Advokatska komora: Napadi na advokate u pružanju pravne pomoći se ne smiju tolerisati

"Podsjećamo da su početkom godine stupile na snagu izmjene Krivičnog zakonika po kojima se poslom od javnog značaja smatra i pružanje pravne pomoći pred sudskim i drugim državnim organima, dok je Ustavom definisano da pravnu pomoć pruža advokatura", navodi se u saopštenju

4223 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Osuđujemo napad službenika Uprave za katastar i imovinu PJ Kotor, na pripravnicu advokatske kancelarije iz Podgorice i poziva nadležne organe da u najkraćem roku preduzmu radnje iz svojih nadležnosti i procesuiraju izvršioca ovog djela", saopštili su iz Advokatske komore Crne Gore.

Ističu da se napadi na advokate i advokatske pripravnike u pružanju pravne pomoći, koja je djelatnost od javnog značaja, ne smiju tolerisati te da moraju biti najstrožije sankcionisani.

"U tom smislu, podsjećamo da su početkom godine stupile na snagu izmjene Krivičnog zakonika po kojima se poslom od javnog značaja smatra i pružanje pravne pomoći pred sudskim i drugim državnim organima, dok je Ustavom definisano da pravnu pomoć pruža advokatura", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, "izmjene Krivičnog zakonika uslijedile su na inicijativu advokata Veselina Radulovića koji je u postupku predlaganja izmjena Krivičnog zakonika zastupao interese nevladinih organizacija i novinara radi pojačane krivičnopravne zaštite novinara u vršenju njihove djelatnosti".

Dodaju da je, na predlog Radulovića prihvaćeno da se "pojačana krivičnopravna zaštita pruži i licima koja pružaju pravnu pomoć pred sudskim i drugim državnim organima i predviđeni su teži oblici više krivičnih djela u slučaju kada se ona izvrše prema licu, koje pruža pravnu pomoć pred sudskim i drugim državnim organima".

Očekuju da nadležni organi na ovom primjeru pokažu spremnost da izmjene Krivičnog zakonika primjene u praksi i tako zaista pruže pojačanu zaštitu svim licima koja obavljaju poslove od javnog značaja.

Naglašavaju da će se na taj način odvratiti svi potencijalni izvršioci krivičnih djela, od bilo koje vrste napada na ova lica.

"Pružanje pravne pomoći mora biti obezbijeđeno bez pritisaka, napada i prijetnji jer samo tako građani mogu obezbijediti djelotvornu zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda, što je i preduslov ka uspostavljanju pune vladavine prava u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: