Sedamnaest godina od nesreće na Bioču

Tragedija se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela, iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju

7067 pregleda 3 komentar(a)
Most na Bioču, Foto: Dragana Šćepanović
Most na Bioču, Foto: Dragana Šćepanović

U Crnoj Gori danas se obilježava 17 godina od željezničke nesreće na Bioču, u kojoj je poginulo 47 osoba, a više od 200 povrijeđeno.

Tragedija se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela, iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju.

Ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, nakon željezničke nesreće, podnio je ostavku na tu funkciju zbog, kako je rekao, objektivne odgovornosti za taj događaj.

Zbog nesreće kod Bioča osuđen je jedino mašinovođa Slobodan Drobnjak, na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

Nevladina organizacija (NVO) Voz neprebola poručila je na konfereniciji za novinare povodom obilježavanja 17 godina od nesreće, da se na Bioču se 2006. godine nije dogodila željeznička nesreća već zločin.

Predsjednik te NVO Goran Vojinović, rekao je da je tadašnja Vlada uticala da se prikrije prava istina o tom događaju.

“Ekspresno završen sudski postupak, ignorisanje dokaza, prikrivanje dokaza i pritisak na nezavisne vještake, pokazuju odnos sudske vlasti prema ovom događaju“, rekao je Vojinović.

Kako je istakao, na zahtjev NVO prema Tužilaštvu, uz priložene dokaze za obnovu sudskog postupka, dobili su odgovor da „Tužilaštvo nema interes za obnovu postupka“.

„Vjerujem da bi isti odgovor dobili i od zakonodavne vlasti, to jest od Skupštine Crne Gore“, kazao je Vojinović dodajući da se u parlamentu nije govorilo o neseći.

Vojinović je pozvao poslanike u Skupštini da pokrenu parlamentarnu istragu o navodima koje iz NVO Voz neprebola ponavljaju 17 godina.

Bonus video: