Jovanić iza rešetaka zbog straha od bjekstva

Bivšem šefu Privrednog suda i nekadašnjoj stečajnoj upravnici Snežani Jović produžen pritvor

17662 pregleda 7 komentar(a)
Hapšenje Jovanića u maju 2022. godine, Foto: BORIS PEJOVIC
Hapšenje Jovanića u maju 2022. godine, Foto: BORIS PEJOVIC

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je pritvor bivšem predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću i nekadašnjoj stečajnoj upravnici Snežani Jović.

Povezani članci

09. Novembar 2022.

Jovaniću i Jović produžen pritvor

To je Vijestima saopštila portparolka suda Marija Raković.

Pušteni su da se brane sa slobode ostali okrivljeni da su učinili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela - zloupotreba službenog položaja.

Raković je kazala da je predmet za kontrolu optužnice dodijeljen vanraspravnom vijeću kojim će predsjedavati sutkinja Vesna Pean.

”Specijalno vijeće kojim će predsjedavati sudija Zoran Radović, određeno je da sudi okrivljenima po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva”, navela je Raković.

"Cilj članova kriminalne organizacije bio je vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, radi sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova”, navodi se u optužnici

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predalo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici optužnicu protiv Jovanića, Jovićeve, kao i stečajnih upravnika Saše Zejaka, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća “Titan security” Podgorica, “Securitas Montenegro” Podgorica, “Top force system” Nikšić i “Ogimar MNE” Podgorica.

SDT je u optužnici predložio i da se okrivljenima Jovaniću i Jovićevoj produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Kako se navodi u optužnici, Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine, a čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, zasad nepoznatih osoba...

”Čiji je cilj bilo vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, radi sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova”.

9. maja uhapšen je bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanović, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva... Tereti se da je organizator kriminalne grupe čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, zasad nepoznatih osoba...

U optužnici se navodi da je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak ili ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije su se koristile privredne i poslovne strukture i postojao je uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i na druge važne društvene i ekonomske činioce.

”Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizlazi osnovana sumnja da je kriminalna organizacija imala i ostvarivala svoj kriminalni plan da kroz zloupotrebe službenog položaja okrivljenih koji su bili organi ili učesnici, odnosno navodni učesnici stečajnog postupka, nad stečajnim dužnicima: ‘Euromix Tours’ DOO Budva, ‘Sotto la Collina’ DOO Podgorica, ‘Nega Tours Montenegro’ DOO Budva, ‘Bjelasica rada’ AD Bijelo Polje, ‘Montri’ DOO Igalo, ‘Princ & Co’ DOO Kotor, ‘Montel’ - Motel Glava Zete DOO Nikšić i ‘Jastreb’ DOO Podgorica, u Privrednom sudu Crne Gore, u kojem je okrivljeni Jovanić bio predsjednik i postupao kao stečajni sudija, a okrivljeni Saža Zejak, Sanja Lješković, Snežana Jović, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević učestvovali kao stečajni upravnici, odnosno okrivljeni Lješković i Zejak i kao procjenitelji i sudski vještaci i saradnici stečajnog upravnika, a okrivljena Jovićeva i kao advokat, pribavlja imovinsku korist, kroz nezakonito uvećavanje troškova stečajnih postupaka, njihovim odugovlačenjem i angažovanjem drugih okrivljenih i drugih lica kao saradnika, advokata, procjenitelja i sudskih vještaka ili za pružanje usluga fizičkog obezbjeđenja imovine stečajnih dužnika, pa i kada je to apsolutno nepotrebno, da bi im se na štetu Privrednog suda ili stečajne mase stečajnih dužnika isplatile fiktivne i nedokumentovane naknade i troškovi za učešće ili navodno učešće i rad u stečajnom postupku, odnosno za navodno date najpovoljnije ponude za izrade procjena imovine stečajnih dužnika, iako su i takve prihvaćene ponude procjena imovine višestruko prevazilazile realne troškove procjene, a koje troškove je odobravao okrivljeni Jovanić”, piše u optužnici.

Okrivljenom Jovaniću, kako se dodaje, optužnicom se stavlja na teret i da je, kao predsjednik Privrednog suda, u martu 2016. godine, zaključenjem memoranduma o saradnji sa okrivljenim pravnim licem - “Ogimar MNE”, suprotno Zakonu o stečaju, zloupotrijebio svoj službeni položaj, nepotrebno uvećao troškove stečajnog postupka koji su isplaćeni iz budžeta suda, a okrivljenom pravnom licu pribavio imovinsku korist.

Za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije propisana je kazna zatvora od tri do 15 godina, za organizatora, odnosno od jedne do osam godina, za pripadnika kriminalne organizacije, dok je za krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, propisana kazna zatvora od šet mjeseci do pet godina, za njegov osnovni oblik, od jedne do osam godina za teži i od dvije do 12 godina za najteži oblik krivičnog djela, kada iznos protivpravno pribavljene imovinske koristi prelazi 30.000 eura.

Bivši predsjednik Privrednog suda po nalogu SDT-a uhapšen je 9. maja ove godine.

Bonus video: