Odloženo suđenje za planiranje ubistva Belivuka i Miljkovića: Spajanje sa predmetom u kojem je optužen Vukotić

Optužnicom specijalnog državnog tužilaštva je predstavljeno da je Janko M. Vukadinović iz Podgorice i NN osoba, krajem 2019. godiune, formirali kriminalnu organizaciju, čiji su članovi postali okrivljeni Radovan M. Stanišić iz Tivta, Mile R. Jovanović iz Nikšića, Almira Š. Mujahodžić iz Podgorice, te Barani Momčilo Ž. Milić i Dušan M. Ivanović

5725 pregleda 4 komentar(a)
Belivuk, Foto: TV Vijesti
Belivuk, Foto: TV Vijesti

Početak suđenja optuženima za planiranje ubistva Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Slobodana Kašćelana, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici.

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Nada Rabrenović kazala je da se ovaj sudski postupak spaja sa predmetom u kojem je optužen i sada pokojni Jovan Vukotić.

Sudija je navela da sud treba da pribavi potvrdu o smrti, odnosno izvod iz matične knjige umrlih za Jovana Vukotića.

Naredno suđenje zakazano za 9. oktobar.

Optužnicom specijalnog državnog tužilaštva je predstavljeno da je Janko M. Vukadinović iz Podgorice i NN osoba, krajem 2019. godiune, formirali kriminalnu organizaciju, čiji su članovi postali okrivljeni Radovan M. Stanišić iz Tivta, Mile R. Jovanović iz Nikšića, Almira Š. Mujahodžić iz Podgorice, te Barani Momčilo Ž. Milić i Dušan M. Ivanović.

Optužnicom specijalnog državnog tužilaštva je predstavljeno da je Janko M. Vukadinović iz Podgorice i NN osoba, krajem 2019. godiune, formirali kriminalnu organizaciju, čiji su članovi postali okrivljeni Radovan M. Stanišić iz Tivta, Mile R. Jovanović iz Nikšića, Almira Š. Mujahodžić iz Podgorice, te Barani Momčilo Ž. Milić i Dušan M. Ivanović. Djelovanje kriminalne prganizacije je planirano na neodređeno vrijeme. Vukadinović je kao organizator, radi realizacije u vršenju neodređenog broja krivičnog djela ubistvo, teško ubistvo, za sebe odredio da vrbuje lica za pripadnike kriminalne organizacije.

U optužnici se navodi da su 22. januara 2021. godine u Tivtu, Mile Jovanovićč i Kamenko Kuč, koji je rješenjem suda određen za svjedoka saradnika, a zatim za zaštićenog svjedoka, pokušali da ubiju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, u čemu im je pomogao Stanišić. Dodaje se da je Jovanović počinio krivično djelo kao saizvršilac teško ubistvo u pokušaju, a Stanišić - teško ubistvo u pokušaju putem pomaganja.

Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću izjavila je “Vijestima” da je već ranije donijeto rješenje da se predmet u kojem je prvookrivljeni Janko Vukadinović spoji sa predmetom u kojem su optuženi Jovan V. Vukotić, Jovan M. Mrvaljevića, koji je u pritvoru i Vladan N. Mijušković, iz Nikšića, koji je u bjekstvu, optuženi za stvaranje kriminalne organizacije.

Specijalno državni tužilaštvo tereti Jovicu Vukotića da je formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Optužnicom je predstavljeno da je Vukotić u novembru i decembru 2020. godine u Crnoj Gori, tako što je putem tekstualnih poruka preko kriptovanih mobilnih telefona nudio četiri miliona eura, podstrekavao na ubistvo Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Okrivljeni Vukotić je, piše u optužnici, preko aplikacije SKY poslao Emilu Tuzoviću poruku “ako dvojicu derne, 4 će se dati”, te u nastavku komunikacije određuje da se radi o Zviceru i Kašćelanu.

Bonus video: