Odbrana se žalila na produženje pritvora Božoviću: "Službenu zabilješku sačinio ne baš pametni bivši pripadnik ANB-a"

Jedan od Božovićevih branilaca, advokat Miroje Jovanović, rekao je za "Vijesti" da je predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) - da se očigledno više sračunat i usmjeren na političku kampanju nego na sprovođenje prava i pravde

32421 pregleda 86 reakcija 29 komentar(a)
Milo Božović, Foto: Boris Pejović
Milo Božović, Foto: Boris Pejović

Odbrana Mila Božovića, žalila se na odluku Višeg suda kojom je uhapšenom predsjedniku Opštine Budva pritvor produžen za još dva mjeseca, a tvrde i da je službenu zabilješku u kojoj se taj funkcioner Nove srpske demokratije pominje, najverovatnije sačinio jedan "ne baš pretjerano pametni" bivši pripadnik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Jedan od njegovih branilaca, advokat Miroje Jovanović, rekao je za "Vijesti" da je predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) očigledno više sračunat i usmjeren na političku kampanju nego na sprovođenje prava i pravde.

"SDT i Suzana Mugoša ne dozvoljavaju uvid u spise, kao što je javnost upoznata ranije, i za to postoji samo jedan razlog – SDT ne posjeduje bilo kakve dokaze protiv gospodina Božovića. Ono što nas dodatno zabrinjava je činjenica da Specijalno tužilaštvo krije spise i od sudova, o čemu posjedujemo pismene dokaze koji su prezentovani u žalbi", rekao je Jovanović.

On tvrdi da je SDT propustilo da obavjesti Viši sud u Podgorici o nekoliko važnih činjenica: "Da je odbrana gospodina Božovića još 19. aprila 2023. godine tražila da SDT od Skupštine Crne Gore pribavi transkripte sa nejavnih sednica (tzv. 'gluva soba') Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore – a SDT još uvek nije pribavio iste, niti ih je, izgleda, uopšte tražio. Da je odbrana gospodina Božovića u dva navrata i to 9. i 10. maja 2023. godine dostavila SDT-u više desetina stranica materijala, transkripata i odluka, koji se tiču direktno ovog predmeta".

Kazao je da SDT ne samo da te materijale nije blagovremeno proslijedio Višem sudu u Podgorici, nego ih je "u cjelosti prećutao".

"Čime je glavni specijalni tužilac ili neko od njegovih podređenih, suspendovao primenu ZKP-a Crne Gore. To nesporno ukazuje na činjenicu da se tužilaštvo, u Katnićevom maniru, uključilo u predizborni proces. Kao branilac potpuno odgovorno tvrdim da se u ovom slučaju radi o apsolutnoj montaži, te da je 'dokaz' (dakle samo jedan i to u formi policijske beleške) na koji se poziva tužilac, najverovatnije autorsko djelo jednog, ne baš pretjerano pametnog, bivšeg pripadnika ANB-a. Uostalom, isti taj ANB je godinama, pa i u periodu koji se navodi u tužilačkom predlogu, nezakonito uhodio i snimao gospodina Božovića, i nikada nisu dokumentovali bilo kakvu nezakonitu aktivnost a kamoli istu procesuirali", rekao je advokat Jovanović.

On ističe da je SDT u tom i nekoliko drugih predmeta nastavilo lošu praksu Milivoja Katnića "i, izgleda, prespavalo 30. avgust 2020. godine".

"Branioci, politički saborci i porodica gospodina Božovića će u narednom periodu objelodaniti dokaze o ovoj montaži u formi pismene dokumentacije i vještačenja, a nakon toga se obratiti nadležnim adresama sa vrlo konkretnim zahtjevima", rekao je Jovanović.

Bonus video: