Tatjana Begović nova v. d. vrhovnog državnog tužioca?

Tatjana Begović će Tužilačkom savjetu podnijeti pisanu ostavku na članstvo u tom tijelu, ali je pitanje tumačenja članova TS u vezi sa tim da li će ili ne imati zakonsko ograničenje da bude birana budući da ovo nije novo zasjedanje tog tijela već samo nastavak sjednice od 6. februara ove godine u čijem radu je učestvovala

40794 pregleda 46 komentar(a)
Begović, Foto: Boris Pejović
Begović, Foto: Boris Pejović

Viša državna tužiteljka u Podgorici Tatjana Begović najvjerovatnije biće nova vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca, saznaju "Vijesti" iz više izvora u pravosuđu.

Ime tužiteljke Tatjane Begović, kako tvrde sagovornici "Vijesti", bilo je najprihvatljivije većini članova Tužilačkog savjeta koji su se u prekidu sjednice dogovarali o tome ko bi sa spiska od 43 imena crnogorskih tužilaca, koji imaju preko 15 godina tužilačkog iskustva, mogao da naslijedi Maju Jovanović.

Ona će Tužilačkom savjetu podnijeti pisanu ostavku na članstvo u tom tijelu, ali je pitanje tumačenja članova TS da li će ili ne imati zakonsko ograničenje da bude birana da u v. d. mandatu u narednih šest mjeseci rukovodi tužilačkom organizacijom budući da ovo nije novo zasjedanje tog tijela već samo nastavak sjednice od ponedjeljka 6. februara ove godine.

Upućeni tvrde da će danas u nastavku sjednice vjerovatno doći do sporenja među članovima Tužilačkog savjeta oko toga da li se može ili ne prihvatiti ostavka Begovićeve jer je ovo nastavak sjednice koja je formalno-pravno počela u ponedjeljak u 12 časova, a ona učestvovala u radu, iznosila mišljenje i glasala o dva kandidata koji su se prijavili na neformalni javni poziv TS-a za poziciju v. d. VDT-a.

Begovićeva je tog dana kao i prošle godine bila jasna da niko van tužilačke organizacije ne bi trebalo da bude vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca zbog čega je bila protiv da pravnik Milorad Miško Marković bude određen za tu poziciju.

Ona je tog dana dala glas koleginici - specijalnoj tužiteljki Sanji Jovićević.

Oba kandidata, Marković i Jovićevićeva nijesu imali u ponedjeljak potrebnu većinu da bi bili određeni za v. d. VDT-a zbog čega je TS odlučio da prekine sjednicu, a potom su nastavak zakazali za danas u 14 časova.

Prekid su opravdali činjenicom da im treba vrijeme da se upoznaju sa imenima tužilaca sa spiska Sekretarijata Tužilačkog savjeta.

Dobre šanse za prvog čovjeka u v. d. mandatu imao je i rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović.

Tatjana Begović je karijerni tužilac sa gotovo dvadeset godina rada u tužilačkoj organizaciji. Karijeru je počela u ODT-u Podgorica, a potom je napredovala u Više državno tužilaštvo u Podgorici.

U avgustu 2021. godine je izabrana za predstavnika tužilačke organizacije u Tužilačkom savjetu.

Bonus video: