Počelo suđenje u predmetu "Zapad banka", okrivljeni negirali navode optužnice

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni Kuperman i Likhota 31. 03. 2017. godine u Podgorici, u svojstvu odgovornih lica u subjektu privrednog poslovanja Zapad banci AD Podgorica, zloupotrebom svog položaja povjerenja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom, pravnom licu Ofimmo GMBH pribavili protivpravnu imovinsku korist, a na štetu Svitland Global FZE. Suđenje se nastavlja 19. aprila

12895 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Višeg suda, Foto: Luka Zeković
Zgrada Višeg suda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.03.2023. 16:31h

Suđenje optuženima Aleksandru Kupermanu, Dmitro Likhoti i okrivljenom pravnom licu "Zapad banka" doo Podgorica, koji su uz pomoć Maksima Slutskog zloupotrebom službenog položaja i povjerenja, kompaniji "Svitland Global F.Z.E." nanijeli štetu od 1.502.524,92 eura u korist firme "Ofimmo GMBH", počelo je danas u Višem sudu u Podgorici.

Okrivljeni su negirali sve navode optužnice i ostali kod odbrane koje su dali u specijalnom državnom tužilaštvu.

Vanraspravno vijeće Višeg suda ranije je razdvojilo predmet protiv okrivljenog Maksima Sluckog, koji je optužen, jer je nedostupan sudu.

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni Kuperman i Likhota 31. 03. 2017. godine u Podgorici, u svojstvu odgovornih lica u subjektu privrednog poslovanja Zapad banci AD Podgorica, zloupotrebom svog položaja povjerenja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom, pravnom licu Ofimmo GMBH pribavili protivpravnu imovinsku korist, a na štetu Svitland Global FZE.

Okrivljeni Slutski Maksim je sa umišljajem pomogao u izvršenju krivičnog djela, na način što su okrivljeni Kuperman, izvršni direktor za poslove prodaje u inostranstvu i Dmytro Likhota, izvršni direktor za poslove podrške poslovanja, uz pomoć Slutskog, po prethodnom dogovoru zatvorili - prijevremeno otplatili kredit Ofimmo GMBH odobren po osnovu Ugovora o kreditu 684/2015 od 10. 11. 2015. godine, zaključen sa “Zapad bankom” u iznosu od 1.500.000 evra, aneksa ugovora o kreditu 684/1/2015 od 30. 11. 2015, iz depozita oštećenog pravnog lica “Svitland Global F.Z.E." deponovanog po Ugovoru o oročenom novčanom Svitlane Yemelyanove kojom bi odobrila prijevremeno zatvaranje kredita pravnom licu Ofimmo GMBH iz depozita Svitland Global F.Z.E."

Kopija izjave sa navodnim potpisom Svitlane Yemelyanove je dostavljena dana 31. 03. 2017. godine okrivljenom Kupermanu od okrivljenog Slutskog putem emaila sa adrese firme Aviaweb, u vlasništvo supruge Slutskog.

U optužnici se navodi da je Slutski falsifikovanom izjavom stvorio uslove za izvršenje krivičnog djela, iako je po bankarskim propisima izjava – saglasnost mora biti u originalu, potpisana u prisustvu bankarskog službenika.

Okrivljeni Dmytro Likhota u svojoj odbrani pred tužilaštvom je naveo, da radi u "Zapad banci" od jula 2015. U trenutku kada je zatvoren taj kredit bio je nadležan za sektor platnih kartica, kao i ugovori obezbjeđenja, jemstva i zatvaranje kredita. Ovaj kredit je odobren Ofimu u decembru 2015. godine.

U smislu obezbjeđenja bio je depozit kao jemstvo Svitland Global. Firma "Ofimo" je podigao kredit od 1.500.000,00 eura, a depozit Svitland Globala je bio u istom iznosu. U toku važenja tog kredita bilo je nekoliko slučajeva kada Ofimo nije vraćao kamatu u dogovoreno vrijeme.

Okrivljeni Kuperman ga je tokom telefonskog razgovora informisao, početkom marta 2017. godine, da klijent Ofimo njegova finansijska pozicija mu ne dozvoljavaju da čak otplaćuje ni kamate za kredit, te namjera je bila da se kredit podmiri na račun depozita Svitlanda, a po toj informaciji od Kupermana, "Svitland" nije imao ništa protiv tog zatvaranja kredita. Potvrde o tome su dobili 26. 03. 2017. godine od Kupermana, koje potvrde mu je Kuperman dostavio putem maila.

Jedna je potvrda od Ofima, koji navodi da nije u mogućnosti da vraća i moli da se kredit zatvori iz depozita, tj. sredstva obezbjeđenja firme Svitland Global. Tom drugom potvrdom "Svitland Global" je dao saglasnost da se na takav način zatvori kredit Ofimo, tj. iz njegovog depozita.

Okrivljeni Oleksandr Kuperman u svojoj odbrani je naveo da apsolutno nije kriv u ovoj situaciji, da za čitav njegov život, za 23 godine rada u banci, a od prvog dana radi isključivo u bankama nije imao ni jedan slučaj da ga neko pozvao ili povezao za bilo kakvo krivično djelo.

U dokaznom postupku pročitan je iskaz oštećene Svitlane Yemelyanove, potvrdio je njen punomoćnik advokat Lazar Aković.

Svjedok Svitlana Yemelyanova, predstavnica oštećenog pravnog lica Svitland Global F.Z.E u svom iskazu, koji je danas pročitan, detaljno je navela kako je opočela ovaj biznis. Pravnici su pripremali dokumentaciju za kupovinu nekretnine, ali je bio kreditni novac za Ofimmo "da bi kupio u Njemačkoj tu nepokretnost. Radi kupovine te nekretnine njena firma je u Podgorici otvorila depozitni račun, dala je novac na taj račun, koji su kasnije služili za obezbjeđenje kredita Ofimmo". Taj novac je predstavljao garanciju da banka da kredit, Ofimmo".

U toj fazi Svitland Global F.Z.E je bila samo garant za dobijanje kredita. U vezi prenosa sredstava sa njenog računa, a po osnovu Ugovora o jemstvu, iz banke je nisu nikada kontaktirali putem telefona.

Firme Imotex i Ofimmo su kupili objekte, a onda su ih ukrali od nje, tvrdi ona u iskazu. Kada je dala depozit njena garancija da će krediti biti vraćeni je bila da je Ofimmo neće prevariti i da banka neće uzeti njen depozit.

Na pitanje advokata Pavličić Nenada, da li je svjedok potpisala saglasnost za zatvaranje kredita Ofimmo" na račun njenog depozita, na engleskom jeziku, svjedok oštećena odgovori da nikakvu dozvolu nije nikome nikada potpisivala.

Navela je da joj je od banke došlo kao obavještenje u smislu pogledajte šta vam je sa računom i tada je ona i vidjela da nema milion po eura.

Na pitanje advokata Pavličić Nenada, da li je podnosila regresnu tužbu protiv Ofimmo" Imotexa", zbog činjenice da su krediti naplaćeni iz depozita, svjedok oštećena je odgovorila da postoji kriminalni i privredni spor.

Suđenje se nastavlja 19. aprila.

Nalaz grafologa

U dokaznom postupku danas je pročitan nalaz i mišljenje vještaka grafologa Ministarstva pravde Ukrajine, Kijevskog naučnog istraživačkog Forenzičkog instituta, dobijenog putem međunarodne pravne pomoći.

Proizilazi da potpis na dokumentu koji je registrovan kod AD Zapad banke Podgorica 31. 03. 2017.godine na drugoj strani u rubrici "Saglasan" nije izvršeno rukopisno, nego su slike koje su nanesene putem elektrografske štampe korišćenjem uređaja za kopiranje i umnožavanje.

Bonus video: