Odbačena prijava protiv Anice Hajduković

Dugogodišnja direktorica marketinga u državnoj kompaniji “13. jul Plantaže” nije učestvovala u malverzacijama u poslu sa fabrikom briketa, a u daljem toku postupka biće saslušana kao svjedok

46829 pregleda 4 komentar(a)
Odbacio prijavu protiv Hajduković: Radonjić, Foto: BORIS PEJOVIC
Odbacio prijavu protiv Hajduković: Radonjić, Foto: BORIS PEJOVIC

Dugogodišnja direktorica marketinga u firmi “13. jul Plantaže” i nekadašnja članica Odbora direktora u toj državnoj kompaniji, Anica Hajduković, nije učestvovala u malverzacijama u poslu sa fabrikom briketa - Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrdilo je da ne postoji osnov sumnje da je učinila bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

”Krivična prijava protiv osumnjičene je odbačena, jer je tokom izviđaja i istrage utvrđeno da ne postoji osnovana sumnja da je izvršila krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Oštećeno društvo nije preduzimalo njeno krivično gonjenje, niti je podnosilo pritužbu za preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore”, odgovorio je “Vijestima” portparol SDT-a i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Objasnio je da će Hajduković u daljem toku istrage biti saslušana kao svjedok.

Privođenje Anice Hajduković
Privođenje Anice Hajdukovićfoto: Boris Pejović

Hajduković je uhapšena 11. jula po nalogu tužioca Radonjića. Poslije saslušanja puštena je na slobodu.

U istrazi poslovanja državne kompanije “13. jul Plantaže” tada su uhapšeni i nekadašnji predsjednik i članovi Odbora direktora Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Đorđije Rajković, Sead Šahman i Duško Perović.

Nakon hapšenja bivših članova Odbora direktora iz SDT-a saopštili su da su im lisice na ruke stavili zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju:

”Jer su, kao članovi Odbora direktora, donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju, između oštećenog privrednog društva ‘13. jul - Plantaže’ AD i ‘OMP Engineering’ iz Podgorice, čijim djelimičnim izvršenjem je oštećenom društvu nanijeta šteta, a ‘OMP Engineeringu’ pribavljena korist”, saopšteno je iz SDT-a.

Gotovo mjesec i po kasnije, 24. avgusta, u istoj istrazi uhapšena je bivša izvršna direktorica kompanije “13. jul Plantaže” Verica Maraš.

SDT je osumnjičilo da je zloupotrijebila položaj u privrednom poslovanju.

Šteta koja je navodno pričinjena državi malverzacijama u poslu sa “OMP Engineeringom” mjeri se milionima.

Jedan od sagovornika “Vijesti”, međutim, tvrdi da je veoma moguće da optužbe tužilaštva neće ostati na tome i da navodno postoji još dokumentacije koja govori da su osumnjičeni i u drugim slučajevima radili nezakonito. To nije potvrđeno zvanično iz SDT-a.

Otvaranje istrage uslijedilo je po okončanju izviđaja SDT-a, koje je formiralo predmet nakon što je novo rukovodstvo u februaru podnijelo krivičnu prijavu protiv Vukotića, Maraš, Mihailovića i Miroslava Vukovića, zbog sumnji da su iskorišćavanjem i zloupotrebom svog položaja pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist firmi “OMP Engineering”.

Tokom sačinjavanja poslovne dokumentacije prilikom postupka poravnanja između “Plantaža” i “OMP Engineering” od marta do aprila 2020. godine, a nakon neuspjelog posla s fabrikom briketa, državna kompanija obavezala se da firmi, koju su 2009. godine osnovali Oleg Obradović, Miodrag Ivanović i Predrag Bošković, koji je kasnije izašao iz posla, plati 350.000 eura i prenese im u vlasništvo 37.000 kvadrata zamljišta u Donjim Kokotima.

Prema ugovornoj obavezi, firma “OMP Engenering” obavezala se da na “Plantaže” prenese 50 odsto udjela u zajednlčkoj firmi “Plant OMP”, koja nikada nije radila niti ostvarila bilo kakav prihod.

Prilikom glasanja na tadašnjem Odboru direktora osumnjičeni članovi glasali su za takvo zaključenje poravnanja, a jedino je član Samo Jovićević, ispred tadašnjeg akcionara Podgoričke banke, bio protiv ugovora koji ide na štetu državne kompanije.

Prema podacima “Vijesti”, Jovićević će u daljem krivičnom postupku biti jedan od svjedoka.

Iz SDT-a nezvanično su kazali da su štetno poravnanje predložili, a potom i usvojili većinom glasova tadašnjeg Odbora direktora “Plantaža”, iako je pred Privrednim sudom u Podgorici u toku bio parnični postupak između dvije kompanije radi naknade štete po tužbi i protivtužbi, a u kojem su svi dokazi i izjave vještaka bile u korist državne kompanije s istorijom od preko 55 godina.

Vještaci su, tokom parničnog postupka pred Privrednim sudom naveli da vrijednost novca i zemlje prenijete na firmu “OMP Engineering” iznosi najmanje 1,4 miliona eura štete za državnu kompaniju.

Svi pušteni da se brane sa slobode

Osim Anici Hajduković, specijalni tužilac Vukas Radonjić nakon saslušanja odredio je pritvor svim uhapšenim u akciji “Plantaže”, a Viši sud ih je uvaživši njegov predlog poslao u Istražni zatvor.

U ćelijama spuškog zatvora Vukotić, Mihailović i Perovič ostali su do 11. oktobra, kada je Vrhovni sud odbio predlog SDT-a da im produži pritvor.

Prethodno, Istražni zatvor napustili su Rajković i Šahman.

Maraš je u Istražnom zatvoru ostala dva mjeseca, odnosno, do 25. oktobra kada je izašla iz spuškog zatvora zato što SDT, po isteku dva mjeseca, nije tražilo produženje pritvora za bivšu direktoricu Plantaža.

Bonus video: