Utvrđuju da li je Karadžić Perković opstruirala pravdu u slučaju ubistva Đuričkovića: advokatica saslušana u policiji

Iz dokumenata Europola zaključuje se da je advokatica tokom 2020. godine koristila nalog Miloševićeve supruge u kriptovanoj telefonskoj komunikaciji

14219 pregleda 4 komentar(a)
Da li je s advokaticom dogovarao pružanje lažnog alibija: Milošević, Foto: Savo Prelević
Da li je s advokaticom dogovarao pružanje lažnog alibija: Milošević, Foto: Savo Prelević

Advokatica Natalija Karadžić Perković saslušana je u policiji zbog mogućih opstrukcija pravde u predmetu protiv Marija Miloševića i drugih zbog ubistva Radomira Đuričkovića 2016. godine.

To je učinjeno nakon zahtjeva Višeg državnog tužilaštva da se utvrdi da li u Skaj komunikaciji Milošević i ta advokatica dogovaraju pružanje lažnog alibija tom, kako piše u optužnici, direktnom izvršiocu ubistva na Cetinju prije skoro sedam godina.

”Po nalogu državnog tužioca, ovlašćeni policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica prikupili su potrebna obavještenja od lica N. K. P., koja su dostavila ovom tužilaštvu. U toku je preduzimanje i drugih dokaznih radnji u postupku izviđaja”, saopštio je juče Vijestima rukovodilac podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović.

Prije mjesec dana, Više državno tužilaštvo u Podgorici dostavilo je kolegama iz Osnovnog tužilaštva kriptovanu telefonsku komunikaciju koju im je prethodno ustupila policija. Ti spisi predati su kao dokaz u sudskom postupku protiv Miloševića, Igora Mašanovića i Vukana Vujačića.

”Kako bi to tužilaštvo ocijenilo da li su u radnjama advokatice N. K. P., te u radnjama nekih drugih lica ostvarena obilježja nekog od krivičnih djela koja su u nadležnosti tog tužilaštva. Istovremeno Vas obavještavamo da smo istog dana predmetne Skaj komunikacije dostavili i Advokatskoj komori Crne Gore kako bi isti cijenili da li je advokatica N.K. P., prilikom obavljanja predmetnih komunikacija postupala u skladu sa Zakonom o advokaturi, drugim zakonskim propisima, Kodeksom profesionalne etike advokata i Statutom Advokatske komore, odnosno da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nje zbog teže povrede dužnosti advokata”, saopšteno je ranije “Vijestima” iz VDT-a.

Nakon informacije o mogućim nezakonitostima u njenom djelovanju, Karadžić Perković nije se pojavila na nekoliko glavnih pretresa, nakon čega je Miloševiću postavljen branilac po službenoj dužnosti - advokatica Bojana Maslovar.

Tužilac Željko Tomković nedavno je zatražio da se u spise predmeta u slučaju ubistva na Cetinju, uvrsti i Skaj komunikacija. Spise dostavljene iz Europola, taj tužilac dobio je iz policijskog Sektora za borbu protiv kriminala, a nakon što je advokatica 28. novembra tražila njegovo izuzeće, optuživši ga da nije ništa preduzeo povodom transkripata koji govore o navodnom namještanju najteže zatvorske kazne za Miloševića.

Tužilac je rekao da je na sudu saznao za tu komunikaciju navodnih pripadnika škaljarskog klana i da ga propisi obavezuju da utvrdi i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti za optužene, poslije čega je i zvanično zatražio spise od crnogorske Uprave policije.

Advokatica u subotu 14. januara nije željela da odgovara na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim slučajem, rekavši da sa tom redakcijom ne komunicira.

Iz dokumenata Europola zaključuje se da je advokatica tokom 2020. godine koristila nalog Miloševićeve supruge u kriptovanoj telefonskoj komunikaciji.

Tim povodom odlazila je i na Kosovo, gdje je, kako piše, usaglašavala izjave sa plaćenim svjedocima koje je prethodno obezbijedio jedan od šefova kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan, čiji zadatak je bio da lažno potvrde da je Milošević večerao sa njima u Gračanici u noći ubistva Đuričkovića.

Jedan od članova klana fotografisao advokaticu tokom pregovora na Kosovu: Karadžić Perković
Jedan od članova klana fotografisao advokaticu tokom pregovora na Kosovu: Karadžić Perkovićfoto: Sky ECC/screenshots

Više puta okrivljeni u tim razgovorima pitao je advokaticu da li će to biti dovoljno za sud i šta o tome ona misli, nakon čega mu ta pravna zastupnica sugeriše šta je sve potrebno učiniti da bi sudije zagrizle tu udicu.

Optužnicom Višeg državnog tužilaštva, Milošević, Mašanović i Vujačić terete se da su učestvovali u ubistvu Đuričkovića 10. oktobra 2016. i da su tada doveli u opasnost i život Milorada Radulovića.

Bonus video: