HRA: Međunarodne organizacije da pomognu u rasvjetljavanju ubistva Jovanovića

Kako su naveli, Komisija za praćenje istraga napada na novinare na osnovu stanja u spisima, utvrdila je nedostatke u istrazi

4151 pregleda 1 komentar(a)
Akcija za ljudksa prava, Foto: HRA
Akcija za ljudksa prava, Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na međunarodne organizacije da se uključe i ponude Crnoj Gori pomoć oko angažovanja eksperta koji bi pomogao u rasvjetljavanju ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan, Duška Jovanovića.

Iz HRA su, povodom Svetskog dana slobode medija, kazali da Crna Gora ne može da obezbijedi sve uslove za ostvarivanje slobode medije, dok ne budu rasvijetljeni ubistvo Jovanovića, pokušaj ubistva Tufika Softića, kao i ranjavanje i pokupaji zastrašivanja Olivere Lakić.

“Svi su ti novinari napadnuti zbog tekstova koje su objavili ili na kojima su radili”, kazali su iz HRA.

U toj nevladinoj organizaciji (NVO) smatraju da se konačno mora saznati i ko je naredio napad na književnika Jevrema Brkovića i ubio Srđana Vojičića, kao i na novinare Željka Ivanovića, Mladena Stojovića, i druge.

Ti slučajevi su, kako su dodali iz HRA, naknadno opstruirani tako što su namjerno pogrešno procesuirani ili zastarjeli.

Oni su naveli da Vlade Duška Markovića i Zdravka Krivokapića, kao ni Vlada u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, nijesu angažovale stranog eksperta za analizu istrage ubistva Jovanovića.

Iz HRA su naveli da to nije urađeno, iako je Komisija za praćenje istraga napada na novinare još 2018. godine zatražila od Vlade da angažuje takvog eksperta.

“Na Jovanovića je izvršen atentat 2004. godine, a do sada je procesuiran i osuđen samo jedan “saizvršilac”, Damir Mandić, za koga je utvrđeno da se nalazio u automobilu iz koga je pucano na Jovanovića, ali ne i da je on pucao”, rekli su iz HRA.

Kako su naveli, Komisija za praćenje istraga napada na novinare na osnovu stanja u spisima, utvrdila je nedostatke u istrazi.

Iz HRA su naglasili da nema napretka u otkrivanju izvršilaca, a pogotovo ne nalogodavaca.

“Apelujemo i na međunarodne organizacije da se uključe i ponude Crnoj Gori pomoć oko angažovanja eksperta koji bi pomogao u rasvjetljavanju tog ubistva”, kazali su iz HRA.

Oni su podsjetili da je Jovanović u Danu objavljivao seriju tekstova o švercu cigareta i tvrdio da su u tome učestvovali najviši predstavnici vlasti.

Iz HRA su istakli da ni pet godina od ranjavanja Lakić ispred njene kuće 8. maja 2018. godine nije podignuta optužnica protiv izvršioca ni nalogodavaca.

“Poznat je identitet devet osumnjičenih izvršilaca, protiv kojih se vodi istraga još od 2019. godine. Međutim, nijesu otkriveni nalogodavci, koji su i najvažniji”, rekli su iz HRA i podsjetili da je Lakić pisala o nelegalnoj proizvodnji, švercu cigareta i organizovanom kriminalu u vezi sa tim.

Iz te NVO su naglasili da, prema državnom tužilaštvu, u istrazi pokušaja ubistva Softića iz 2007. godine nije nastupila zastarelost, ali da u toj istrazi nema nikakvog napretka.

Iz HRA su podsjetili da je Softić među prvima pisao o organizovanim kriminalnim grupama na sjeveru Crne Gore i da je zbog toga napadnut dva puta.

“I Ustavni sud i redovni sudovi su već zaključili da država nije sprovela djelotvornu istragu napada na Softića”, naveli su iz HRA.

Bonus video: