobraćaj...

”Sprovedena su, a i dalje se sprovode, određena vještačenja u cilju potpunog rasvjetljavanja ovog krivičnog djela, a u odnosu na povezana lica koja su učestvovala ili na bilo koji način doprinijela izvršenju krivičnog djela”, rekao je Nedović.

Kazao je da je za Pilčevićem već na snazi međunarodna potjernica, zbog izvršenja krivičnih djela ne teritoriji drugih država.

Odgovarajući na novinarska pitanja, viši policijski inspektor u Sektoru za borbu protiv kriminala Draško Kalinić rekao je da se ubistvo Šakovića može dovesti u vezu sa sukobom i djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa s područja Crne Gore.

On je kazao da u ovoj fazi istrage ne može govoriti jesu li Pilčević i Tanasković povezani sa kriminalnom grupom uhapšenom u martu 2021. godine, kada je policija u Glavnom gradu spriječila likvidaciju Šakovića.

Kazao je, međutim, da rade na pronalasku ostalih osumnjičenih i da u tom pogledu imaju određena operativna saznanja koja, kako je rekao, provjeravaju.

Navodni šef podgoričkog ogranka škaljarskog klana ubijen je 17. juna oko 22.30 časova, svega nekoliko sati nakon što je u Budvu stigao iz Podgorice.