Vrhovni sud odbio da produži pritvor Deceviću i Dreševiću: Ne znači da će pobjeći ako su plesali i igrali fudbal van CG

Tuzani osumnjičeni za šverc 65 kilograma marihuane

36330 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Činjenica da su Tuzani Ibrahim Drešević i Ahmet Decević iz Crne Gore izlazili da bi igrali fudbal, odnosno zbog turneje folklornog ansambla, ne znači da bi dvojac osumnjičen za šverc 65 kilograma marihuane pobjegao kad im se ukine pritvor.

To piše u rješenju Vrhovnog suda kojim je odbijen predlog Višeg državnog tužilaštva u Podgorici - da se i nakon 2. marta produži pritvor nekadašnjem fudbaleru Dečića i nekadašnjem članu Kulturno-umjetničkog društva “Ramadan Šarkić”.

Vijeće sutkinje Seke Piletić obrazložilo je da je za određivanje ili produženje pritvora zbog opasnosti od bjekstva neophodno da iz sasvim konkretnih okolnosti proizilazi postojanje opasnosti od bjekstva okrivljenog i takve okolnosti po svojoj prirodi moraju ukazivati na postojanje realne, što znači da moraju biti konkretne, a ne apstraktne.

Odnosno, da tužilac mora naći bolji razlog od toga što je Drešević do prije dvije godine igrao utakmice u Makedoniji i Srbiji, a Decević prije četiri plesao u Turskoj.

”Okolnosti koje proizlaze is spisa predmeta... da okrivljeni posjeduju putne isprave, da je I. D. putovao u R. S. i M. isključivo u svojstvu fudbalera fudbalskog kluba ‘D.’ iz T., te da se unazad dvije godine više ne bavi fudbalom i da nakon prestanka fudbalske karijere više nigdje nije putovao, a da je okrivljeni A. D. zadnji put putovao prije četiri, pet godina kad je bio na turneji u T. sa KUD ‘R. Š.’ koji se bavi folklorom, same po sebi ne predstavljaju takve okolnosti koji bi ukazivale na opasnost od bjekstva. Ovo zbog toga što u spisima predmeta ne postoje dokazi da su okrivljeni u poslednjim godinama putovali, a ranija putovanja u inostranstvo radi bavljenja sportom ili plesom ne mogu biti okolnosti koje se mogu podvesti pod ovaj pritvorski osnov i ukazivati na bjekstvo, posebno kod činjenice što državni tužilac nije ukazao na postojanje bilo koje druge činjenice ili okolnosti koja bi ukazivala da okrivljeni mogu napustiti teritoriju Crne Gore ukoliko bi se našli na slobodi”, ocijenile su sudije Vrhovnog suda.

Obrazožili su i da razlozi za produženje pritvora koje u predlogu navodi Više državno tužilaštvo nijesu konkretni, valjani, ni dovoljno ubjedljivi da bi se okrivljenim Dreševiću i Deceviću produžio pritvor.

”Sama težina krivičnog djela koja se okrivljenima stavlja na teret, bez navođenja konkretnih okolnosti, osim da se radi o mlađim i neoženjenim licima, a da je okrivljeni A. D.i nezaposleno lice, te da obojica posjeduju putne isprave i da su putovali u inostranstvo, nijesu dovoljne za produženje pritvora protiv okrivljenih, jer težina krivičnog djela i kriminalna djelatnost koje im se stavlja na teret, kao eventualni motiv za bjekstvo, protekom određenog vremena gubi na značaju, imajući u vidu da su okrivljeni do sada proveli tri mjeseca u pritvoru”, piše u odluci.

Drešević i Decević uhapšeni su 2. decembra u Tuzima. Iz Uprave policije tada su saopštili da sumnjaju da su marihuanu prokrijumčarili iz Albanije u Crnu Goru.

Inspektori su im lisice na ruke stavili nadomak Nizamske džamije, a droga je pronađena u jutanom džaku i dvije veće putne torbe, u “kanguu” Decevića, nadomak njegove kuće.

Prema tužilačkim spisima, tog dana pripadnici Sektora za borbu protiv droge opservirali su teritoriju u rejonu kanjona rijeke Cijevne.

Navodi se da su na putnom pravcu Dečić-Graboni oko 9.15 časova primjetili da ka graničnom prelazu Grabon velikom brzinom prolazi “škoda”, koja se nakon desetak minuta vratila ka Tuzima, ponovo velikom brzinom.

”Nakon čega su nastavili da prate ovo vozilo koje se zaustavilo na parking prostoru u blizini centra T., a istim je upravljao A. D. i zadnja sjedišta vozila su bila oborena, a u prtljažniku su se nalazili ostaci lišća i žice... Iz službene zabilješke proizilazi da su policijski službenici uočili i TMV marke ‘R. K.’ reg.ozn. PG-ES869 u kojem se nalazilo lice I. D., koji je otvorio tovarni dio vozila gdje su uočene dvije veće crne putne torbe i jedan veći jutani džak obmotan zelenom mrežom, u kojima se nalazio veći broj pvc pakovanja sa sadržajem biljne materije, sveukupne mase oko 65 kg. Iz službene zabilješke proizilazi i to da kuća u čijoj blizini je pronađeno TMV marke ‘R. K.’, u kojem je pronađena opojna droga marihuana, pripada licu A. D.”, piše u spisima.

Tužioci navode i da je vještačenjem u Forenzičkom centru utvrđeno da su njih dvojica ostavili biološke tragove na torbama i džaku u kojima je pronađena opojna droga.

Bonus video: