"Nema ni potvrde o smrti Stanišića"

U sudnici Višeg suda ponovo raspravljali o zakonitosti i opravdanosti optužnice podnijete protiv Kašćelana i njegove grupe kojoj na teret stavljaju otmicu i ubistvo škaljarca

22483 pregleda 4 komentar(a)
Ranije negirao krivicu: Kašćelan (Arhivska fotografija), Foto: BORIS PEJOVIC
Ranije negirao krivicu: Kašćelan (Arhivska fotografija), Foto: BORIS PEJOVIC

Branioci optuženih za ubistvo Nikole Stanišića ponovo su, u sudnici Višeg suda, sporili zakonitost optužnice podnijete protiv Slobodana Kašćelana i još 13 članova njegove kriminalne grupe i dokaze prikupljene preko kriptovane Sky ECC aplikacije, ističući da nema ni potvrde o smrti Podgoričanina.

U tom sudu juče je održano ročište na kojem se ispitivala zakonitost i opravdanost podignute optužnice, koja je ranije vraćena Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) na dopunu istrage.

Prema tom tužilačkom aktu, Kašćelan i još 13 osoba okrivljeni su za stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo Stanišića na podukao način, teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.U februaru, kada je optužnica prvi put bila na kontroli, Kašćelan je u sudnici rekao da je to “čista izmišljotina”, dodajući da nije kriv.

Advokati odbrane juče su ostali kod ranijih izjava - da i novu optužnicu treba vratiti ponovo na dopunu istrage ili obustaviti postupak.

”Sudovi širom Evrope i organi su zamrznuli postupke, zbog načina na koji je Sky komunikacija nabavljena. Nejasno je kako se do nje došlo, šta je presretnuto, a šta izuzeto. To se sa sigurnošću ne može utvrditi. Naredba koja nam je dostavljena ne predstavlja ništa osim međunarodnu komunikaciju. Kako i u kojoj formi je komunikacija dostavljena našoj državi najbolje sugeriše dopis tužilaštva u kojem traži da mu se pomenuti materijal ponovo dostavi, ali tako da može da se koristi pred sudom”, rekao je advokat Dragoljub Đukanović.

On je dodao i da se po tom pitanju izjasnio Ustavni sud Crne Gore, kao i da je povrijeđen član Zakona o mjerama tajnog nadzora.

”Urušen je suverenitet i privatnost građana Crne Gore. Strane službe su prisluškivale privatne razgovore. Odlukom Ustavnog suda zabranjeno je vršenje mjera tajnog nadzora na neodređen broj lica bez pravnog osnova”, kazao je advokat.

Operativni podaci nisu dokaz

Njegov kolega Stefan Jovanović ustvrdio je da se nova optužnica i dalje zasniva na operativnim podacima koji ne mogu biti dokaz.

”O tome govori i ranija odluka sudije za istragu Miroslava Bašovića o neodređivanju pritvora. Posle je ta odluka preinačena”, kazao je on.

Advokat Miloš Vuksanović ocijenio je da je optužnica nezakonita iz više razloga.

”Nedostaje obdukcijski zapisnik, nema potvrde o smrti. Kao jedini dokaz imamo SKY koji je nezakonit. Podaci predstavljaju samo procesnu saradnju i bili su pod šiframa, ne smiju se koristiti u sudskim postupcima. Ovi podaci su doveli do toga da se u javnosti Crne Gore odvija prava španska sapunica. Sud u Crnoj Gori se našao pred rafalnom paljbom da se ova optužnica potvrdi”, istakao je advokat Vuksanović.

Za ubistvo navodnog pripadnika škaljarskog klana osumnjičeni su Kašćelan, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković (46) iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić (35), Krsto Maroš (43) i Zoran Kažić (46) i Podgoričanin Darko Prelević (31) nastanjen u Pljevljima, koji su uhapšeni krajem aprila 2021. godine u akciji Sektora za borbu protiv kriminala.

Nedugo nakon hapšenja sudija za istragu odbio je prijedlog da ih pošalje iza rešetaka, ali je njegovu odluku preinačilo vijeće Višeg suda. Policajci, međutim, tada nijesu našli svu šestoricu - uhapšeni su samo Kašćelan, Vučković i Kažića.

Radonjić, Maroš i Prelević su u bjekstvu, kao i ostali organizatori i članovi te kriminalne ekipe - Radoje Zvicer, Radoje Živković zvani Žuti, Milan Vujotić, Srđa Jurišević, Dragan i Milan Knežević, Aleksandar Dragićević i Zdravko Perunović.

Optužnica

Prema optužnici, koju odbrana kavčana spori, Podgoričanina su 1. avgusta 2020. godine, oko 16 časova, oteli kavčani Vučković, Jurišević i Radonjić, i to nakon što im je Kažić javio da je Stanišić izašao iz svoje kuće i da se kreće putnim pravcem Kotor-Trojica-Vrmac.

”Okrivljeni V. V., J. S. i R. M. presreli su oštećenog, koji se kretao motorom i istom zadali najmanje jedan udarac metalnom šipkom u predjelu glave i oborili ga na zemlju...vezali konopom i zadali mu više udaraca po glavi i tijelu, nakon čega su ga smjestili u vozilo i krenuli prema Njegušima...mučili su ga udarajući ga nogama u predjelu glave i sjedeći na njega”, piše u spisima.

Stanišića su, prema toj dokumentaciji, mučili i u noći između 1. i 2. avgusta 2020. godine, a svemu je prisustvovao i Kašćelan.

”Tako što su ga skidali golog, zadavali mu udarce kako bi od njega saznali za koga radi, gdje su štekovi i oružje pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacija, nakon čega su tokom noći 2/3. 8. 2020. godine oštećenom kazali da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli i u trenutku dok se molio u istog ispalili više projektila iz vatrenog oružja i lišili ga života, nakon čega se okrivljeni J. S. i K. S. vraćaju”, piše u spisima.

Objašnjeno je i da su članovi kavačkog kriminalnog klana preko kriptovane SKY ECC aplikacije dogovarali ubistvo Stanišića.

Bonus video: