Camaj: Neka se niko ne vara da će Albanci u Crnoj Gori više ikada biti predmet "disciplinovanja"

"U politici ne postoje slučajnosti, a ono što se čini slučajnim dolazi iz najdubljih izvora. Događaji koji su uslijedili neposredno nakon nekoliko javno iznešenih stavova predsjednika Albanske alternative, Nika Đeljošaja, prosto ne mogu da se tumače kao slučajnosti", kazao je Camaj

16916 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Neka se niko ne vara da će Albanci u Crnoj Gori više ikada biti predmet "disciplinovanja", da će više ikada misliti tuđom glavom i slijediti bilo koju ideologiju koja je suprotna interesima države Crne Gore i albanske nacionalne zajednice.

To se navodi u saopštenju državnog sekretara u Ministarstvu javne uprave Agrona Camaja, koji je u ime Albanske alternative (AA) reagovao na dešavanja između predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja i sutkinje Ivane Bacić.

Camaj navodi da je AA nesumnjivo najsnažniji predstavnik Albanaca u Crnoj Gori, da ima odbornike u svim opštinama u kojima Albanci žive u većem broju, i da učestvuje i u vlasti na centralnom nivou.

Albanska alternativa je, prema njegovim riječima, konstruktivni partner, "decidirano slijedimo agendu evroatlantske integracije Crne Gore i stojimo na branicima evropskih vrijednosti".

"Svjesni smo da smo upravo zbog te nepokolebljivosti i otvorenog iznošenja sopstvenih stavova često na meti različitih struktura koje su, zbog balasta politike koju sprovode, samo deklarativno, ali ne i suštinski na evropskom putu. Takvu svoju političku nedosljednost uporno dokazuju u odsudnim trenucima kada treba glasati za ona rješenja koja, nesumnjivo treba da nas približe Evropi, čemu smo svjedočili nebrojeno puta u posljednje vrijeme", navodi Camaj.

Ono što ih u AA, kako kaže, posebno zabrinjava, jesu "kontinuirani pokušaji nametanja jednoumlja i paternalizma, ne prezajući pritom, da se upotrijebe sva raspoloživa sredstva".

"U politici ne postoje slučajnosti, a ono što se čini slučajnim dolazi iz najdubljih izvora. Događaji koji su uslijedili neposredno nakon nekoliko javno iznešenih stavova predsjednika AA, Nika Đeljošaja, prosto ne mogu da se tumače kao slučajnosti", kazao je Camaj.

Poručio je da kao politički subjekt oštro osuđuju "perfidne pokušaje instrumentalizacije organa državne uprave i njihovo stavljanje u funkciju zastrašivanja pojedinaca, nacionalnih zajednica i političkih aktera".

"Policijska operacija protiv Nika Gjeloshaja zbog zatamnjenih prednjih stakala na automobilu baš u trenutku dok se u tom vozilu nalaze njegova maloljetna djeca, te farsa oko suđenja u Osnovnom sudu, dobija svoj krešendo uključivanjem u ove "slučajnosti" i vrlo ozbiljne institucije - Sudskog savjeta. Sudski savjet se, u svom saopštenju, poziva na "urušavanje ustavnog principa podjele vlasti, vladavine prava i jačanja i afirmacije nepristrasnosti i nezavisnosti pravosuđa". Zna se koliko je cjelokupno crnogorsko pravosuđe bilo efikasno i nezavisno, sto se potvrđuje učestalim hapšenjima najviših predstavnika pravosuđa (bitno je da su, takođe, bili efikasni i nepristrasni u slučaju "Orlov let"). Upravo je i ovakva izjava Sudskog savjeta dokaz da je neprihvatljivo da bilo koja politička struktura na tako flagrantan način zloupotrijebljava najosjetljivije državne mehanizme za nametanje svojih stavova ili kao upozorenja Niku Gjeloshaju ili bilo kom drugom Albancu u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Camaj navodi da su Albanci u Crnoj Gori oduvijek bili svoji na svome, da su doprinijeli izgradnji države i da gledaju u njenu evropsku budućnost. "Tim prije, tužno je gledati ovakvo degradiranje i zloupotrebu institucija koje bi, po definiciji, morale predstavljati moralne vertikale našeg društva u cjelini".

Bonus video: