Udruženje sudija: Komentari ministra pravde neprimjereni i neprofesionalni

"Kovač je još jednom uzeo za pravo da komentariše odluke nadležnih sudova, pokazujući pritom elementarno nepoznavanje materije u koju se upušta"

9041 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Udruženje sudija Crne Gore
Foto: Udruženje sudija Crne Gore

Udruženje sudija Crne Gore saopštilo je da smatra krajnje neprimjerenim i neprofesionalnim posljednji komentar ministra pravde Marka Kovača povodom presude Ustavnog suda Crne Gore - po tužbi Svetlane Vujanović i drugih sudija.

Kovač je juče rekao kako je odluka Upravnog suda da poništi odluku Sudskog savjeta iz avgusta 2021. godine - na osnovu koje je penzionisana sudija Vrhovnog suda Svetlana Vujanović - ukazuje na potrebu preispitivanja odgovornosti nosilaca svih pravosudnih funkcija.

U saopštenju koje je potpisao Sava Mušikić, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja sudija Crne Gore, dodaju i da je Kovač još jednom, kako kažu, uzeo za pravo da komentariše odluke nadležnih sudova, pokazujući pritom elementarno nepoznavanje materije u koju se upušta.

"Stoga, u obavezi smo ukazati gospodinu Kovaču da je u članu 9 Ustava Crne Gore propisano da 'Potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni su dio unutrašnjeg pravnog poretka, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drukčije od unutrašnjeg zakonodavstva'. Dakle, u ovoj su pravnoj stvari (niti prvi, ni posljednji put) primijenjene norme međunarodnog, nadnacionalnog prava, akata i ugovora, jer predmetno pitanje tretiraju na drugačiji način od domaćeg zakonodavstva", navodi Udruženje sudija.

Kažu da su na hiljade sudskih odluka, u različitim formama i fazama postupaka (od rješenja o određivanju pritvora, preko procesnih odluka, do presuda) obrazložene i utemeljene na pravilima međunarodnog prava, presudama Evropskog suda za ljudska prava i drugim normama koje imaju univerzalni karakter, u što se može uvjeriti i svaki pravni laik (uvidom u javnu bazu odluka na sajtovima sudova).

"Da je uvaženom ministru poznata sadržina odluka, principa i odredaba na koje se Upravni sud u odluci pozvao, svoju bi energiju usmjerio na poboljšanje statusa crnogorskih sudija, na koji problem Udruženje sudija Crne Gore upućuje od svog osnivanja i u kontinuitetu, a samim tim se i suzdržao da iskoristi svaku priliku da izrazi lično nezadovoljstvo pojedinim presudama nadležnog suda. Sa tim u vezi, ostaje nejasno i na šta je ministar mislio govoreći o 'privatizaciji' Vrhovnog suda Crne Gore i 'korporativizmu', jer bi svakako trebalo da zna da se u sudu funkcije ne 'dijele za stolom' niti dogovaraju po bilo kakvom 'ključu' , već se zavređuju radom, znanjem i ugledom. Uz to, sudije bira nezavisno tijelo, Sudski savjet Crne Gore", piše u saopštenju.

Zabrinjava i činjenica, kako navode, da uvaženom ministru nije poznato da Sudski savjet, ciji je član u tekućem mandatu, ne može ponovno odlučivati i donositi "identičnu odluku", jer je odluka Upravnog suda meritorna (predmet nije vraćen na ponovno odlučivanje tuženom organu).

"Naposljetku, po ko zna koji put smo prinuđeni apelovati na prestanak vršenja pritiska predstavnika izvršne vlasti na nosioce pravosudnih funkcija, jer princip podjele vlasti - u svim državama čiji je nivo razvoja (valjda) cilj i naše - ima primat nad ličnim utiscima i željom da se utiče na odluke nezavisnih organa, pa bi se poštovani ministar trebao okanuti poziva na 'preispitivanje odgovornosti nosilaca svih pravosudnih funkcija', jer se povjerenje u rad sudova ne održava niti snaži na takav način", kažu iz Udruženja sudija.

Na kraju, kako su naglasili, još jednom su primorani da upozore na kontinuirani animozitet prema crnogorskom sudstvu i njegovim predstavnicima.

"Ovaj problem, uz neznanje, revanšizam i amaterizam koji sve više dolaze do izražaja će, konačno, našu državu mnogo koštati. Nezavisnost sudova je jedna od ključnih tekovina svake moderne i civilizovane države. A čemu vodi narušavanje te nezavisnosti, ostavljamo javnosti da procijeni sama", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: