Milošević optužen za prijetnje Spasojeviću

Troje okrivljenih za bombaške napade i prijetnje doskorašnjem načelniku Istražnog zatvora

31074 pregleda 13 komentar(a)
Milošević (arhiva), Foto: Savo Prelević
Milošević (arhiva), Foto: Savo Prelević

Pritvorenik Mario Milošević optužen je za napad na Predraga Spasojevića, a Željko Lakušić i Filip Popović zbog ugrožavanja sigurnosti doskorašnjeg načelnika Istražnog zatvora, i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Duško Milanović, juče je Vijestima rekao da je protiv Miloševića, Lakušića i Popovića podnijet optužni predlog.

Milanović je objasnio da je postupajuća tužiteljka, u saradnji sa Upravom policije, a nakon sprovedenih vještačenja, 9. decembra odredila zadržavanje Lakušiću i Popoviću.

”A nakon toga i predložila pritvor koji im je određen od strane suda... ODT Podgorica u međuvremenu podnijelo je optužni predlog protiv M. M. zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, kao i protiv Ž. L. i F. P., zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, rekao je Milanović.

Milanović
Milanovićfoto: BORIS PEJOVIC

Milošević je, optužen da je 18. novembra prijetio tadašnjem načelniku Istražnog zatvora, i to tokom pretresa soba u kojima borave pripadnici organizovanih kriminalnih grupa.

Spasojević je ranije rekao Vijestima da mu je taj pritvorenik prijetio smrću, nakon što je iz kolektivne sobe premješten u jednokrevetnu.

Milošević je na saslušanju kod tužiteljke Ivane Petrušić Vukašević negirao izvršenje krivičnog djela, optuživši načelnika da ga proganja.

Nakon prijetnji, Spasojević je dva dana zaredom bio meta bombaških napada - 30. novembra i 1. decembra.

Prva ručna bomba bačena u njegovo dvorište nije eksplodirala, pa su se napadači vratili i sjutra veče i oko 20.20 časova bacili su još jednu kašikaru ka njegovoj kući. Bomba je zakačila krošnju obližnjeg drveta, što joj je skrenulo putanju - eksplodirala je sa spoljnje strane ograde.

Bomba bačena 30. novembra pronađena je tek 4. decembra - u svom dvorištu, tik uz ogradu, vidio je Spasojević koji je i alarmirao policiju.

Četiri dana kasnije, po nalogu osnovne državne tužiteljke Maje Knežević, uhapšeni su Lakušić i Popović, navodni pripadnici podgoričkog ogranka kavačkog kriminalnog klana.

Prema informacijama iz UIKS-a, nalog za bacanje bombe dobili su od jednog pritvorenog člana tog klana.

Lakušić je osuđivan za ubistvo, razbojništvo, napad na zatvorske čuvare... Popović je u julu 2021. godine, u podgoričkom naselju Zagorič, ispalio sedam metaka ka sugrađaninu Vukiću Nedoviću i njegovom društvu.

Optuženi za ugrožavanje Spasojevića u pritvoru je zbog optužbi da je ubio Cetinjanina Radomira Đuričkovića u oktobru 2016. godine. Prema optužnici on, Igor Mašanović i Vukan Vujačić su 10. oktobra 2016, između 23 i 23.10 sati zajednički, sa umišljajem, lišili života Đuričkovića i doveli u opasnost život svjedoka oštećenog Milorada Radulovića.

Spasojević i menadžment UIKS-a tvrde da su bombaški napadi i prijetnje odmazda zbog zavođenja reda u toj instituciji i konstantnog oduzimanja ilegalnih predmeta - improvizovanih bodeža, mobilnih telefona...

Ipak, uprkos prvobitnoj podršci, Spasojević je sredinom decembra privremeno udaljen sa funkcije, zbog medijskih istupa za koje, kako tvrde iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), nije tražio saglasnost i otkrivanja podataka tokom gostovanja.

Pokretanje disciplinskog postupka uslijedilo je 15 dana nakon što je Spasojević dva puta bio na meti bombaških napada, ali i sedmicu nakon što je javno saopštio da će spremiti ćeliju za predsjednika države Mila Đukanovića.

Bonus video: