Tužilaštvo zanima kako je Mrdak uzimala pare

SDT formirao krivični predmet o radu rukovoditeljke Službe unutrašnje revizije Opštine Tivat, povodom informacije da je ona dobijala novac za usluge koje je SUR pružala Opštini Kolašin

52863 pregleda 33 komentar(a)
Jela Mrdak, Foto: Opština Tivat
Jela Mrdak, Foto: Opština Tivat

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je krivični predmet povodom infomacija koje su objavile “Vijesti” o radu rukovoditeljke Službe unutrašnje revizije Opštine Tivat Jele Mrdak (DPS), da je ona dobijala novac za usluge koje je SUR Opštine Tivat pružala Opštini Kolašin, umjesto da taj novac završi u gradskoj kasi Tivta.

”U ovom Tužilaštvu formiran je krivični predmet povodom novinskog članka objavljenog na portalu ‘Vijesti’, 6. decembra 2022. godine, naslova ‘Opština Tivat potpisala ugovor, pare idu u džep rukovoditeljke’ radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo protiv službene dužnosti iz stvarne nadležnosti ovog tužilaštva”, navodi se u dopisu državnog tužioca Vukasa Radonjića koje je on 21. decembra prošle godine uputio Opštini Tivat.

Dopis tužioca Radonjića na adresu lokalne uprave Tivta stigao je tek u ponedjeljak 9. januara.

SDT na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je u ovom dopisu od lokalne uprave zatražio da mu u roku od pet dana dostavi svu relevantnu dokumentaciju - sporazume koje je Opština Tivat 2017. i 2018. potpisala sa opštinama Mojkovac, odnosno Kolašin, o tome da tim opštinama usluge unutrašnje revizije pruža SUR Opštine Tivat, te da obavijesti tužilaštvo da li su ti sporazumi raskinuti ili su i dalje na snazi, da li je na osnovu tih sporazuma bilo uplata na račun Opštine Tivat i ukoliko jeste, u kojim iznosima.

”Takođe, potrebno je dan nas obavijestite da li je SUR Opštine Tivat vršila usluge revizije u opštinama Mojkovac i Kolašin, ako jeste ko ih je vršio i kada, da li su te usluge naplaćene i ukoliko jesu, kome i na koji način, te da o tome dostavite pisane dokaze”. piše u dopisu Radonjića Opštini Tivat.

”Vijesti” su početkom decembra objavile tekst o tome da je Mrdak ugovore o pružanju usluga interne revizije koje je ta Opština potpisala 2017. i 2018. godine sa opštinama Mojkovac i Kolašin, javnosti predstavila kao “zaradu” koju SUR Opštine Tivat navodno donosi toj lokalnoj upravi i njenom budžetu. Međutim, kako je pokazalo istraživanje “Vijesti”, ti ugovori koje su potpisali tadašnji tivatski gradonačelnici Snežana Matijević (DPS) i Siniša Kusovac (DPS), Tivtu nisu donijeli nikakvu finansijsku korist, već je naprotiv, od njih profitirala jedino lično rukovoditeljka SUR-a Opštine Tivat Jela Mrdak zato što je novac od pruženih usluga, umjesto u gradskom budžetu Tivta, završio u njenim džepovima.

Dokumentacija i analitičke kartice o isplatama iz budžeta Opštine Kolašin do kojih su “Vijesti” došle po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, pokazuju da je ugovor lokalnih uprava Tivta i Kolašina iz januara 2018. naknadno neobjašnjivo mijenjan 8. novembra iste godine na način da Kolašinci umjesto u budžet grada Tivta, novac za usluge koji im je pružila tivatska SUR, uplaćuju direktno Mrdakovoj. Tako je Opština Tivat od tog aranžmana do danas dobila samo 300 eura, dok je istovremeno Mrdak lično inkasirala ukupno 2.800 eura. Od toga međutim, rukovoditeljka SUR Tivat kao javna funkcionerka, ASK-u nije prijavila uplate od ukupno 1.100 eura koje je dobila od revizorskih i konsultantskih usluga pruženih Kolašinu 2020. Zbog toga ASK trenutno vodi postupak protiv nje radi utvrđivanja da li je neprijavljivanjem tih prihoda, prekršila Zakon o sprječavanju korupcije.

Što se ugovora sa Mojkovcem tiče, po kome je Opština Tivat do sada trebala da prihoduje ukupno preko 15.000 eura, do danas zvanično, lokalna kasa Opštine za koju Mrdak radi, od tog aranžmana nije primila ni centa, iako je makar u 2017. po izvještajima o radu SUR koje je gradonačelniku podnosila Mrdak, bilo revizija rađenih za Mojkovčane.

Mrdak nije željela da za “Vijesti” odgovori zašto je Sporazum Opština Tivat i Kolašin iz januara 2018. deset mjeseci kasnije mijenjan na štetu Opštine u kojoj je zaposlena, a u njenu ličnu imovinsku korist. Mrdak nije odgovorila ni na pitanje zašto dio tako ostvarenih ličnih prihoda, nije prijavila u svojim imovinskim kartonima predatim ASK-u.

”Da li ste svjesni da ste time, osim što ste povrijedili Zakon o sprečavanju korupcije, prekršili i Etički kodeks unutrašnjih revizora Crne Gore, odnosno narušili princip integriteta? Smatrate li da ste sebe ovakvim svojim postupanjem diskreditovali kao unutrašnjeg revizora koji treba da kontroliše i doprinosi poštovanju zakona i propisa kod drugih subjekata koji su predmet revizija koje vršite”, pitanja su na koja Mrdak takođe nije željela da odgovori.

”Poštovani, hvala Vam najljepše što ste uputili pitanja meni i našoj Službi. Kada budemo u prilici odgovorićemo Vam, odnosno, kada završimo sa prioritetnim obavezama koje imaju dodatnu vrijednost za građane”, otpisala je Mrdak “Vijestima”.

Opština Tivat je SUR osnovala decembra 2015. godine kada je u taj grad iz Bijelog Polja došla diplomirana ekonomistkinja Jela Mrdak (DPS). Nju je tadašnjem tivatskom gradonačelniku Ivanu Novoselu (DPS) doveo i preporučio tadašnji politički direktor DPS-a Tarzan Milošević koji je prethodno godinama, kao bjelopoljski gradonačelnik, veoma blisko sarađivao sa Mrdakovom koja je godinama bila savjetnica u njegovom kabinetu, a potom i rukovoditeljka SUR Opštine Bijelo Polje.

Bez obzira na to što je u Tivtu avgusta 2020. DPS izgubio izbore, a na vlast došla koalicija triju građanskih listi, nova gradska uprava je nije smijenila, iako je ona bila istaknuta članica, aktivistkinja koja je sprovodila program “Siguran glas” i članica mini-izbornih štabova DPS- u Tivtu a što se vidjelo iz dokumentacije koje je tada procurila iz Opštine i OO DPS-a nakon smjene vlasti. Mrdakovoj je krajem 2020. produžen petogodišnji mandat rukovoditeljske SUR-a, jer je ona u međuvremenu novoj vlasti počela da daje podatke o malverzacijama sa gradskim sredstvima koje prethodno sprovodila bivša vlast DPS-ovog gradonačenika Siniše Kusovca. Zbog nekih od tih slučajeva Kusovac je sada i sam predmet istraga pred SDT-om, ili čak podignutih optužnica.

U decembru 2020. Mrdakova je ponovo imenovao i za menadžerku integriteta Opštine odakle ju je prethodno smijenio Kusovac. Zanimljivo je da u najnovijem Planu integriteta Opštine Tivat koji je 2021. urađen pod rukovodstvom Mrdakove, postoje registrovani i pobrojani rizici, procjene i mjere za reagovanje na rizike za neetičko i nezakonito postupanje u radu svih opštinskih organa i službi, samo ih nema za Službu unutrašnje revizije čija je ona rukovoditeljka.

Bonus video: