Zviceru javljali koga prate i prisluškuju

Detalji optužnice Specijalnog državnog tužilaštva protiv kriminalne grupe kojoj je navodno pripadao i policajac Petar Lazović

60257 pregleda 359 reakcija 58 komentar(a)
Petra Lazovića dovode na ročište u Višem sudu, Foto: BORIS PEJOVIC
Petra Lazovića dovode na ročište u Višem sudu, Foto: BORIS PEJOVIC

Policijskim informacijama koje je dijelio Radoju Zviceru, agent Petar Lazović omogućio je toj kriminalnoj organizaciji da uklanja tragove nakon izvršenih zločina, ali i da priprema napade na članove suprotstavljene kriminalne grupe.

To se između ostalog navodi u nedavno potvrđenoj optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv navodnih pripadnika kavačkog kriminalnog klana, kojim je rukovodio Zvicer.

U tom aktu pojašnjava se da je Lazović, u periodu između druge polovine novembra 2020. godine i druge polovine februara 2021. godine, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) na radu u Upravi policije, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja pribavio korist organizatoru kriminalne organizacije, okrivljenom Zviceru i kriminalnoj organizaciji....

”Na način što je... preko kriptovane aplikacije SKY ECC, organizatoru prenosio povjerljive podatke i informacije, kao i lične podatke do kojih je dolazio prilikom vršenja policijskih poslova, povodom službenih aktivnosti koje su Uprava policije i Specijalno državno tužilaštvo u istom periodu preduzimali, kako u odnosu na pripadnike kriminalne organizacije okrivljenog Zvicer Radoja, tako i u odnosu na pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije”, dodaje se u optužnici.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: Screenshot/Youtube

Tako je, piše, 23. novembra 2020. godine, obavijestio organizatora kriminalne grupe o planiranoj policijsko-tužilačkoj dokaznoj radnji, da se u odnosu na pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije Dušana Boljevića odrede mjere tajnog nadzora...

”Dana 27. 11. 2020. godine obavijestio je organizatora o lišenju slobode pripadnika kriminalne organizacije Zorić Marka u mjestu Tresteno - opština Budva, dana 3. 12. 2020. godine obavijestio organizatora o službenim aktivnostima Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva za naredni dan, koje su se odnosile na lišenje slobode pripadnika njegove kriminalne organizacije iz Herceg Novog, okupljenih oko Roganović Duška - lica Rajića, Aleksića, Žmukića i drugih, da se tom prilikom neće lišavati slobode pripadnik kriminalne organizacije Roganović Duško”, navodi se optužnici.

Navodi se da je 9. decembra 2020. godine obavijestio Zvicera o planiranim službenim aktivnostima Uprave policije koje su se odnosile na upotrebu tehničkog uređaja, tzv. “catchera” u Kotoru u odnosu na pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije Dedović Miladina, a da mu je 10. februara iste godine, poslao fotografiju operativne informacije iz baze podataka Uprave policije za Nikolu Perušinovića iz Budve.

”Dana 25. 1. 2021. godine na tzv. ‘grupnom chatu’ kriptovane aplikacije SKY ECC, obavijestio organizatora, te okrivljenog Milović Ljuba i pripadnike kriminalne organizacije iz Republike Srbije Belivuk Veljka i Miljković Marka, o sadržini informativnog razgovora koji je policijski službenik Uprave policije - Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela Žižić Milorad obavio sa pripadnikom njihove kriminalne organizacije Ilić Lazarom, dok je dana 17. 2. 2021. godine organizatoru poslao fotografiju Zapisnika o obavještenju prikupljenom od građanina Savić Strahinje sačinjenog dana 22. 1. 2021. godine od strane Uprave policije CB Budva... koji je zajedno sa Ilić Lazarom dana 22. 1. 2021. godine lišen slobode i protiv kojih se po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva... pred Višim sudom u Podgorici vodi krivični postupak zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju, izvršenog na štetu člana suprotstavljene kriminalne organizacije Ljubiša Marka”.

Time je, kako piše, počinio produženo krivično djelo - zloupotreba službenog položaja.

Bonus video: