Marković: Razrješenje Kentere na najgrublji način podriva obavještajnu sposobnost i kredibilitet ANB-a

Marković ističe da razrješenje mora imati jasne razloge, uz postupak širih institucionalnih konsultacija...

10410 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Razrješenje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) je odluka koja na najgrublji način podriva obavještajnu sposobnost i kredibilitet ANB-a i kompletnog bezbjednosnog sistema, smatra poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković.

Marković ističe da razrješenje mora imati jasne razloge, uz postupak širih institucionalnih konsultacija, neophodnih radi ublažavanja štetnih posljedica koje odluka može da proizvede po nacionalnu bezbjednost uključujući i partnersku poziciju ANB kao dijela NATO obavještajne zajednice.

"Ovakva smjena prvog čovjeka nacionalne obavještajne službe, bez ubjedljivog razloga i u telefonskoj formi sjednice Vlade, neprihvatljiva je u institucionalnom i pravnom poretku", poručio je on.

Iz Kabineta predsjednika Vlade je saopšteno da je Vlada 7. oktobra 2022. godine na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, a na predlog predsjednika Vlade Dritana Abazovića smijenila Sava Kenteru, v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Rakočević: Smjena Kentere šamar u lice Crnoj Gori i NATO

Predsjednik Vlade Dritan Abazović se obračunava sa svima koji se suprostavljaju ruskom uticaju u Crnoj Gori i organizovanom kriminalu njegovog bliskog okruženja, ocijenio je član Predsjedništva DPS-a Nikola Rakočević.

"Smjena dugogodišnjeg partnera evroatlanske zajednice i SAD, Sava Kentere, s tako važne funkcije, šamar je u lice ne samo Crnoj Gori već i NATO", napisao je on na svom Tviter nalogu.

Rakočević dodaje da Abazović sve radi da Crnu Goru učini "još jednom zonom nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, što odgovara njegovim stranim nalogodavcima, koji bi region da skrenu sa evropskog puta".

"Crna Gora hitno treba izbore i evropsku Vladu zbog bezbjednosti gradjana, rješavanja nagomilanih ekonomskih i socijalnih problema i stabilnosti države. To će značiti pravi doprinos i stabilnosti regiona", saopštio je on.

Vuković: Abazović je opasnost po Crnu Goru, po sve nas

Članica Predsjedništva DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da je Abazović "opasnost po Crnu Goru, po sve nas".

"Dritan Abazović je došao da pokuša da nas ponizi, da nam podmetne ono što mi nijesmo, a on i njegovi epigoni jesu", napisala je ona na svom Tviter nalogu.

Vuković je poručila da Abazovića ne smijemo zvati premijerom, da "on to više nije".

"Ovo više nije pitanje politike. Ovo je ljudska borba za našu Crnu Goru", saopštila je ona.

Bonus video: