Terzić u fotelju, Brđanin na sud

Vlada smijenila direktora policije Zorana Brđanina i kao privremenog šefa te institucije postavila Nikolu Terzića. Pravne manjkavosti te odluke, na sjednici opravdali ugroženom nacionalnom bezbjednošću. Šuković dobio punu podršku da koordinira svim policijskim službama u daljoj borbi protiv organizovanog kriminala

23157 pregleda 11 komentar(a)
Novi šef policije Nikola Terzić na nedavnom sastanku sa ministrom Adžićem u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Novi šef policije Nikola Terzić na nedavnom sastanku sa ministrom Adžićem u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Nacionalna bezbjednost je ugrožena i država mora hitno da reaguje.

Pod tim geslom, članovi Vlade jednoglasno su juče smijenili direktora Uprave policije Zorana Brđanina i za privremenog šefa te institucije izabrali Nikolu Terzića, dosadašnjeg načelnika Odjeljenja bezbjednosti Budva.

Neki od članova izvršne vlasti konstatovali su da je upitna pravna procedura po kojoj je to urađeno, jer nije konsultovan parlament što je bila zakonska obaveza. Ipak taj potez opravdan je hitnošću jer “država mora da se obračuna sa organizovanim kriminalnom, najprije u svojim redovima”...

”Činjenica je da Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) lišava slobode pripadnike top menadžmenta UP. Preko toga ne možemo preći i kao Vlada se moramo odrediti prema ovom pitanju... Ovo je neprijatna i politički nepopularna odluka, ali odluka koju danas moramo donijeti bez obzira na upitnost pravne procedure”, naglasio je ministar pravde Marko Kovač.

Premijer Dritan Abazović saopštio je da je spreman da podnese punu odgovornost.

”Ova zemlja ne može više da ostane u kandžama organizovanog kriminala. Mi smo u specifičnoj situaciji. Nismo mogli da predvidimo kada će akcija protiv narkokartela unutar UP da počne. Nismo mogli da predvidimo u kom političkom momentu će to da počne - da li će aktivnosti državnog parlamenta da se nastave ili će, zbog ukaza predsjednika države, biti u nekom leru. Moramo da ponesemo odgovornost za ono što se dešava. Ne možemo da dozvolimo da imamo situaciju da je mendžement izgubio autoritet ili radi u nepovjerenju sa drugim državnim organima, koji sprovode trenutno najsloženije operacije u zemlji”, objasnio je Abazović.

Abazović
Abazovićfoto: Gov.me

Šuković bio prva opcija

U bezbjednosnim krugovima još prošlog ponedjeljka pominjalo se da bi prvi čovjek Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković mogao biti novi šef policije.

Poslije višednevnog vijećanja, odluke Šukovića ali i mišljenja međunarodnih partnera - odustalo se od te opcije.

U igri je bilo nekoliko imena, ali je, tvrde izvori Vijesti, još u srijedu nakon razgovora sa načelnikom budvanske policije dogovoreno da on preuzme rukovođenje UP...

Ministar unutrašnjih poslova naglasio je da Vlada nije smjela da ostavi policiju bez čelnog čovjeka.

”Biće promjena gotovo na svim pozicijama rukovodnog kadra. Bilo je nekoliko kandidata, koji su ispunjavali uslove. Posebno imam za obavezu da istaknem rad Šukovića koji je dao najznačajnije rezultate, pojedinačno i preko svog tima, i on jeste bio glavni kandidat da preuzme mjesto direktora UP. Kako imamo međunarodne ugovore, a Šukovića smo odredili kao ključnu tačku za saradnju sa EUROPOL-om, nemoguće je bilo da ga izuzmemo iz SPO”.

Adžić je rekao da su, nakon dolaska Terzića u Budvu, postignuti odlični rezultati i da je sezona okončana bez incidenata...

"Trebalo je preko Odbora”

Ministar finansija Aleksandar Damjanović saglasio se oko hitnosti u donošenju odluka, ali bio za to da se postupak zaokruži uz učešće parlamenta, kako ne bi ostala nikakva mrlja koja bi sjutra mogla i finansijski da košta građane.

”Možda smo mogli da potrošimo još koji dan da i parlament da svoju riječ”, kazao je.

Kovač i Damjanović
Kovač i Damjanovićfoto: Gov.me

Adžić je, međutim, apostrofirao činjenicu da skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu nije razmatrao ni izvještaj o radu UP dostavljen još 1. decembra 2022. kao i da predsjednik Odbora (prim. aut Milan Knežević), na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, nije htio posebno da učestvuje u toj temi.

”On je rekao da ne želi da snosi odgovornost za dešavanja. Ne možemo biti taoci nesprovođenja određenih stvari od strane Skupštine”, naglasio je Adžić.

Kazao je da su znali pojedine informacije o uplivu mafije u sistem, ali ne i razmjere...

”Nismo znali da je to toliko uzelo maha, da je rasprostranjeno gotovo na svim nivoima policije. Zahvalio bih se Brđaninu na dosadašnjem radu. Ne bih ni pominjao pitanje odgovornosti, jer to nije ključna intencija ove smjene, već pitanje funkcionalnosti sistema. Jer ako imamo neku vrstu nepovjerenja između sektora, ali prije svega nepovjerenje od ključnih međunarodnih partnera, onda je jasno da neke stvari moramo da mijenjamo”, istakao je.

Adžić
Adžićfoto: Gov.me

Brđanin: Tražiću poništenje odluke

Brđanin je juče rekao da je odluka Vlade nezakonita, zbog čega će tražiti njeno poništenje.

Naveo je da u slučaju njegovog razrješenja nije nastupio nijedan o zakonskih, predviđenih razloga.

”Iskoristiću sva pravna sredstva u cilju poništenja nezakonite odluke Vlade, prvenstveno preko Upravnog suda”, kazao je Brđanin “Vijestima”.

Brđanin
Brđaninfoto: Boris Pejović

Brđanin je za v.d. direktora UP imenovan 23. februara 2021. godine kada je na konkursu ocijenjen kao najbolji kandidat. Krajem avgusta te godine imenovan je za direktora UP, a mandat je trebalo da mu traje do ljeta 2026. godine.

Njegova smjena uslijedila je nakon velike operacije SDT-a i SPO i hapšenja nekoliko bivših i sadašnjih službenika UP, a posebno njegovog pomoćnika iz Sektora borbe protiv kriminala Dejana Kneževića, koji se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije.

Ko je novi šef policije

Nikola Terzić prošao je sve pozicije unutar sistema Uprave policije, a za načelnika budvanske policije doveden je nakon što je u junu prošle godine, ispod zidina Starog grada, usmrćen jedan od vođa škaljarskog klana - Milić Minja Šaković.

Do prošlogodišnjeg imenovanja u Budvi, Terzić nije pokrivao rukovodeće pozicije u policijskoj hijerarhiji, a prije toga bio je inspektor Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala, inspektor za strance u Graničnoj policiji Bar. Jedno vrijeme je bio i savjetnik bivšeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Terzić
Terzićfoto: Printscreen YouTube

Nikola Terzić hapšen je u krajem februara 2016. godine kao inspektor Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala zajedno sa tadašnjim v.d. šefom tog Odsjeka Daliborom Medojevićem, zbog sumnje da su navodno bili odgovorni za nestanak 13 pisama i dva dokumenta zaplijenjenih tokom pretresa kuće Veselina Mujovića. Terzić je oslobođen tih optužbi. Istragom nestanka pisama bavila se 2016. godine i Unutrašnja kontrola MUP-a, koja je konstatovala da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Simo Lukačević i Nikola Terzić prilikom preuzimanja pisama “počinili teže povrede službene dužnosti, odnosno da su nemarno obavili taj zadatak”.

Ministar Adžić je juče kazao da je utvrđeno da u tom slučaju nema njegove krivice i da zbog toga nije ni disciplinski odgovarao.

“Puč zbog nezakonite smjene”

Iz DPS-a su konstatovali da su Abazović i Adžić izveli svojevrsan puč kada su nezakonito smijenili Brđanina.

Slično je konstatovao i predsjednik SDP-a Raško Konjević: “Brđanin je smijenjen suprotno Zakonu. Ako je smijenjen zbog funkcionalne odgovornosti, šta su Adžić i Abazović onda trebali da urade kada je uhapšen R. M. oko šverca cigareta. Podrška SDT da nastavi sa radom na svim slučajevima”, napisao je na Tviteru.

Šuković koordinator svih službi

Načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković koordiniraće svim službama zaduženim za borbu protiv kriminala u Upravi policije, saznaju “Vijesti”.

On će ostati na čelu Specijalnog policijskog odjeljenja i s te pozicije rukovoditi službama bezbjednosti.

Šuković
Šukovićfoto: Boris Pejović

Preko funkcije koordinatora, Šuković će preuzeti rukovođenje i Sektorom za borbu protiv kriminala, koji je donedavno u v.d. stanju pokrivao uhapšeni pomoćnik direktora Dejan Knežević.

Ovom pozicijom Šukoviću će se dati odriješene ruke da unutar UP postavlja ljude od povjerenja kako bi se krenulo u širi front protiv sumnjivih kolega, ali i odlučniju borbu protiv mafije.

Prvi operativac SPO, već godinu bio je ključna spona sa Europolom, a na osnovu čijih podataka su pokrenute brojne istrage.

Bonus video: