Kovač: Jedni me tukli, drugi branili

Jedan od inspektora negirao da je zlostavljao Kovača, okrivljeni to potvrdio u podgoričkom Višem sudu

7060 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policijski inspektor Nikola Janičić saopštio je juče da nije primjenjivao nasilje prema Stefanu Kovaču, ali i da niko u njegovom prisustvu nije zlostavljao u sjedištu Sektoru za borbu protiv kriminala.

To je rekao u nastavku suđenja Kovaču, optuženom da je kao pripadnik kriminalne grupe imao zadatak da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine.

Njega je, međutim, tokom istrage dio policajaca zlostavljao, pa je sud naredio da se izuzmu eventualni video snimci iz kancelarija ali i da se saslušaju zaposleni u nekadašnjem policijskom Timu za operativnu podršku.

Svjedok Janičić, zaposlen u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala, izjavio je da je krajem jula 2020. godine, od pretpostavljenog Zorana Backovića dobio informaciju da je na ilegalnom prelasku u Vraćenovićima uhvaćen Stefan Kovač, da je imao kriptovani telefon i veliku količini novca, zbog čega će biti priveden u Podgoricu.

”Nisam primjenjivao nasilje prema Kovaču, niti je neko u mom prisustvu vršio nasilje u kancelariji u “Siti molu”, izjavio je Janičić i nastavio:

”Službenici iz operativne podrške iz Nikšića sa fantomkama su nam ga doveli, možda dvojica - trojica. Bilo je to poslije podne, oko 13 časova. Rekli su da imaju oduzet kriptovani telefon i 3.000 eura. Ja sam to već znao od pretpostavljenog Backovića. Nisam pitao ko ga je od kolega priveo. Ne znam koji je njihov identitet. Vidljivih povreda nije bilo na njemu prilikom primopredaje. Da sam primijetio vidljive povrede na njemu, ne bih ga preuzeo. Da nam se Kovač tada požalio, odmah bi bio odveden u Klinički centar. Kovač je meni i kolegi Nikoli Žižiću rekao da se ne osjeća dobro. Nakon toga je oko 20 časova, nakon što je lišen slobode, odveden u Klinički centar Crne Gore o čemu postoji izvještaj nekoliko ljekara”, izjavio je inspektor Janičić.

I Kovač je potvrdio da je inspektor Janičić prema njemu profesionalno postupao.

”On me stvarno nikad nije udario i profesionalno je postupao. Janičić je ulazio u kancelariju i sprečavao ove što su me udarali. Jedan visoki, krupan i duže kose i niski, proćelav, kojima ne znam imena. On me vodio do toaleta da se umijem, kupio je svojim novcem za mene flaširanu vodu i donio mi je čokoladu. Svjedok prema meni nije preduzimao nasilje već je ulazio u kancelariju da sprečava ove što su me tukli. Više puta sam tražio da me odvedu kod doktora. Na mom saslušanju, nuđeno mi je da budem svjedok saradnik”, izjavio je okrivljeni.

Sud je na predlog njegovog branioca, advokata Damira Lekića ukinuo pritvor Kovaču.

Prethodno se tome protivila specijalna tužiteljka Jelena Protić.

Sudija Nenad Vujanović pročitao je akt Uprave policije sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u kojem se konstatuje da ne postoji podatak da je 22. jula 2020. Kovač boravio u službenim prostorijama.

”Nije evidentiran ulazak i izlazak Stefana Kovača”, pročitao je sudija.

Advokat Lekić je rekao da je to nečuveno: “Za mene je nevjerovatno da nema ni jedne činjenice da se dovodi lice lišeno slobode i uzima se izjava a nema podataka o tome”.

Predsjednik vijeća, sudija Vujanović na početku glavnog pretresa rekao da je Uprava policije Crne Gore na njegov zahtjev dostavila dopis uz koji je priložila SKY komunikaciju, na kojoj se nalazi korespodencija između određenih lica i fotografije mučenja, te da se na jednoj se nalazi i Kovač.

Specijalna tužiteljka je predložila da se to sprovede kao dokaz, da bi se utvrdila istina, dok se advokat Lekić protivio.

”Skaj komunikacija se ne može koristiti kao dokaz. Nisam saglasan, ali ostavljam sudu na ocjenu. Sve činjenice o kojima je Kovač govorio mogu se utvrditi drugim dokazima koji postoje i koje posjedujemo. Objavljena je fotografija sa kesom, to su mediji objavili, ne znam porijeklo fotografije”, izjavio je Lekić.

Protivio se korišćenju Skaj aplikacije kao dokaza: Advokat Lekić
Protivio se korišćenju Skaj aplikacije kao dokaza: Advokat Lekićfoto: borispejovic@gmail.com

Sudija je rekao da će o skaj komunikacijama sud naknadno donijeti odluku.

Cetinjanin Stefan Kovač, prilikom davanja odbrane sredinom septembra 2021. godine, u sudu je tvrdio da je otišao u Beč kako bi kao konobar ili građevinac zaradio nešto novca, a ne da je kao pripadnik kriminalne organizacije po nalogu organizatora sa pseudonimom Džon Goti, da likvidira Dejana Kašćelana.

Kovač je na glavnom pretresu tvrdio da je nakon lišenja slobode u blizini graničnog prelaza, bio psihički i fizički maltretiran od strane službenika Uprave policije, koji su ga udarali po glavi i tijelu i stavljali mu kesu na glavu kako ne bi mogao da diše.

Nije bilo potrebe za povišenim tonom

Svjedok Draško Kalinić, službenik Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, juče je rekao da prilikom saslušanja Kovača u policijskim prostorijama u zgradi Siti mola u Podgorici, nije primjenjivao silu, ali da tada nije vizuelno primjetio bilo kakvu povredu na njemu.

”U kancelarijama sam zatekao kolege Nikolu Žižića i Nikolu Janičića. U razgovoru koji je vođen u mojoj kancelariji, Kovač mi je saopštio pristupne šifre za njegov kriptovani telefon. Tom prilikom ni ja, niti bilo ko od mojih kolega nije primjenjivao neprimjerene radnje prema njemu. Kovač je bio korektan tokom razgovora i nije bilo potrebe ni za povišenim tonom. Nemam saznanja ko je od kolega priveo Kovača. Nijesam primijetio da je bilo ko vršio prijetnje ili silu u mom prisustvu. Lično ja nisam primjenjivao silu prema Kovaču”, izjavio je svjedok Kalinić.

Kovač je rekao da nije tačno da je Kaliniću dao pristupne šifre za kriptovani telefon, ali i konstatovao da je ovaj vidio povrede na njemu.

”On je bio korektan prema meni, nije primjenjivao silu.”, naveo je Kovač.

Bonus video: