Stanišić i Bulatović ostaju iza rešetaka

Odbijene žalbe branioca na rješenje o produženju pritvora optuženima za učestvovanje u ranjavanju Igora Krstovića

9914 pregleda 0 komentar(a)
Vozilo korišćeno u zločinu, pa potom zapaljeno na Kakarickoj gori, Foto: SAVO PRELEVIC
Vozilo korišćeno u zločinu, pa potom zapaljeno na Kakarickoj gori, Foto: SAVO PRELEVIC

Dragiša Bulatović i Vidoje Stanišić ostaju u pritvoru, nakon što je Apelacioni sud odbio kao neosnovane žalbe njihovih branilaca na rješenje Višeg suda.

Sudije konstatuju da je rješenje o pritvoru donijeto bez učinjenih povreda odredaba krivičnog postupka na koje paze po službenoj dužnosti i bez povreda postupka na koje se ukazuje žalbama.

Bulatović i Stanišić optuženi su za učestvovanje u ranjavanju Igora Krstovića u Zeti, 28. januara 2020. godine.

Prema najavama, njima se danas nastavlja suđenje u podgoričkom Višem sudu. Prethodni glavni pretres odgođen je na zahtjev jednog od okrivljenih, radi angažovanja branioca po izboru.

”S tim u vezi, neosnovano se žalbom branioca okrivljenog Stanišić Vidoja prvostepeno rješenje pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka... jer je dispozitiv pobijanog rješenja u dovoljnoj mjeri jasan i razumljiv, saglasan je sam sebi i datim razlozima. Pored toga, prvostepeni sud je o svim odlučnim činjenicama, u vezi odluke sadržane u dispozitivu pobijanog rješenja, dao dovoljno jasne i razumljive razloge koji su međusobno saglasni i saglasni činjenicama utvrđenim u postupku... Takođe, neosnovano se predmetnim žalbama prvostepeno rješenje pobija zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Naime, po nalaženju ovog suda, prvostepeni sud je na osnovu svih činjenica utvrđenih u postupku koje je cijenio pojedinačno i u međusobnoj povezanosti izveo pravilan zaključak da je u odnosu na okrivljenog B. D. i okrivljenog S. V. opravdano produženje pritvora”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Dodaje se da su Stanišić i Bulatović, i prema njihovoj ocijeni - osnovano sumnjivi da su u drugoj polovini 2019. godine, pored drugih za sada neidentifikovanih lica, postali članovi kriminalne organizacije koju je formiralo nepoznato lice...

”Prihvatili su da izvršavaju naredbe i upstva organizatora, da pronalaze mjesta gdje će se uništiti predmeti i sredstva izvršenja krivičnih djela”.

Objašnjava se da u optužnici piše da su na mjestu gdje je zapaljeno vozilo korišteno u zločinu pronađeni biološki tragovi optuženih.

Navodi se da iz zapisnika o uviđaju i iskaza oštećenog proizilazi da su u izvršenju krivičnog djela na njegovu štetu neposredno učestvovale bar dvije osobe - jedna koja je upravljala vozilom i druga koja je tokom mimoilaženja sa njegovim automobilom, sa zadnjeg sjedišta, ispaljivala projektile prema njemu iz automatske puške.

”Ove činjenice, odnosno osnovana sumnja da su u izvršenju krivičnog djela ubistvo u pokušaju učestvovala bar četiri lica, te okolnosti koje su pratile izvršenje predmetnog krivičnog djela, kao i nepostojanje indicija koje bi ukazivale na lični motiv okrivljenih B.D. i S.V. da izvrše krivično djelo na štetu Krstović Igora, upućuju na zaključak da je izvršenje tog krivičnog djela rezultat djelovanja kriminalne organizacije, a tim i osnovana sumnja da su okrivljeni B.D. i S.V. pripadnici takve organizacije, koja je očigledno osnovana radi vršenja ovako teških krivičnih djela, a čiji je organizator za sada nepoznat”, navodi se u spisima Apelacionog suda.

Dakle, dodaje se u odluci, iz dokaza dovedenih u međusobnu vezu proizilazi osnovana sumnja da su Stanišić i Bulatović izvršili krivična djela stavljena im na teret, a što je preduslov da se nekoj osobi odredi, odnosno produži pritvor.

Bonus video: