Opet odloženo ponovno suđenje za "državni udar"; Branka Milić: Hoću da govorim o Vučićevoj ulozi

Okrivljena Branka Milić rekla je da je otkazala punomoćje svom braniocu jer nije postignuta saglasnost u iznošenju odbrane

43414 pregleda 63 komentar(a)
Lideri DF-a Mandić i Knežević, Foto: Luka Zeković
Lideri DF-a Mandić i Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2023. 16:11h

Početak ponovljenog suđenja u predmetu „državni udar“, koje je za danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici, ponovo je odloženo za 10. april.

Okrivljena Branka Milić rekla je da je otkazala punomoćje svom braniocu, advokatu Jugoslavu Krpoviću. Rekla je da nije postignuta saglasnost u iznošenju odbrane.

"Hoću da iznesem činjenice o ulozi Aleksandra Vučića u ovom predmetu", kazala je ona.

Dodala je da se branilac nije saglasio sa tim i da je ona njemu otkazala punomoćje.

"Na mene se vrši pritisak da se pred ovim sudskim vijećem, u ponovljenom postupku, ne izvedu svi dokazi za koje lično smatram da su suštinski bitni. Radi se o ulozi režima iz Srbije, konkretno gospodina Aleksandra Vučića i njegove izjave o navodnoj opremi koja je pronađena i kod Sinđelića, a koju je on prikazao pet dana prije nego što je ta oprema od Sinđelića, po optužnici, zaplijenjena od strane službenih lica u Srbiji", kazala je Milićeva novinarima ispred suda.

Smatra da je to suštinski važan dokaz. "Za mene veoma bitan, pogotovo s obzirom na događaje od 15. 2. ove godine u Beogradu, gdje se desio identičan scenario kao onaj iz oktobra 2016, kad sam lažno prijavljena", dodala je.

Podsjetila je da je na ranijem ročištu tražila da se i Vučić pozove pred sudsko vijeće kao svjedok. "Da svoja saznanja podijeli sa ovim sudskim vijećem. Ne može neko da naziva bašibozukom, ološem, ekstremistom, a da za to ne donese dokaze", zaključila je Branka Milić.

Predsjednik specijalnog vijeća, sudija Zoran Radović prihvatio je njen predlog da se odloži današnji glavni pretres, kako bi okrivljena Milićeva angažovala branioca po izboru.

Apelacioni sud Crne Gore je u februaru 2021. ukinuo prvostepenu presudu kojom su osuđeni lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, te dvojica ruskih državljana, bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, jer su u presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Bonus video: