Zbog utaje oko 400.000 eura poreza uhapšeno 20 osoba, za četvoro osumnjičenih se traga

"Vijestima" je nezvanično saopšteno da je na spisku za pretres dvadeset pravnih lica i 24 osobe

130904 pregleda 67 komentar(a)
Privođenje jednog od osumnjičenih, Foto: Luka Zeković
Privođenje jednog od osumnjičenih, Foto: Luka Zeković

Više osoba uhapšeno je u policijskoj akciji u kojoj pripadnici Centra bezbjednosti Podgorica pretresaju više lokacija osumnjičenih za utaju poreza.

Prema saznanjima "Vijesti" istragom rukovodi podgoričko Osnvno državno tužilaštvo, a naredbe za pretres potpisao je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici.

Na spisku za pretres je 21 pravno lice i 24 osobe.

"Za krivično djelo utaja poreza i doprinosa sumnjiče se 21 pravno i 24 fizička lica i to: S.P. (21), M.Š. (35), R.Š. (52), T.Š. (50), D.G. (54), J.M. (35), N.S. (31), Ž.J. (59), D.B. (39), M.Š. (52), J.Č. (45), D.K. (56), G.P. (59), M.D. (42), V.P. (37), P.T. (50), M.Đ. (40), D.R. (43), S.H. (42), N.B. (35), R.Ć. (49), A.D. (44), M.K. (27), R.K. (44)", saopšteno je iz Uprave policije.

Oni se sumnjiče da su utajili oko 400.000 eura poreza.

R.Š. se, kako je saopšteno iz policije, sumnjiči i da je bespravno podigao novac u iznosu od 1.793.641 eura sa računa privrednog društva bez pravdanja odgovarajućom dokumentacijom.

Akcija se izvodi u više crnogorskih gradova.

Osnovno drzavno tuzilastvo u Podgorici formiralo je krivični predmet protiv 21 pravnog lica sa sjedištima u više gradova na teritoriji Crne Gore i odgovornih lica u tim pravnim licima bog krivicnog djela utaja poreza i doprinosa, a visina utajenog poreza za period od 2019. godine do 2022. godine, na štetu budžeta Crne Gore, iznosi oko 374.000,00 eura", saopštio je Vijestima rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović.

Milanović
Milanovićfoto: Luka Zeković

Milanović pojašnjava da su predmetom obuhvaćena pravna lica "S" DOO iz Podgorice i odgovorno lice S.P. pravno lice "N.I." DOO iz Podgorice i odgovorno lice D.G., zatim firma L.B. DOO iz Budve i odgovorno lice P.T., kao i budvanska kompanije "E.E." DOO iz i odgovorno lice Budvanin M.D. "Zatim pravno lice ' L.I.' DOO iz Cetinja i odgovorno lice J.M., pravno lice lice N.S, NVO S.P.F.C.G. i odgovorno lice Z. J., pravno lice 'D.' DOO iz Podgorice i odgovorno lice D.B., „.A.P." DOO iz Podgorice i odgovorno i odgovorno lice D.B, pravno lice 'S.' DOO i odgovorno lice M.K., pravno lice 'S.I.' DOO iz Cetinja i odgovorno lice R.K, pravno lice 'S.I.' DOO iz Podgorice i odgovorno lice M.Š", kazao je Milanović. Prema tužiočevoj izjavi, prijavom su obuhvaćeni i podgoričke firme "Č.G.", "S.D.I.", "G", "G.P." i "M.N.L.C" i odgovorna lica u njima - J.Č., D.K., G.P., M.D. i V.P.

Na spisku osumnjičenih su i novska firma "G.P.A" i odgovorno lice u toj kompaniji A.D., zatim firma "B.P." iz Budve i odgovorno lice u njoj D.R.

Prijavom je obuhvaćeno i bjelopoljsko preduzeće "D.H" i odgovorno lice u njemu - S. K. zatim nikšićka kompanija "K.G." i odgovorno lice N.B. kao i kompanija "I.M." iz tog grada i odgovorno lice u njoj R.Ć. "Predmetom su obuhvaćena i tri fizička lica - M.Š., R.Š. i T.Š. iz Podgorice, zbog istog krivičnog djela", kazao je Milanović.

Bonus video: