Prva runda do fotelje VDT-a: Intervjui zakazani nakon gotovo dva i po mjeseca

Predlog TS-a biće dostavljen Skupštini, a zbog ukaza odlazećeg predsjednika države o raspuštanju parlamenta i zakazanih parlamentarnih izbora za 11. jun, glasanje na plenumu gdje je za VDT-a u prvom krugu potrebna dvotrećinska većina, sačekaće novi saziv najvišeg zakonodavnog doma

23033 pregleda 9 komentar(a)
Maja Jovanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Maja Jovanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Ko će biti predlog Tužilačkog savjeta za novog vrhovnog državnog tužioca najvjerovatnije znaće se danas, kada će biti okončani intervjui sa troje kandidata - bivšom v. d. VDT-a Majom Jovanović, pravnikom Miloradom Miškom Markovićem i sutkinjom Suzanom Mugošom, koji su ušli u zvaničnu trku za najvažniju poziciju u tužilačkoj organizaciji.

Tužilački savjet je 4. januara ove godine raspisao javni oglas za VDT-a, a tek posljednjeg dana januara to tijelo je poslije dosta vijećanja i sučeljavanja pravnih mišljenja, odlučilo da se prihvate kandidature Markovića i Mugoše iako je tokom uvida utvrđeno da u njihovoj dokumentaciji nedostaje dokaz da su crnogorski državljani.

Mugoša
Mugošafoto: PR Centar

Poslije gotovo dva i po mjeseca, Tužilački savjet je zakazao intervjue, a očekuje se da će već danas biti objelodanjeno ko je od troje kandidata dobio podršku da bude predlog za VDT-a.

Predlog TS-a biće dostavljen Skupštini, a zbog ukaza odlazećeg predsjednika države o raspuštanju parlamenta i zakazanih parlamentarnih izbora za 11. jun, glasanje na plenumu gdje je za VDT-a u prvom krugu potrebna dvotrećinska većina, sačekaće novi saziv najvišeg zakonodavnog doma.

Marković
Markovićfoto: Savo Prelević

Izvršna direktorica Centra za građanske slobode Marija Popović Kalezić naglasila je da se postavlja pitanje zbog čega je Tužilački savjet mjesecima odugovlačio postupak izbora vrhovnog državnog tužioca iako je tužilačka organizacija u v. d. stanju još od oktobra 2019. godine.

”Ako znamo da se po Zakonu o državnom tužilaštvu, VDT bira nakon dva mjeseca prije isteka mandata, a onda nakon roka za prijavljivanje na javni poziv, koji je raspisan 4. januara 2023. gdje postoji rok od 15 dana, da Tužilački savjet donese listu kandidata koju je sada donio 30. 01. 2023. godine, jasno je koliko vremena je prošlo, a da nije došlo do raspravljanja pred Tužilačkim savjetom. Prošla su puna dva mjeseca da se o eventualnom izboru raspravlja, pa se postavlja pitanje zašto se toliko dugo čeka na jednu od najpotrebnijih odluka”, naglasila je Popović Kalezić.

Popović Kalezić
Popović Kalezićfoto: Printscreen YouTube

CEGAS se, kako je navela Popović-Kalezić, nada da će državno tužilaštvo, kao i cjelokupan Tužilački savjet, shvatiti važnost donošenja ove odluke.

”Ne samo po hitnosti samog postupka, već i po izboru, na način da samo profesionalne i radne reference mogu odrediti nekog kao najboljeg kandidata/kandidatkinju za VDT-a. Ako imamo problem organizovanog kriminala i korupcije, onda je bilo za očekivati da za izbor ove funkcije ne čekamo toliko dugo, kako bi napredak u rezultatima bio bolji, svrsishodniji i vidljiviji”, navela je ona.

Kandidatkinja Maja Jovanović je preko dvadeset godina u tužilačkoj organizaciji, a Tužilački savjet je 5. februara 2022. godine izabrao da obavlja funkciju vršioca dužnosti VDT-a. Nakon isteka dva šestomjesečna mandata, Jovanovićevu je u v. d. mandatu zamijenila tužiteljka Tatjana Begović. Za vrijeme v. d. mandata, a na njen predlog, Tužilački savjet je izabrao novog GST-a Vladimira Novovića, a potom je pokrenuto nekoliko istraga koje su rezultirale podizanjem optužnica - protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, bivšeg rukovodstva “Plantaža”, ali i tajnog agenta Petra Lazovića i specijalnog tužioca Saše Čađenovića...

Pravnik Milorad Miško Marković, magistar je pravnih nauka sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava - ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi.

Marković je radio na Pravnom fakultetu i kao ekspert /konsultant na projektima EU, Savjeta Evrope, OEBS-a, UNDP-a...

Kroz EU projekte godinama je davao podršku tužilaštvu, Ministarstvu pravde, MUP-u, Upravi policije...

Od troje kandidata, Marković je prilikom prijave na javni oglas dostavio i program rada iako Zakon o državnom tužilaštvu eksplicitno ne obavezuje kandidate da dostavljaju planove rada ukoliko bi sjeli u najvažniju fotelju u državno-tužilačkoj organizaciji.

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša karijeru je počela 1995. u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kao pripravnik, da bi 1999. bila izabrana za savjetnika. Nakon pet godina podnijela je ostavku i izabrana je za sudiju Osnovnog suda u Podgorici, a potom je napredovala u sudskom sistemu. Sudila je u predmetu “Zavala”, a donijela je i prvostepenu presudu u slučaju “državni udar”.

Mugoša je bila kandidat za VDT-a i u prošlom, propalom pokušaju da se izabere vrhovni državni tužilac. Postupak koji je odugovlačen gotovo pune dvije godine okončan je krajem decembra 2022. godine, kada je ona na plenumu dobila samo dva glasa poslanika.

Bonus video: