Sječa šefova u vrhu policije

Počele kadrovske promjene u vrhu Uprave policije, a do kraja mjeseca očekuje se smjena 50-ak službenika rukovodećeg kadra krimi policije

58519 pregleda 245 reakcija 32 komentar(a)
V.d. direktora Terzić, Foto: Luka Zeković
V.d. direktora Terzić, Foto: Luka Zeković

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić i načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja i koordinator policijskih službi za borbu protiv kriminala Predrag Šuković na jučerašnjem kolegijumu vrha Uprave policije smijenili su sve šefove unutar Sektora kriminalističke policije i privremeno imenovali nove, saznaju “Vijesti” u UP.

U prvoj rundi smjena u vrhu UP, očekivano, napravljena je rokada na rukovodećem mjestu Odsjeka za borbu protiv droga pa je umjesto Biljane Knežević na tu poziciju imenovana Aleksandra Saška Mihajlović.

Šuković
Šukovićfoto: Boris Pejović

Odlukom Šukovića i Terzića, koji su se danima bavili planom reorganizacije rukovodećih pozicija unutar UP, smijenjen je šef Interpola Dejan Boljević i na njegovo mjesto privremeno postavljena Gordana Milutinović, koja ima rješenje u Specijalnom policijskom odjeljenju.

Na kolegijumu UP, smijenjen je načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Aleksandar Bošković, kojeg je za sada rasporednom odlukom zamijenio službenik SPO Danilo Šćepanović.

Kadrovska smjena napravljena i u Odsjeku za suzbijanje privrednog kriminala, gdje je odlukom vrha UP imenovana Maja Pavićević.

UGAŠEN ODSJEK ZA TEŠKA DJELA

Odlukom koordinatora i načelnika SPO, a samo dan nakon što je uhapšen v. d. pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević zbog sumnje da je navodno bio član kriminalne organizacije, rasformiran je Odsjek za suzbijanje teških krivičnih djela i privremeno svi službenici poslati kući.

Dosadašnji šef tog odsjeka formiranog 2019. godine - Milorad Žižić, dobio je novo rasporedno rješenje van Podgorice, dok su službenici u tom dijelu UP raspoređeni na nova radna mjesta koja su bila upražnjena unutar sistema Uprave policije.

“Neki su raspoređeni, a neki su poslati kući jer su im ugašena radna mjesta”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz vrha UP.

Službenik tog odsjeka i bivši visoki operativac Agencije za nacionalnu bezbjednost Duško Golubović, odlukom vrha UP proglašen je kao tehnološki višak, jer formalno Odsjek za suzbijanje teških krivičnih djela više ne postoji.

Nakon nepune četiri godine rada, rasformiran je i Tim za podršku, kojim je komandovao Boban Brnović, a koji je formalno umetnut u sistem UP u vrijeme dok je pomoćnik direktora bio Zoran Lazović.

Na račun službenika Tima za podršku u proteklih 20-ak dana stigle su brojne optužbe u medijima za navodno nečovječno postupanje prilikom policijskog rada.

SMJENE ĆE SE NASTAVITI...

Sječa rukovodećeg kadra unutar Uprave policije nastaviće se narednih dana, a plan je da se do kraja mjeseca napravi rotacija na čak 50 najvažnijih pozicija u policiji, tvrde sagovornici Vijesti.

Plan je da se nakon smjena unutar kriminalističke policije, rokada rukovodećeg kadra napravi po svim linijama rada u svim policijskim ispostavama u državi.

Kadrovske promjene uslijedile su nakon velike operacije pokrenute protiv bivših i sadašnjih službenika UP, za koje se na osnovu podataka EUROPOLA i Specijalnog državnog tužilaštva, vjeruje da su radili za mafiju.

Ministar unutrašnjih poslova Fiip Adžić objelodanio je da je UP institucija sa određenim uplivom kriminalnih struktura na svim nivoima i najavio kadrovske promjene.

Svi juče smijenjeni šefovi u SBPOK imenovani su još u vrijeme dok je direktor Uprave policije bio Veselin Veljović, a rukovodeći kadar nije rotiran u vrijeme dok je neposredni šef bio Knežević, a direktor Uprave policije Zoran Brđanin, kojeg je Vlada nedavno smijenila.

Brđanin je najavio tužbu Upravnom sudu nakon, kako je naveo, nezakonite odluke Vlade.

Oprema prenijeta u SPO

Nakon što je Specijalno policijsko odjeljenje po nalogu SDT-a zapečatilo prostorije Sektora za borbu protiv kriminala koje su se nalazile u poslovnom centru City mall-a, oduzeta je i vrijedna policijska oprema i automobili koje su dužili službenici tog Sektora.

Prema saznanjima “Vijesti”, sva oprema i službeni automobili koje su koristili rasformirani odsjeci, privremeno su predati u SPO, čije su prostorije u dotrajaloj zgradi “Limenka”, a čiji službenici godinama kubure sa lošim voznim parkom.

Šef SPO, po nalogu ministra, određen je za glavni kontakt sa EUROPOLOM, a koordiniranje policijom povjereno mu je nakon što su Specijalno državno tužilaštvo i SPO pokrenuli veliku operaciju hapšenja službenika Uprave policije za koje vjeruju da su radili za mafiju.

Bonus video: