Odbili 250.000 eura za slobodu, Kovačević ostaje u pritvoru

Radović odbio jemstvo koje su ponudili branioci bivšeg direktora Uprave za nekretnine

32959 pregleda 17 komentar(a)
Kovačević nakon hapšenja krajem 2020. godine (arhiva), Foto: Savo Prelević
Kovačević nakon hapšenja krajem 2020. godine (arhiva), Foto: Savo Prelević

Predsjednik sudećeg vijeća, sudija Zoran Radović, odbio je jemstvo u iznosu od 250.000 eura koje je odbrana ponudila za ukidanje pritvora bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću.

To je Vijestima potvrdila samostalna savjetnica za odnose s javnošću tog suda Marija Raković.

Iznošenjem odbrana, u tom sudu nedavno je počelo suđenje Kovačeviću i ostalim okrivljenima da su pripadnici kriminalne organizacije, koju je formirao zbog, navodi se, prisvajanja vrijednih parcela državnog zemljišta u zoni Morskog dobra.

Kovačević je nedavno u sudu negirao da je formirao kriminalnu organizaciju, odnosno da je zloupotrebljavao položaj u državnim organima. Tada je kazao da je cijeli radni vijek radio da zaštiti državnu imovinu.

Uhapšen je u decembru 2020. godine, nakon što je SDT okončao izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu, koju je izgradio sa Kovačevićem, mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

Pobjegao je nakon što je tadašnji postupajući specijalni tužilac “zaboravio” da mu produži pritvor. U sudnici se pojavio gotovo godinu i po kasnije, kada je uhapšen.

”Odbacujem sve tačke optužnice. Kroz svoj rad borio sam se protiv protivpravnog zauzimanja zemljišta u državnoj svojini. U životu nisam formirao kriminalnu organizaciju, a 2011. godine nisam imao ni volju ni želju da formiram bilo kakvu kriminalnu organizaciju”, izjavio je Kovačević.

Odgovarajući na pitanja branioca, advokata Mitra Mugoše, okrivljeni je pojasnio proceduru uknjižbe nelegalno izgrađenih objekata u list nepokretnosti i poručio da u slučaju uknjižbe objekta u vlasništvu njegovog sina Danka Kovačević ništa nije rađeno nezakonito.

”Uknjižba fizičkih i pravnih lica u katastar se upisuje na osnovu zahtjeva, a shodno članu 84 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti. To rješenje postaje pravosnažno kada stranke prime rješenje i ako se niko ne žali na taj akt. Međutim, ukoliko se izjavi žalba, o njoj odlučuje Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ. Postoji mogućnost pokretanja postupka pred upravnim sudom i na kraju vanredni pravni lijek pred Vrhovnim sudom”, kazao je Kovačević.

Dodao je da drugostepeni organ ima mogućnost i da meritorno riješi konkretan predmet po konkretnom zahtjevu.

Negirao je da je na bilo koji način nezakonito uticao na službenicu tivatskog katastra Anu Lakićević Grdinić - kako će završiti neki predmet.

”Jedino što sam joj pismeno sugerisao da neki predmet što prije uzme u rad ako bi se neka stranka žalila na dužinu postupka”, izjavio je okrivljeni.

Negirao je i navode optužnice - da je preko Aleksandra Boljevića pokušao da od Aleksandra Gazivode iznudi dio izgrađene nepokretnosti u Tivtu.

”Nikog u životu nisam podsticao da nekog zastrašuje. Imam 66 godina, a i vaspitanje mi to ne dozvoljava”, kazao je optuženi.

Osim Kovačevića, optuženi su i Ana Lakićević Grdinić, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević, kao i pravno lice, kompanija “Geo&Arh”.

Okrivljeni se terete za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Bonus video: