Branka Milić bi o ulozi Vučića

Ponovo odgođeno suđenje za “državni udar”, jedna od okrivljenih proziva predsjednika Srbije

9426 pregleda 14 komentar(a)
Mandić i Knežević juče dolaze na suđenje, Foto: Luka Zeković
Mandić i Knežević juče dolaze na suđenje, Foto: Luka Zeković

Hoću da iznesem o ulozi Aleksandra Vučića u ovom predmetu, poručila je juče okrivljena u predmetu “državni udar” Branka Milić u sudnici podgoričkog Višeg suda.

Početak ponovljenog sudskog procesa u tom slučaju ponovo je odgođen, ovog puta za 10. april.

Milićeva je saopštila da je otkazala punomoćje svom braniocu, advokatu Jugoslavu Krpoviću, jer, kako tvrdi, nije postignuta saglasnost u iznošenju odbrane.

Dodala je da se branilac nije saglasio sa tim da govori o ulozi predsjednika Srbije u slučaju državnog udara, nakon čega mu je otkazala punomoćje.

”Sinoć, na putu do Podgorice, ja sam usmeno opozvala svog advokata u dogovoru sa njim. Došlo je do mimoilaženja, neslaganja u pogledu moje odbrane. Ja smatram da treba da se čuje i o ulozi Aleksandra Vučića”, kazala je Milić.

Advokat Miroje Jovanović predložio je da se taj sudski postupak privremeno razdvoji u odnosu na optuženu Milić.

Ona, međutim, s tim nije bila saglasna.

Predsjednik Specijalnog vijeća, sudija Zoran Radović, kazao je da njoj nije obavezna odbrana, jer je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina.

”Nakon sedam godina ovog procesa, ne zanima me više presuda, uništen mi je život i mojoj porodici. Hoću da uzmem branioca koji je nezavisan sa bilo koje strane. Ne želim da angažujem nikog od prisutnih advokata u sudnici. Meni se u prethodnom postupku sudilo u odsustvu i sada želim da učestvujem u ovom ponovljenom postupku i da se dokaže istina i da se ovaj postupak ne razdvaja u odnosu na mene”, kazala je Milić.

Apelacioni sud Crne Gore, u februaru 2021. godine, ukinuo je prvostepenu presudu u tom predmetu, obrazlažući da su počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Njom su, između ostalih, poslanici Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora, zbog navodnog članstva u kriminalnoj organizaciji koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

U optužnici piše da je cilj te kriminalne grupe bio da se, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, ali i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godine manje.

Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem.

Državljanin Srbije, general i bivši komandant žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije...

Srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela ukinutom presudom osuđeni su na jedinstvenu kaznu od po sedam godina zatvora. Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.

Da svjedoči predsjednik Srbije

Okrivljena Branka Milić, nakon odloženog ročišta, novinarima je pojasnila na šta je konkretno mislila kada je u sudnici pomenula Vučića.

”Na mene se vrši pritisak da se pred ovim sudskim vijećem u ponovljenom postupku ne izvedu svi dokazi za koje smatram da su suštinski bitni, a radi se o ulozi režima iz Srbije, konkretno gospodina Aleksandra Vučića i njegove izjave o navodnoj opremi koja je pronađena kod (svjedoka saradnika) Saše Sinđelića, a koju je on prikazao pet dana ranije, prije nego što je ta oprema od Sinđelića, po navodima optužnice, zaplijenjena od strane službenih lica u Republici Srbiji. Smatram da je to suštinski važan dokaz, za mene veoma bitan, pogotovo imajući u vidu na događaj od 15.02.2023, u Beogradu, gdje se desio identičan scenario kao onaj iz oktobra 2016. godine, kada sam lažno prijavljena, od kada mi se sudi u jednom montiranom sudskom procesu i dan danas. Na ranijem ročištu sam tražila da se svjedok koji ima saznanja o meni kao o bašibozuku i tako dalje, da sad ta saznanja podijeli sa ovim sudskim vijećem. Radi se o gospodinu Aleksandru Vučiću. Ne može mene neko da naziva bašibozukom, ološem, ekstremistom, a da za to ne donese dokaze”, izjavila je Milić.

Bonus video: