Policijskom inspektoru kućni zatvor zbog 30 udaraca po glavi i tijelu

Viši sud preinačio prvostepenu, uslovnu osudu i policajca Slobodana Vulanovića kaznio “robijom” u prostorijama u kojima stanuje

51325 pregleda 35 komentar(a)
Najprije napao policajce, pa pretučen u stanici (ilustracija), Foto: Shutterstock
Najprije napao policajce, pa pretučen u stanici (ilustracija), Foto: Shutterstock

Policijski inspektor Odjeljenja bezbjednosti Kotor Slobodan Vulanović moraće da provede četiri mjeseca u kućnom pritvoru, nakon što je podgorički Viši sud preinačio odluku kotorskog Osnovnog suda koji ga je uslovno osudio za zlostavljanje.

To je “Vijestima” potvrdio portparol Osnovnog suda u Kotoru, sudija Veljko Bulatović.

Vulanović je okrivljen da je zlostavljao S. M. prije dvije godine u svojoj kancelariji u kotorskoj policiji, kada mu je, piše, nakon privođenja zadao više od 30 udaraca po glavi i tijelu.

Prošle godine u maju, odlukom sutkinje Momirke Tešić, osuđen je na uslovnu kaznu, ali je lokalno tužilaštvo uložilo žalbu na tu presudu. Viši sud je potom preinačio odluku u kaznu zatvora, koju će služiti u svome stanu.

Sudija Bulatović, u pisanom odgovoru “Vijestima”, pojasnio je da je pred Osnovnim sudom u Kotoru vođen postupak protiv okrivljenog policijskog inspektora OB Kotor S. V., zbog krivičnog djela - zlostavljanje (čl.166a st. 2 u vezi sa st. 1 u vezi sa čl. 23 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore).

”Okrivljenom S. V. je 18. maja 2022. godine izrečena uslovna osuda na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana i istovremeno određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vrijeme od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo”, naveo je Bulatović.

Kako je dodao, postupajući po žalbi Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, Viši sud u Podgorici je preinačio presudu Osnovog suda u Kotoru, pa je 6. februara ove godine donio presudu, kojom je osudio S. V. na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca: “S tim što je istovremeno određeno da će se ova kazna izvršiti tako što će je okrivljeni izdržavati u prostorijama u kojima stanuje”.

”Okrivljeni kome je određeno izvršenje kazne zatvora u prostorijama za stanovanje, ne smije napuštati prostorije u kojima stanuje, osim u slučajevima propisanim zakonom kojim se uređuje izvršenje krivičnih sankcija. Ukoliko osuđeni jednom u trajanju preko šest časova ili dva puta u trajanju do šest časova samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, sud će odrediti da ostatak kazne zatvora izdrži u Zavodu za izvršenje kivičnih sankcija”, naveo je Bulatović u odgovoru.

Vulanovića terete da je polovinom februra 2021. godine, u svojoj kancelariji, sa još neidentifikovanim kolegom, zlostavljao S. M,. koga su prethodno uhapsili zbog napada na policiju.

Kotorsko tužilaštvo podiglo je optužnicu nakon što je slučaj prijavio oštećeni, navodeći da je mu je vrijeđano ljudsko dostojanstvo - kada je ponižavan i pretučen u policijskoj stanici.

Sve se, kako piše, dogodilo 15. februara, nakon što je S. M. u večernjim satima priveden u policijsku stanicu na saslušanje zbog sumnje da je počinio krivično djelo - napad na službeno lice u vršnju službene dužnosti.

Navodi se da je doveden je u kancelariju Vulanovića, koji je tada u prisustvu kolega počeo da viče na njega, optužujući ga da je udarao policajce.

Kako je kasnije ispričao S. M., Vulanović i još jedan službenik su ga najmanje 30 puta udarili rukama u predjelu glave i tijela, prijeteći mu i psujući ga, govoreći da će ga nagrditi i da će mu se “u*rati u život jer je Kotor njihov grad”.

Vulanović, kako je navedeno u optužnici, u jednom trenutku uhvatio je S. M. za majicu, podigao ga sa stolice i bacio na pod, a potom ga nogom udarao u predjelu stomaka.

Nakon što je pušten iz stanice policije, S. M. je, uz ljekarski konstatovane povrede, podnio krivičnu prijavu protiv policijskog inspektora.

Bonus video: