UP: Policajci upotrijebili samo ručni sprej sa nadražujućim dejstvom

"Te nisu tačni navodi i objave da su pojedina lica zadobila povrede usljed upotrebe šok ili hemijskih bombi, kao ni drugih hemijskih sredstava i sredstava posebne namjene", navodi se u saopštenju Uprave policije

29266 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Pored činjenice što su bili ispunjeni svi zakonski uslovi za upotrebu i drugih sredstava prinude, policijski službenici su upotrijebili samo ručni sprej sa nadražujućim dejstvom, saopštili su iz Uprave policije.

"Te nisu tačni navodi i objave da su pojedina lica zadobila povrede usljed upotrebe šok ili hemijskih bombi, kao ni drugih hemijskih sredstava i sredstava posebne namjene", navodi se u saopštenju.

Iz policije su istakli da su ove povrede mogle nastati isključivo od upotrebe "topovskih udara", pirotehničkih sredstava, baklji i tome slično, "a kojim sredstvima odnosno predmetima su napadači gađali policijske službenike".

Tom prilikom su, kako navode, pripadnici policije uz upotrebu policijske zaštitne opreme "odbijali od sebe napad štiteći se od pomenutih sredstava i ove vrste napada".

"Kao što se u snimcima objavljenim od strane nezavisnih portala, medija i grupa građana na društvenim mrežama može vidjeti, pripadnici Uprave policije pokazali su visok stepen tolerancije i pored činjenice da je na njih, kao i na štićeni objekat – Skupštinu Crne Gore, izvršen organizovani napad od strane pojedinaca i grupa lica, očigledno pripremljen i osmišljen prije samog održavanja skupa", piše u saopštenju.

Dodaju i da će o svim preduzetim mjerama i aktivnostima pripadnici Uprave policije u zakonom propisanoj proceduri sačiniti odgovarajuće izvještaje.

"Takođe, u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici Odjeljenje bezbjednosti Podgorica izvršiće izviđaj u cilju prikupljanja i obezbjeđenja dokaza koji ukazuju na postojanje pojedinih krivičnih djela i prekršaja uključujući i identifikaciju njihovih počinilaca u odnosu na pomenuti događaj u kojem je očigledno bio narušen javni red i mir, te izvršen napad na policijske službenike i štićeni objekat", navodi se u saopštenju UP.

Bonus video: