Kavčane odvajaju zbog očuvanja reda

Navodni pripadnik OKG Vidoje Stanišić iz kolektivne sobe premješten u sobu sa nadzorom

57462 pregleda 15 komentar(a)
Stanišić (crvena jakna) dok je čekao Slobodana Kašćelana ispred zgrade Uprave policije (arhiva), Foto: Boris Pejović
Stanišić (crvena jakna) dok je čekao Slobodana Kašćelana ispred zgrade Uprave policije (arhiva), Foto: Boris Pejović

Navodni pripadnik kavačkog klana Vidoje Stanišić izmješten je u samicu iz prostorije u kojoj je boravilo više pripadnika te organizovane kriminalne grupe, a nakon što je po ko zna koji put pretresom prostorije u kojoj je boravio pronađen mobilni telefon i improvizovani bodež.

Prema saznanjima Vijesti, Stanišić je u Istražnom zatvoru boravio u sobi sa četiri navodna pripadnika kavačkog kriminalnog klana i turskim državljaninom Binali Camgozom.

U samicu koja je pod nadzorom izmješten je krajem septembra. Prethodno, službenici obezbjeđenja spuškog zatvora u grupnoj sobi, u kojoj je bio, pronašli su i oduzeli improvizovani bodež i dva mobilna telefona, od kojih je jedan imao kripto zaštitu.

Njihova ćelija pretresena je nekoliko dana nakon što je policija Turske utvrdila da su članovi kriminalnog klana Camgoza, učestvovali u ubistvu apsolutnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Odgovarajući na pitanja Vijesti, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) objasnili su da je članom 11 Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora propisano da se pritvorena lica smještaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije:

”Kao i da se u jednokrevetne prostorije pritvorena lica smještaju iz razloga bezbjednosti iz zdravstvenih razloga ili na lični zahtjev”.

”U prethodnom periodu određena operativna saznanja i informacije su ukazali da pojedina pritvorena lica posjeduju i koriste nedozvoljene stvari, te je u cilju očuvanja bezbjednosti i reda u zatvoru izvršen opšti pretres pritvorenih lica, njihovih stvari i prostorija u kojima borave, a zatim i više pretresa pojedinih prostorija i pritvorenika. Imajući u vidu da je tokom navedenih pretresa kod određenog broja pritvorenih lica i prostorija u kojima borave pronađen izvjestan broj nedozvoljenih stvari, te bezbjednosne procjene izvršene u odnosu na ove okolnosti, ocijenjeno je potrebnim da pojedina pritvorena lica budu premještena u jednokrevetne prostorije”, odgovorili su iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Sagovornik iz UIKS-a nezvanično je rekao da su telefoni oduzeti tokom opšteg pretresa u sobi u kojoj je bio Stanišić, tek neki od desetine pronađenih u istoj ćeliji tokom posljednjih godinu i nešto.

Stanišić je uhapšen krajem februara 2020. godine zbog pokušaja ubistva Igora Krstovića 28. januara te godine u Zeti.

Pred Višim sudom u Podgorici u toku je postupak u kom se njemu i Dragiši Bulatoviću sudi zbog optužbi da su u drugoj polovini 2019. godine na teritoriji Crne Gore, pored drugih za sada neidentifikovanih osoba, postali članovi kriminalne organizacije čiji organizator je i dalje neidentifikovan.

”Koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije su primjenjivali nasilje i zastrašivanje”.

Pojašnjeno je i da je, za sada neidentifikovani organizator te krimi-grupe, planirao ubistva, kao i da je članovima orgaizacije davao upustva i naredbe.

Istragom je utvrđeno da su dvije osobe, čiji identitet takođe nije otkriven, ukradenim golfom, na kojem su bile ukradene registarske oznake, 28. januara 2020. godine pratili Krstovića i iz vozila u pokretu ispalili najmanje 15 metaka u njegovom pravcu, nakon čega su pobjegli.

Još neidentifikovani napadač koji je pucao u Krstovića krajem januara 2020. godine sjedio je na zadnjem sjedištu golfa, iza vozača, odakle je u Podgoričanina, tokom mimoilaženja, rafalno ispalio projektile iz automatske puške.

Napadače optužuju da su se dovezli do Kakaricke gore, gdje su ih po prethodnom dogovoru sačekali okrivljeni Bulatović i Stanišić, koji su zapalili automatsku pušku i automobil korišćen u napadu.

Stanišić je više puta hapšen i osuđivan - zbog računarske prevare, nasilja na bazenu, tuče...

Bonus video: