Tatjana Begović novi v.d. vrhovnog državnog tužioca

Uzdržan je bio samo Stevo Muk

44518 pregleda 19 komentar(a)
Sa ranije sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Boris Pejović
Sa ranije sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.02.2023. 17:49h
Završeno
14:57h

Uzdržan je bio samo Stevo Muk.

Izmjena: 15:03h
14:57h

Tako je odlučio Tužilački savjet jer je sedam članova tog tijela glasalo da Begović preuzme rukovođenje tužilačkom organizacijom u narednih šest mjeseci.

Za Begović su glasali Nikola Samardžić, Đurđina Nina Ivanović, Siniša Gazivoda, Filip Jovović, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Bojan Božović.

Izmjena: 15:03h
14:55h

Tatjana Begović je nova vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca

14:54h

Član Siniša Gazivoda rekao je da se podnošenjem ostavke otklonila pravna prepreka da Begović bude određena za v.d. VDT-a.

"Imajući u vidu etičke i profesionalne kvalitete glasaću za Tatjanu Begović", kazao je Gazivoda.

14:53h

Član TS-a Stevo Muk je kazao da će se uzdržati od rasprave i glasanja, jer smatra da to što Begović više od godinu sa njima obavlja funkciju člana TS-a što bi moglo da bude "protivno duhu Zakona o državnom tužilaštvu".

"Zato mislim da ostavka u toku sjednice ne mijenja stvar", kazao je Muk.

14:52h

I ugledni pravnik Borivoje Đukanović je kazao da će sa punim povjerenjem glasati za Begović znajući njene ljudske i profesionalne kvalitete.

14:50h

Član TS-a Filip Jovović predložio je da Tatjana Begović u narednih pola godine obavlja funkciju v.d. VDT-a.

On je kazao da ona može na kvalitetan način da odgovori ovom izazovu zbog poznavanja krivično-pravne materije.

14:35h

Nikola Samardžić je odmah predložio da se okonča 5. sjednica TS-a, a onda najavio da će brzo biti otvorena 6. sjednica tog tijela sa jednom tačkom - određivanje v.d. VDT-a.

To je učinjeno kako bi se otklonile formalno-pravne prepreke kako bi Begović mogla biti birana na ključnu poziciju u tužilačkim organizacijama.

Izmjena: 14:45h
14:33h

Zamjenik predsjednika TS kazao je da je to tijelo primilo zahtjev za ostavku Begović.

TS je konstatovao jednoglasno ostavku.

To je vjerovatno uvod kako bi neko od članova TS predložio formalno Begović za v.d VDT-a.

14:32h

Na sjednici nije ni član TS Sanja Jovićević jer je još u ponedjeljak tražila izuzeće.

14:31h

Sa zakašnjenjem od pola sata nastavljena je sjednica TS-a, na kojoj nema članice Tatjane Begović.

13:51h

Da li će viša tužiteljka Tatjana Begović biti nova vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca znaće se danas, kada se nakon 14 časova, očekuje nastavak sjednice Tužilačkog savjeta na kojoj bi trebalo da se odredi nasljednik Maje Jovanović u vrhu tužilačke organizacije.

"Vijesti" su jutros iz više izvora u pravosuđu dobile informaciju da je Begović najozbiljniji kandidat za v.d. poziciju jer je njeno ime bilo najprihvatljivije većini članova Tužilačkog savjeta koji su se u prekidu sjednice dogovarali o tome ko bi sa spiska od 43 imena crnogorskih tužilaca, koji imaju preko 15 godina tužilačkog iskustva, mogao da naslijedi Jovanović.

Osim Begović dobre šanse imao je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović, koji je pominjan kao moguća zamjena u fotelji v.d. VDT-a.

Begović će, kako se očekuje, Tužilačkom savjetu podnijeti pisanu ostavku na članstvo u tom tijelu, ali je pitanje tumačenja članova TS da li će ili ne imati zakonsko ograničenje da bude birana da u v. d. mandatu u narednih šest mjeseci rukovodi tužilačkom organizacijom budući da ovo nije novo zasijedanje tog tijela već samo nastavak sjednice od ponedjeljka, 6. februara ove godine.

U ponedjeljak TS nije imao većinu da odredi nekog od dva kandidata, koji su se prijavili na neformalni javni poziv TS-a za v.d. VDT-a.

Pravniku Miloradu Mišku Markoviću falio je glas, dok je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević dobila podršku samo tužiteljki Begović i Đurđine Nine Ivanović dok su ostali bili uzdržani upravo zbog činjenice što nije podnijela ostavku na članstvo u Tužilačkom savjetu.

Maji Jovanović koja je u dva mandata od po pola godine u v.d. stanju rukovodila tužilačkom organizacijom u ponedjeljak je konstatovan prekid mandata.

Tužilaštvo je u v.d. stanju od oktobra 2019. godine, a Tužilački savjet uporedo sprovodi izborni postupak određivanja predloga za vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu.

Izmjena: 13:53h

Bonus video: