Barać: Vojna policija pretresala brod, ne znam šta je pronađeno

Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca, dodao je da niko od kormilara, pa ni on, ne učestvuje i nije učestvovao u pravljenju navigacijske karte i opreme za putovanja

5770 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Saslušanjem svjedoka starijeg vodnika I klase i člana posade školskog broda "Jadran", Vladimira Baraća, danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje optuženima za šverc oko 60 kilograma kokaina pronađenog na brodu „Jadran“.

Svjedok je rekao da je okrivljeni Duško Radenović bio na poziciji kormilara broda, te da nikada nije imao primjedbu na njegov rad. Preciznije, da je imao izvanrednu saradnju sa njim. U vezi pronalaska droge na brodu "Jadran", svjedok Barać je kazao da je došao na brod oko sedam sati.

“Ispred broda je bila vojna policija. Pretresali su nas jednog po jednog u oficirski salon. Ostavljali smo telefone i lične stvari. Nisam ulazio u prostoriju broda, i ne znam šta se tamo dešavalo i šta je pronađeno. Na brodu je bila cijela posada koja je bila određena za krstarenje do Istanbula. Ja ne određujem posadu, to nije moj opis posla. Tri dana smo bili na brodu od toga dana. Trećeg dana, sa zakašnjenjem u odnosu na planirani dan isplovljavanja, smo krenuli na krstarenje”, rekao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca, dodao je da niko od kormilara, pa ni on, ne učestvuje i nije učestvovao u pravljenju navigacijske karte i opreme za putovanja. Naveo je da ne zna ko je Radenovića obavijestio o ruti, ali da su svi znali jer je to dio procedure. Svjedok je kazao da se ne sjeća da li je bio plan da se ulazi u luku Pirej.

“Radenović je bio u sklopu mog odeljenja, kao kormilar. Prije ovoga je bio na bolovanje. Došao je na brod na dan plovidbe sa đacima za Bar i rekao da završava bolovanje. Pošto nije imao doznake kod sebe, morali smo da ga iskrcamo kada smo stigli u Bar. Prije toga mi je rekao da završava sa bolovanjem i da će u ponedeljak biti na posao. Kasnije je dostavio doznake”, izjavio je on.

Okrivljeni Radenović je prigovorio iskazu svjedoka.

“Za kormilara sam zvanično unapređen, postavljen, 2019. godine iako sam bio na bolovanju u tom periodu. Ja i svjedok smo kontaktirali između prvog i drugog puta sa učenicima, na njegovo insistiranje jer me zvao. Kada me zvao rekao je da bi dobro bilo ako mogu da ispomoć jer im fali kormilar, jer je u međuvremenu nakon prve vožnje jedan otišao na bolovanje ili odmor, ne sjećam se tačno”, kazao je optuženi.

“Podoficiru svjedoku Baraću sam rekao da ću da ih ispoštujem i ako sam na bolovanju i da ga neću prekidati. On mi je rekao da je i komandant saglasan sa tim..Tačno je da me je pitao mogu li biti spreman za krstarenje za Istanbul. Ja sam rekao da ću znati za četir do pet dana prije roka”, kazao je optuženi Duško Radenović.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar. Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019., po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela.

Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.

Bonus video: