Kovačević ostaje u pritvoru: Apelacioni sud odbio žalbu njegovog branioca

"Odlučujući o žalbi branioca optuženog, ovaj sud je prihvatio razloge date u prvostepenom rješenju da ponuđeno jemstvo u konkretnom slučaju ne predstavlja dovoljnu garanciju za obezbjeđenje prisusta optuženog na glavnom pretresu i nesmetano vođenje krivičnog postupka, iz kojih razloga je istu odbio kao neosnovanu", saopštio je Apelacioni sud

17268 pregleda 8 komentar(a)
Privođenje Kovačevića, Foto: Savo Prelević
Privođenje Kovačevića, Foto: Savo Prelević

Bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević ostaje u pritvoru nakon što je Apelacioni sud odbio kao neosnovanu žalbu njegovog branioca.

Kovačevićev branilac se žalio na rješenje Višeg suda u Podgorici od 20. januara ove godine kojim je odbijen njegov predlog da se Kovačević pusti na slobodu uz određivanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na nepokretnostima u svojini optuženog, ukupne procijenjene vrijednosti od 247.740 eura.

"Odlučujući o žalbi branioca optuženog, ovaj sud je prihvatio razloge date u prvostepenom rješenju da ponuđeno jemstvo u konkretnom slučaju ne predstavlja dovoljnu garanciju za obezbjeđenje prisusta optuženog na glavnom pretresu i nesmetano vođenje krivičnog postupka, iz kojih razloga je istu odbio kao neosnovanu", saopštio je Apelacioni sud.

Iznošenjem odbrana, u Višem sudu u Podgorici sudu nedavno je počelo suđenje Kovačeviću i ostalim okrivljenima da su pripadnici kriminalne organizacije, koju je formirao zbog, navodi se, prisvajanja vrijednih parcela državnog zemljišta u zoni Morskog dobra.

Kovačević je nedavno u sudu negirao da je formirao kriminalnu organizaciju, odnosno da je zloupotrebljavao položaj u državnim organima. Tada je kazao da je cijeli radni vijek radio da zaštiti državnu imovinu.

Uhapšen je u decembru 2020. godine, nakon što je SDT okončao izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu, koju je izgradio sa Kovačevićem, mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

Pobjegao je nakon što je tadašnji postupajući specijalni tužilac “zaboravio” da mu produži pritvor. U sudnici se pojavio gotovo godinu i po kasnije, kada je uhapšen.

”Odbacujem sve tačke optužnice. Kroz svoj rad borio sam se protiv protivpravnog zauzimanja zemljišta u državnoj svojini. U životu nisam formirao kriminalnu organizaciju, a 2011. godine nisam imao ni volju ni želju da formiram bilo kakvu kriminalnu organizaciju”, izjavio je ranije Kovačević.

Bonus video: