Za šest mjeseci 22 dogovora o kaznama

Dio Izvještaja o radu SDT-a od januara do jula 2022. godine

32581 pregleda 4 komentar(a)
Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović dolazi na sjednicu Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković
Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović dolazi na sjednicu Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković

Specijalni tužioci zaključili su sporazume o priznanju krivice sa 22 fizička lica, od početka godine do 30. juna 2022.

To se navodi u Izvještaju o radu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koji je šef te institucije Vladimir Novović ranije predstavio članovima Tužilačkog savjeta.

Pojašnjava se da se primjenom tog instituta krivična stvar rješava nagodbom državnog tužioca i okrivljenog, a o najznačajnijim pitanjima krivičnog postupka. Prema odredbama člana 300 do 303 Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), sporazum o priznanju krivice može se zaključiti za krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, osim krivičnih djela terorizma i ratnih zločina. “U zaključenim sporazumima o priznanju krivice, kazne su zatvorske, uslovne i novčane, s tim što je u nekima kumulativno sa zatvorskom kaznom kao sporedna kazna izricana i novčana kazna, kao i oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, dok je u nekim sporazumima dogovorena i novčana uplata u humanitarne svrhe”, konstatuje se u dokumentu.

Objašnjava se da su zbog krivičnog djela - stvaranje krimimalne organizacije (član 401a KZ CG), zaključena tri sporazuma o priznanju krivice: “Od kojih su dva usvojena od strane suda, a jedan sporazum je odbijen”.

Na osnovu usvojenih sporazuma donijete su presude kojima su okrivijeni osuđeni na zatvorske kazne.

”U jednom predmetu na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, uz novčanu kaznu kao sporednu u iznosu od 10.000 eura, a u drugom predmetu na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca”.

Dodaje se da je zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije (iz člana 401a KZ CG) i utaja poreza i doprinosa (iz člana 264 KZ CG) zaključeno sedam sporazuma o priznanju krivice, od kojih je šest odbijeno od strane suda, dok jedan sporazum čeka na odluku...

”Zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije (iz člana 401a KZ) i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga (iz člana 300 KZ), zaključeno je sedam sporazuma o priznanju krivice koji su usvojeni od strane suda i na osnovu kojih su donijete presude kojom su okrivijeni osuđeni na zatvorske kazne, a u šest predmeta izrečene su i novčane kazne kao sporedne u ukupnom iznosu od 44.000 eura”, navodi se u Izvještaju.

Zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga (iz člana 300 KZ), zaključen je jedan sporazum o priznanju krivice koji je usvojen od strane suda: “I na osnovu kojeg je donijeta presuda kojom je okrivijeni osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine”.

Zbog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja (iz člana 416 KZ), zaključena su dva sporazuma o priznanju krivice, od kojih je jedan usvojen od strane suda i izrečena zatvorska kazna od šest mjeseci koju će osuđeni izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, dok je jedan sporazum odbijen od strane suda.

”Zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije (član 401a KZ) i prevara (član 244 KZ), zaključen je jedan sporazum o priznanju krivice koji je usvojen od strane suda i na osnovu kojeg je donijeta presuda kojom je okrivljeni osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca... Zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije (član 401a KZ) CG, utaja poreza i doprinosa (član 264 KZ) i oštećenje povjerioca (član 275 KZ), zaključen je jedan sporazum o priznanju krivice, po kojem sud nije donio odluku”, navodi se u tekstu.

Bonus video: