Marković i Jovićević u trci za v.d. VDT-a

Tri prijave dostavljene su za sada Sekretarijatu Tužilačkog savjeta na javni poziv za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužilaštva. Viša tužiteljka Jelena Protić od danas dvije godine u Specijalnom državnom tužilaštvu

44636 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tri prijave dostavljene su za sada Sekretarijatu Tužilačkog savjeta na javni poziv za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužilaštva, saznaju “Vijesti”.

Prema podacima “Vijesti”, u trku za v.d. poziciju VDT-a uključio se pravnik Milorad Miško Marković, koji se zvanično našao i na listi TS-a za poziciju vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu.

Prijavu Sekretarijatu TS-a predala je i specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, koja je i član Tužilačkog savjeta iz reda tužilaca.

Želi fotelju v.d. VDT-a: Sanja Jovićević
Želi fotelju v.d. VDT-a: Sanja Jovićevićfoto: Boris Pejović

Vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović neće predati kandidaturu za v.d. poziciju, jer u konkursnom roku nema pravo da se prijavi zato što nije došlo do zakonske izmjene kako je to tražio Tužilački savjet, a potom podržala i Vlada, da nakon dva šestomjesečna mandata može da koristi i treći na toj poziciji.

Tužilački savjet javni poziv za zainteresovane za obavljanje funkcije vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, koji ispunjavaju uslove propisane članom 43 Zakona o državnom tužilaštvu, raspisao je 25. januara i dao rok od sedam dana za dostavljanje dokumentacije.

Aktuelni v.d. VDT-a Maja Jovanović
Aktuelni v.d. VDT-a Maja Jovanovićfoto: Boris Pejović

Osim toga, TS je tražio da se članovima tog tijela dostavi iz Sekretarijata i spisak tužilaca koji imaju uslove za obavljanje pozicije VDT-a kako je to predviđeno članom 43 Zakona o državnom tužilaštvu - opšte uslove za državnog tužioca, radno iskustvo od 15 godina kao tužilac ili sudija ili 20 godina na drugim pravnim poslovima, ali i da se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, moralnim i stručnim kvalitetima.

Članovi TS-a su, 5. februara prošle godine, prvo glasali za dva kandidata, koji su se tada javili na javni poziv za v.d. VDT - Dražena Burića i Aleksandra Kovačevića, a kako niko od njih nije dobio većinu glasova, to tijelo je odlučilo da predloži Maju Jovanović sa spiska tužilaca, koji su tada imali preko 15 godina rada u tužilačkoj organizaciji.

Protić u Specijalnom

Tužilački savjet će na današnjoj sjednici konstatovati da su u elektronskoj formi, 26. januara ove godine, donijeli odluku o upućivanju više državne tužiteljke iz Podgorice Jelene Protić u Specijalno državno tužilaštvo na period od dvije godine.

Protić je četvrti tužilac koje je TS uputio u SDT, a na zahtjev glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, koji je tražio pomoć tužilaca za rad u predmetima koje duži to tužilaštvo.

Protić
Protićfoto: Biljana Nikolić

Tužiteljka Protić je u ODT-u Podgorica počela 2008. godine, a na funkciju je imenovana u spetembru 2013. godine kada je izabrana za zamjenika tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, na mandat od tri godine. Krajem 2015. godine izabrana je na funkciju tužioca na mandat od četiri godine, a potom je u martu prošle godine izabrana na stalnu funkciju državnog tužioca u ODT-u Podgorica.

Ona se nakon toga javila na konkurs TS-a za Više državno tužilaštvo, a potom je 3. juna 2022. godine izabrana za višu državnu tužiteljku jer je imala najveći broj bodova na intervjuu.

Tokom tužilačke karijere Protić je pohađala veliki broj obuka i seminara, a učestvovala je i radu dvije radne grupe za izradu propisa - Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici i Radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Članica je Koordinacionog odbora za koordinaciju, sprovođenje, praćenje i procjenu politika i mjera za sprečavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Istanbulskom konvencijom.

Tokom juna prošle godine u SDT su na dvije godine upućeni tužioci Vukas Radonjić, Jovan Vukotić i Tanja Čolan Deretić.

Koliko GST vjeruje toj trojki najbolje pokazuje podatak da većinu predmeta organizovanog kriminala i korupcije duže Radonjić i Vukotić dok je Čolan Deretić zadužena da vodi predmete ratnih zločina.

U međuvremenu od 12 specijalnih tužilaca, koliko ih ima po Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjestra u SDT-u, na sopstveni zahtjev je razriješena tužiteljka Tatjana Žižić, dok je po nalogu SDT-a, 9. decembra prošle godine uhapšen specijalni tužilac Saša Čađenović.

Nakon hapšenja TS je privremeno udaljio Čađenovića sa dužnosti tužioca.

Bonus video: