GI "21. maj": Mladići napadnuti jer su bili u vozilu cetinjskih tablica

"Nikakvog ranijeg kontakta ili konflikta nijesu imali sa ovim osobama, ne poznaju ih i uvjereni su da je razlog nasilničkog ponašanja prema njima isključivo zato što su nalazili u vozilu sa cetinjskim registarskim tablicama"

26374 pregleda 50 komentar(a)
Foto: GI 21. maj
Foto: GI 21. maj

Građanska inicijativa "21. maj" podnijela je krivičnu prijavu protiv najmanje osam nepoznatih osoba zbog, kako su saopštili, drskog i bezobzirnog ponašanja i ugrožavanja spokojstva građana.

"Nepoznate osobe, sa kapuljačama preko glave, 25. oktobra 2022. godine oko 1 sat na zaobilaznici oko Golubovaca presreli su motorno vozilo cetinjskih registarskih oznaka, prepriječili im put i pristupili nasilničkom ponašanju. Nasilnici su izašli iz svoja dva vozila - "golf 3" i "renault megan karavan" - i zasuli kamenicama a neki od njih su udarali i šipkama po vozilu sa cetinjskim tablicama. Mladići sa Cetinja nijesu bili sigurni da li da napušte vozilo i pokušaju trkom izmaći sa lica mjesta. Odmah su kontaktirali policiju. Uspjeli su, ipak, da pod punim gasom skrenu desno sa glavne saobraćnice na put koji vodi ka obližnjem fudbalskom stadionu i upute se ka Podgorici. Policija ih je uputila da će doći Interventna jedinica sa kojom su se sreli u naselju Zabjelo, u Podgorici", navodi se u saopštenju GI "21. maj".

Dodaju da su se u vozilu cetinjskih tablica nalazila četvorica mladića, starosti oko 20 godina, koji su se vraćali sa košarkaške utakmice u Baru.

"Nikakvog ranijeg kontakta ili konflikta nijesu imali sa ovim osobama, ne poznaju ih i uvjereni su da je razlog nasilničkog ponašanja prema njima isključivo zato što su nalazili u vozilu sa cetinjskim registarskim tablicama", navodi se u saopštenju.

napad Golubovxi
foto: GI 21. maj

Dodaju da policijski službenici "u konketnom slučaju nijesu preduzeli sve potrebne mjere i radnje".

"Bitni je nedostatak taj što nijesu uzete izjave i od svih osoba iz vozila koji su žrtve nasilničkog ponašanja, a ne samo od vlasnika motornog vozila. Postupanje policije se svelo, nažalost, samo na utvrđivanje štete na motornom vozilu a taj dio službenih radnji je urađen po standardima. Građanska inicijativa "21. maj” podnijela je i pritužbu Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Savjetu za građansku kontrolu rada policije, kako bi se provjerilo da li su postupajući policijski službenici preduzeli dovoljne mjere i radnje povodom ovog veoma ozbiljnog incidenta koji zavređuje punu društvenu pažnju", navodi se u saopštenju.

napad Golubovxi
foto: GI 21. maj

Iz GI "21. maj" dodaju da je nasilničko ponašanje "izvršeno u grupi i došlo je do teškog ponižavanja i intenzivnog straha kod mladića koji su nalazili u vozilu prema kojem je manifestovano nasilničko ponašanje".

"Ovakvo ponašanje je u gruboj suprotnosti sa prihvaćenim pravilima ponašanja i njime je izazvano osjećanje lične ili imovinske nesigurnosti, straha i nedostak mira. Svi građani i građanke Crne Gore, bez obzira na svoja uvjerenja i sredinu iz koje dolaze, u svakom dijelu Crne Gore trebaju i zaslužuju da se osjećaju sigurno i uvaženo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: