Počelo suđenje za pljačku Pošte u Nikšiću - Knežević odbacio navode optužnice: Tog dana sam otišao u Igalo na liječenje

Izjašnjavajući se na navode optužnice, okrivljeni Mitar Knežević je kazao da nije mogao da da vozilo kojim je pljačka izvršena, jer nikad nije vidio taj auto, kao ni da je imao dodira s njim

13167 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Višeg suda, Foto: Boris Pejovic
Zgrada Višeg suda, Foto: Boris Pejovic

U Višem sudu u Podgorici danas je pred krivičnim vijećem sudije Veljka Radovanovića, počelo suđenje okrivljenim za pljačku pošte i ubistvo Ljubiše Mrdaka u Nikšiću.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv sedmoro okrivljenih da su prilikom oružane pljačke Pošte u Nikšiću 20. oktobra 2021. godine, ubili radnika fizičkog obezbjeđenja "Security Guard Montenegro" Ljubišu Mrdaka.

Optuženi su Mitar Knežević iz Nikšića, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević. Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namijenjen za isplatu penzija, pri čemu je jedno lice lišeno života.

Maskirani razbojnici su uz prijetnju oružjem od radnika obezbjeđenja ukrali 423.000 eura.

Izjašnjavajući se na navode optužnice, okrivljeni Mitar Knežević je kazao da nije mogao da da vozilo kojim je pljačka izvršena, jer nikad nije vidio taj auto, kao ni da je imao dodira s njim.

Za taj dan kada se dogodilo ubistvo i pljačka Pošte, rekao da je rano ujutro krenuo za Herceg Novi i da je oko 10 sati bio u Institutu Igalo, za kada su mu i zakazali terapije zbog povrede koju je ranije zadobio u saobraćajnoj nesreći.

Negirao je da ima bilo kakvu vezu sa vozilom i naveo da je spavao, i nigdje 20. oktobra 2021. nije izlazio iz kuće, osim, kako je već objasnio, ujutro krenuo za Herceg Novi. Dodao je da iako je od strane policije označen kao bezbjednosno interesantno lice, da nema veze sa ovim djelom i da ne poznaje nikog od optuženih, osim Stojana Albijanića.

Suđenje se nastavlja 25. aprilla.

Optužnicom je predstavljeno da je optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom planu, sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije i nakon pljačke Pošte.

Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka Karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca "volkswagen transporter" podgoričkih tabli, navodi se u optužnici.

Optužnicom je predstavljeno da je Albijanić 11. septembra po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog prelaza u Crnu Goru dovezao džip "nissan qashqai", koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice.

Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke. U tom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su "citroenom cactus" ušli Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević.

Optuženi Zolak je u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke, kao i trasu puta kojom je nakon razbojništva trebalo da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem. Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra, oko 9 sati, optuženi su u džipu čekali radnike obezbjeđenja.

Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Shvativši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od kojih je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli.

Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Kako se navodi u optužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz "citroena kaktus" kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje, a Regojević potom nastavio put prema Budvi.

Okrivljeni Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV crnogorske brigade gdje je uništio garderbu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački.

Garderobu je isjekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze, a zatim je pobjegao.

Knežević: Stalo mi je da se rasvijetli zločin

Okrivljeni Mitar Knežević je u odbrani između ostalog izjavio da su mu nakon što je stigao u Institut Igalo, dali sobu.

"Pacijent iz te sobe je odlazio i pitao me da ga prebacim do autobuske stanice. Nakon toga, vratio sam se i čuo da svi kod recepcije spominju pljačku i ubistvo u Nikšiću. Kontaktirao me je moj rođak Marko Jevrić i rekao mi je da ga je policija u Trebinju zaustavila i rekla: "šta ti učinje rođak, ubili su čovjeka". Policija ima moj broj, i ranije sam se odazivao na sve njihove pozive. Smatrao sam da će me pozvati ako treba i ja bi se odazvao. Nakon što sam odradio jednu terapiju, došli su policajci sa fantomkama, korektni su bili u postupanju, pretresli su sobu i uhapsili me", izjavio je Knežević na suđenju.

Dodao je da je iz viđenja poznavao pokojnog Ljubišu Mrdaka i da se radovao hapšenjima koja su nakon ubistva bila, jer se nadao da će ovaj zločin da se rasvijetli i da se otkrije istina.

"Ja sam prvo uhapšen, a onda je tražena moja krivica", naveo je on.

Za Albijanića je kazao da je "sitni švercer cigareta" i da su u daljim rodbinskim odnosima.

"Ako je išta od ovoga što sam rekao laž, osudite me na 40 godina robije. Pored oštećene porodice Mrdak, mislim da sama ja jedna od onih kome je stalo da se ovaj zločin što prije otkrije. Ovo što prolazim je agonija", kazao je Knežević.

Bonus video: