Čađenoviću određen pritvor, SDT ga sumnjiči da je član Zvicerovog klana

Specijalni tužilac Miloš Šoškić tražio je da se Čađenoviću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i saučesnike

78848 pregleda 82 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 11.12.2022. 15:54h

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović odredio je pritvor do 30 dana uhapšenom specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Saši Čađenoviću.

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Čađenovića, kojeg terete da je sredinom 2020. godine postao član kriminalne orgainzacije koju je formirao Radoje Zvicer.

To je nakon saslušanja Čađenovića pred Šćepanoviem kazao njegov branilac advokat Lazar Aković.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić predložio je da se Čađenoviću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i saučesnike.

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je Vijestima da je specijalni tužilac juče odredio sprovođenje istrage protiv okrivljenog Čađenovića - zbog osnovane sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotreba službenog položaja.

"Iz dokaza prikupljenih u izviđaju, a posebno razmatranjem pojedinih krivičnih predmeta na kojima je radio okrivljeni, kao specijalni tužilac, ali i na osnovu kripotovane SKY ECC komunikacije između organizatora i pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni postao pripadnik kriminalne organizacije 'Kavački klan', sredinom 2020. godine, sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u Specijalnom drzavnom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka", napisao je Radonjić.

Radonjić
Radonjićfoto: Boris Pejović

Pojasnio je da je ocijenjeno da postoji osnovana sumnja da okrivljeni, u više krivičnih predmeta, nije, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, preduzimao krivično gonjenje učinilaca krivičnih djela, niti istinito i potupno utvrđivao činjenice bitne za donošenje zakonitih odluka, što je bio dužan:

"Već je zloupotrebljavao svoj službeni položaj, u cilju da organizatorima i pripadnicima kriminalne organizacije čiji je i sam član pribavi korist. Tako, postoji osnovana sumnja da, u jednom krivičnom predmetu nije preduzeo krivično gonjenje i pokrenuo postupak protiv D.R, iako je prethodno znao da je svjedok saradnik i to lice označio kao saučesnika u izvršenju najtežih krivičnih djela protiv života i tijela. Osnovana sumnja postoji i da, u drugom krivičnom predmetu nije naložio lišenje slobode i pokrenuo postupak protiv D.R, iako je bio upoznat da je određeno lice kao građanin policiji dalo obavještenje da se bavi krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga ,čime ne samo da mu je pribavio korist, već mu je i omogućoo bjekstvo".

Čađenović
Čađenovićfoto: Boris Pejović

"Osnovana sumnja postoji i da je okrivljeni,u jednom krivičnom predmetu istrage, svjesno i namjerno,propustio da pokrene istragu protiv R.Z, organizatora, i M.V, D.K. i R.Ž, istaknutih pripadnika kriminalne organizacije čiji je i sam bio član, iako mu je bio poznat njihov identitet i da postoji osnovana sumnja da su učinili i krivično djelo teško ubistvo,za koja je policija i podnijela krivičnu prijavu ovom tužilaštvu. I konačno, postoji osnovana sumnja i da okrivljeni, svjesno i namjerno,nije pokrenuo krivični postupak protiv R.Z, kao organizatora, i protiv P.L, Lj.M, R.Ž, N.S, S.K, M.V, R.M, R.P. i N.P, kao pripadnika kriminalne organizacije čiji je i sam član - za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, pranje novca, produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, teško ubistvo i ubistvo u pokušaju, iako su mu za to lično dostavljeni dokazi od EUROPOL-a, već je predmet arhivirao, nalazeći da 'nema osnovane sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti', a iz spisa uklonio izvještaj EUROPOL-a, kako bi prikrio izvršenje krivičnog djela", saopštio je Radonjić.

Pojasnio je da su u dosadašnjem toku istrage saslušana i tri službenika policije - M.Ž, N.J. i Z.B, a čiji iskazi su pružili specijalnom tužiocu dovoljno dokaza i podataka za neophodan stepen sumnje za dalje opravdano vodjenje krivičnog postupka protiv okrivljenog.

"Okrivljenom je, od strane sudije za istragu, po predlogu specijalnog tužioca određen pritvor - zbog opasnosti od bjekstva i ometanja krivičnog postupka uticanjem na nesaslušane svjedoke, ali i na saučesnike, što znači da istraga može biti proširena i na druga lica, pa i u Državnom tužilastvu Crne Gore i Uprave policije, koja su, kroz svoje službene i druge aktivnosti, djelovala u korist kriminalne organizacije, a ne u interesu službe i javnom interesu,kad se za to prikupe dokazi određenog kvaliteta", kazao je on.

Aković je rekao da je SDT donio naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog Čađenovića i stavio predlog za određivanje pritvora.

"U naredbi za sprovođenje istrage stavlja se na teret okrivljenom Čađenović Saši da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Preciznije, stavlja mu se na teret da je postao pripadnik kriminalne organizacije tokom druge polovine 2020. godine, koju je formirao Radoje Zvicer, a da je on, kao specijalni tužilac, imao zadatak u okviru kriminalnog klana da postupa po uputstvima i zadacima organizatora kriminalne grupe, a koja uputstva i zadatke su mu prenosili drugi pripadnici kriminalne organizacije i na taj način nije preduzimao krivična gonjenja protiv određenih lica ili je skrivao njihov identitet", rekao je Aković.

Aković
Akovićfoto: Boris Pejović

Branilac Čađenovića rekao je da po mišljenju odbrane, teza tužilaštva nije osnovana.

"Smatramo da nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni izvršio navedena krivična djela. Dužan sam da ukažem, vezano za Sky aplikacije - nigdje, nikada niti u jednoj komunikaciji Saša Čađenović se nije pojavio, niti se pojavilo njegovo ime, da ga je neko od označenih pripadnika kriminalne organizacije ili organizator pomenuo. Stavljanje predloga da postoji opasnost da će se dati u bjekstvo ili da će uticati na svjedoke zaista smatram da ne stoji", rekao je Aković.

On je istakao da je nesporna činjenica da je Čađenović posljednjih godina nosio ozbiljan teret na svojim leđima, radeći na desetine predmeta i da je procesuirao na stotine osumnjičenih lica.

"Zaista je uložio jedan ogroman rad, a samim tim, po prirodi posla stvorio je i ogroman broj neprijatelja u svom radu. Dešavalo se u sudnici i da smo na različitim stranama i svako je od nas branio svoju tezu - ja sam radio u interesu svojih klijenata, a on je zastupao svoje optužnice, na način kako je mislio da treba. Tu smo imali čak i različita mišljenja. Čovjek koji je stvorio toliko neprijateljstava i pritvorio toliko osumnjičenih lica, nerealno je očekivati da se da u bjekstvo i od tih istih osumnjičenih lica da očekuje pomoć", rekao je Aković.

Ponovio je da je Čađenović i pred sudijom negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Dugogodišnji tužilac uhapšen je 9. decembra na radnom mjestu u SDT-u, zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotrebe službenog položaja. Po nalogu SDT-a, lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja.

Na teret mu stavljaju optužbe da je sredinom 2020. postao član organizovane kriminalne grupe kavčani. Iz SDT-a su saopštili da je njihov kolega u klanu bio do 2022.

Bonus video: