Ponovno suđenje u slučaju "državni udar" odloženo na zahtjev Kneževića i Mandića

Sinđelić obavijestio sud da je podnio krivičnu prijavu protiv dvojice lidera DF-a, koje smatra odgovornima za odugovlačenje sudskog postupka

9085 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Početak ponovljenog suđenja u predmetu „državni udar“, koji je za danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici, odloženo je za utorak.

Okrivljeni Milan Knežević i Andrija Mandić zatražili su od suda odlaganje suđenja, jer imaju obaveze u Skupštini Crne Gore zbog izbora sudija Ustavnog suda Crne Gore.

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović kazao je da je svjedok saradnik Saša Sinđelića sudu poslao podnesak u kojem je Kneževića i Mandića nazvao „udbaška mafija“. Sudija je naveo da nije našao zakonsku mogućnost da kazni svjedoka saradnika Sinđelića zbog uvredljivih riječi.

„Očigledna je manjkavost Zakona o krivičnom postupku u ovom slučaju, jer njime nije predviđeno kažnjavanje ukoliko svjedok pošalje uvredljivi dopis, već samo ako krši procesnu disciplinu u sudnici na glavnom pretresu”, kazao je sudija Radović.

Sinđelić je u dopisu obavijestio sud da je podnio krivičnu prijavu protiv Kneževića i Mandića koje smatra odgovornima za odugovlačenje sudskog postupka. Pismo je završio pozdravom: "Slava Rusiji".

On se nalazi u zatvoru u Hrvatskoj, na izdržavanju kazne kazne zatvora zbog ubistva.

Apelacioni sud Crne Gore je u februaru 2021. ukinuo prvostepenu presudu kojom su osuđeni Mandić i Knežević, te dvojica ruskih državljana, bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, jer su u presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Mandić i Knežević osuđeni su tada na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine. Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godne manje. Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem. Državljanin Srbije, general i bivši komandant žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije.

Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora. Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.