Odbijene žalbe, "kralj kriptovaluta" ostaje u pritvoru

Vijeće ocijenilo da postoje razlozi za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva

4435 pregleda 0 komentar(a)
Privođenje Do Kvona kod istraznog sudije, Foto: Boris Pejović
Privođenje Do Kvona kod istraznog sudije, Foto: Boris Pejović

Krivično vijeće Osnovnog suda u Podgorici odbilo je kao neosnovane žalbe branilaca osumnjičenih Do Kvona i Hon Čanda Juna, podnijete na rješenje sudije za istragu, kojim im je određen pritvor u trajanju do 30 dana zbog sumnje da su počinili krivično djelo - falsifikovanje isprave.

"I po mišljenju vijeća postoje razlozi za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva, imajući u vidu da se radi o stranim državljanima, koji u Crnoj Gori borave samo privremeno i da ih za Crnu Goru ne veže nijedna okolnost. Osim toga, od istih je privremeno oduzeto više putnih isprava od kojih neka glase na različita imena, a za njima je raspisana Interpolova potjernica, što sve ukazuje da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli lako napustiti Crnu Goru i tako ometati vođenje krivičnog postupka. Vijeće cijeni i da se ista svrha ne bi mogla postići nekom drugom, blažom mjerom, jer se nijednom drugom mjerom ne bi na efikasan način mogla otkloniti opasnost od bjekstva", saopštila je sudija portparol Ivana Becić.

"Vijeće cijeni neosnovanim i žalbu u dijelu kojim se ističe da je osumnjičenima povrijeđeno pravo na odbranu, zbog nemogućnosti da svoju odbranu iznesu na korejskom jeziku, koji je njihov maternji jezik. Prednje jer se osumnjičenim mora obezbijediti da korespodenciju sa sudom vrše na jeziku koji razumiju, što ne mora nužno biti njegov maternji jezik, kako se to žalbom neosnovano pokušalo predstaviti, a posebno pri činjenici da su prilikom saslušanja kod tužioca isti naveli da govore engleski jezik, na kojem su iznijeli i odbranu i isto potvrdili svojim potpisom na zapisniku", zaključuje se u saopštenju.

"Vijesti" su jutros objavile da je predstavnik Ambasade Južne Koreje juče od crnogorskog Ministarstva pravde tražio izručenje njihovog državljanina Do Kvona, uhapšenog na podgoričkom aerodromu zbog falsifikovanja isprava.

Povezani članci

29. Mart 2023.

Južna Koreja došla po Kvona

Bonus video: